1. Zorg dat de basis in orde is
Om te beginnen met filmen, zijn er een aantal zaken essentieel. Zorg dat je de basis op orde hebt, anders begin je al met een achterstand.
2. Maak je lens schoon
Dit klinkt wel erg voor de hand liggend toch? Nou, het wordt toch vaak genoeg vergeten. Omdat de smartphone ook een gebruiksvoorwerp is, komt het met grote regelmaat voor dat er iets op de lens zit, of het nu een vingerafdruk, stof of een ander vuiltje is. Maak de lens dus altijd even goed schoon voordat je gaat filmen, liefst met een droge doek.
3. Film horizontaal
Alsjeblieft, zullen we stoppen met verticaal filmen? Dus je toestel rechtop houden en op rec drukken. Dat doen we niet meer, vanaf nu! Fijn. De reden, een smartphone is gemaakt om beeldvullend te filmen als hij landscape (horizontaal) vastgehouden wordt. Zo krijg je beelden die niet alleen op de smartphone beter terug te kijken zijn, maar ook op andere schermen zoals een PC, TV of anders. Oh en die zwarte balken heb je ook meteen geen last meer van.
4. Geef ook aandacht aan de audio
Nu is filmen met een smartphone vaak een uitkomst, maar de audio niet altijd even optimaal. Dit kan verschillende redenen hebben, maar zorg er in ieder geval voor dat je weet waar de microfoon op jouw smartphone zit. Dit voorkomt dat je er met je handen op zit en het geluid dus flink dempt. Afhankelijk van het doel van je video, kun je er wellicht voor kiezen een externe microfoon aan te sluiten, vaak via de 3,5mm-poort.
5. Stabiel: gebruik 2 handen
Oké, we filmen nu dus allemaal horizontaal, maar dan is het belangrijk om beelden zo stabiel mogelijk te krijgen. Steeds meer toestellen gebruiken Optical Image Stabliziation (OIS), maar je hebt uiteraard zelf ook nog invloed. Hou je toestel vast met twee handen, dit zorgt voor meer stabiliteit, maar soepelere bewegingen en overgangen. Heb je de mogelijkheid om een tripod of statief te gebruiken, doe dit dan zeker.
6. Gebruik geen flits
Misschien ken je het wel, weerspiegelende ogen of voorwerpen omdat de flits aan staat. Film NIET met je flits aan, dit komt de kwaliteit niet ten goede. Probeer altijd voor optimale lichtomstandigheden te zorgen en film daarom bij voorkeur bij daglicht. Vooral als je geen goede belichting hebt, is daglicht je beste vriend tijdens je filmopnames. Hoe dan ook, GEEN FLITS!
7. Laat ook de zoom links liggen
De zoomfunctie op smartphones is digitaal en wil zeggen dat er op kwaliteit wordt ingeleverd. In plaats van de zoom te gebruiken, zorg da je dicht genoeg bij te filmen object staat. Dit zorgt voor de beste kwaliteit, maar ook de meest optimale focus van je smartphone om het geheel goed in beeld te brengen.
8. Rustig aan: zorg voor vloeiende bewegingen
Tijdens het filmen zijn we vaak geneigd net iets te snel te bewegen als er bijvoorbeeld een landschap of ruimte wordt opgenomen. Probeer rustig te draaien, zo vloeiend mogelijk. Dit zorgt voor veel betere beelden dan snelle, adhoc bewegingen. Probeer maar eens een video van de huiskamer of kantoor te maken, één waarbij je relatief snel draait, de andere voor jouw gevoel net iets te langzaam. Welke ziet er beter uit?
9. Gebruik HDR indien mogelijk
HDR (High Dynamic Range) zorgt voor een beter contrast en optimaliseert de belichting. Heeft jouw smartphone de beschikking over HDR, zorg dat dit dan ook bij het film ingeschakeld is. Dit kan, vooral in de buitenlucht, een wereld van verschil maken.
10. Probeer donkere, lichte of gebieden met veel contrast te vermijden
Film bij voorkeur geen donkere of lichte omgevingen, waarbij er bijvoorbeeld tegenlicht is. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit en vooral kleuren en belichting op de smartphone-camera er niet goed uitkomen. Probeer een heldere, aansprekende achtergrond te kiezen met een goede lichtinval. Soms is het lastig, maar nog keer extra rondkijken kan zorgen voor een betere kwaliteit video.
Deze 10 basistips moeten ervoor zorgen dat je goed voorbereid video’s kunt schieten op je smartphone. Heb jij nog praktische tips?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Wat een niveau van tips. Wat veel belangrijker is met een smartphone :
1. Zorg dat je onderwerp beeldvullend is. Smartphones hebben een brede opname hoek, waardoor je dichter naar je onderwerp moet gaan.
2. Ga bij een optreden binnen niet met je smartphone close up opnemen, want: vreselijk irritant voor artiest en andere toeschouwers, licht is meestal zo slecht dat de video er toch niet uit ziet. Koop een fatsoenlijke video camera, geen smartphone.
3. Probeer eens een andere invalshoek uit de hand staand op ooghoogte.. BORING
Welke basis moet je op orde hebben bij tip 1? Nogal onduidelijk.
Toevoeging aan puntje 3 (Verticaal Video Syndroom): sommige camera apps bieden de mogelijkheid om geforceerd in landscape op te nemen. En gezien het feit dat het aantal megapixels in de camera chip van de meeste telefoons meer dan voldoende is, kun je dan nog steeds een full-HD opname maken.