Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Wat veroorzaakte de grote Facebook-storing? ‘BGP-routing’ uitgelegd

Sebastien Marien
Sebastien Marien
5 oktober 2021, 10:12
4 min leestijd
Wat veroorzaakte de grote Facebook-storing? ‘BGP-routing’ uitgelegd

Lees verder na de advertentie.

Maandagavond waren de verschillende diensten van Facebook meer dan zeven uur lang totaal ontoegankelijk geweest. Mensen konden geen app’jes versturen of videobellen met Messenger. Wat we nu weten is dat er fouten zijn gebeurd met Facebooks eigen BGP-protocol, maar wat is dat precies?

Facebook-storing

Voor gebruikers van Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger ging omstreeks 17:30 uur op maandag meer dan zeven uur lang de lichten uit. De populaire diensten lagen volledig plat, en Facebook gaf om 12:00 uur middernacht pas de eerste tekenen van leven. WhatsApp volgde een klein uur later, want dan kwamen de eerste app’jes weer binnen.

Het was een storing van een schaal die we niet eerder bij de diensten van Facebook hebben gezien. Niet alleen lagen alle sociale media van Facebook plat, maar volgens The New York Times hadden werknemers ook nog eens beperkt toegang tot de gebouwen en vergaderzalen van de Facebook-hoofdkwartieren. Dat bemoeilijkte de zaak nog meer.  

Met zo’n storing die lang duurt en zonder verklaringen van Facebook deden allerhande theorieën de ronde over de precieze oorzaak, maar verschillende experts in internetverkeer wezen als snel richting een fout met de ‘BGP-routing’ van Facebook. Eén van die experts was Dane Knecht, de vice president van Cloudflare, en bedrijf dat internetdienstverlening voorziet.

Wat is BGP?

Alleen is de term BGP natuurlijk voor de meesten onder ons geen parate kennis, en een woordje uitleg is dus zeker interessant. BGP staat voor ‘Border Gateway Protocol’. Het BGP is één van de belangrijke internetprotocollen die het internetverkeer vanaf het netwerk van je provider tot aan de servers van websites al Facebook regelt.

Zoals gezegd zijn er meerdere van die belangrijke protocollen, maar zonder BGP functioneert in principe het internet niet. BGP dient als een soort van wegwijzer in het verkeer die de andere protocollen aanstuurt. Wel, die vergelijking met een wegwijzer is wel bijzonder simplistisch voorgesteld, want het internetverkeer en het bepalen van routes is vele malen complexer en meer veranderlijk dan bijvoorbeeld het autoverkeer. 

Maar wat is het verband tussen het BGP en dat andere, meer bekende netwerkprotocol, het DNS of Domain Name System? Wordt het DNS niet het adressenboekje van het internet genoemd? Het DNS werkt inderdaad vergelijkbaar met een adressenboekjes, maar met dat protocol alleen vindt het netwerk zijn weg niet naar de juiste bestemming. Het DNS is eerder als een vriend die je zegt dat je naar Facebook moet, terwijl het BGP werkt als de wegwijzer die je onderweg de juiste richting moet opsturen.

Maar wat ging dan mis?

Facebook heeft volgens The Verge zijn eigen BGP-systeem waarover Facebook begin dit jaar nog een woordje uitleg gaf in een paper. Het is duidelijk dat het protocol dat Facebook op servers laat werken maandag volledig de mist in ging, en de schuld daarvoor ligt volledig bij het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg.

Uit een verklaring van Facebook-ingenieurs bleek dat een wijziging in de configuratie van het BGP de problemen heeft veroorzaakt. Door een wijziging achter de schermen ontstond er een probleem met de interne communicatie van Facebooks datacenters, waardoor de werking van de hele netwerkinfrastructuur overkop ging. Of anders gezegd: Facebook heeft per ongeluk in één klap wereldwijd al zijn wegwijzers weggenomen.

Hoe kwam er een oplossing?

Omdat het ging om een intern probleem met de servers van Facebook konden medewerkers met hun badges ook geen toegang meer krijgen tot de gebouwen en vergaderzalen. In zulke omstandigheden was het lastig voor het bedrijf om de juiste mensen met de benodigde toestemming met elkaar te laten communiceren zodat ze tot een oplossing konden komen.

Daarbij komt nog dat het probleem heel complex van aard was. Om weer ons vergelijking erbij te nemen: Facebook moest zorgen dat de wegwijzers op de juiste plaats stonden en dat ze ook goed zichtbaar waren voor iedereen. Zoals we nu allemaal weten nam het uren in beslag alvorens de websites weer online gingen. Volgens Facebook zijn de er geen persoonlijke gegevens van gebruikers gelekt, en er is daarrond ook nooit een gevaar ontstaan. 

Hoe heb jij de storing ervaren? Heeft het bij jou voor ernstige problemen gezorgd? Heb je misschien andere berichten-apps geïnstalleerd voor je communicatie, of ben je een tijdlang teruggevallen op sms? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het laatste nieuws over Andorid-telefoons? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

5 oktober 2021, 19:18

Fijne uitleg, ergens was de storing wel vervelend maar aan de andere kant eigenlijk ook wel lekker rustig, toch bizar dat zo’n groot techbedrijf als Facebook zo lang uit de lucht was en het niet lukte om snel weer on-air te zijn

5 oktober 2021, 18:22

ik dacht die heeft me geblokkeerd maar viel mee