Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • ASUS ZenFone 6

 • OPPO Reno 10x Zoom

 • OnePlus 7 Pro

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

AW vergelijkt: Nexus 9 vs Sony Xperia Tablet Z3 Compact

· 06 november 2014

De Nexus 9 is de nieuwste tablet van Google, maar is een stuk hoger geprijsd dan de Nexus 7. De Sony Xperia Tablet Z3 Compact van Sony is Sony's tablet van 2014. De tablets draaien beide op Android en hebben een gelijke adviesprijs van(af) € 399, maar wat zijn de voor- en nadelen van deze tablets en waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Nexus 9

De Nexus 9 is de laatste Nexus-tablet van Google en is inmiddels te koop voor een vanafprijs van € 399 via onder andere de Google Play Store. De tablet draait op Android 5.0 Lollipop, heeft een schermresolutie van 2048 x 1536 pixels en daarmee een beeldverhouding van 4:3. De overige hardware bestaat uit de dual-core variant van de Tegra K1-chipset, 2GB werkgeheugen en 16GB of 32GB intern geheugen.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

De Z3 Tablet Compact van Sony is een tablet met een schermdiagonaal van 8 inch, is water- en stofdicht en bevat ook high-end hardware. De processor is de Snapdragon 801 van Qualcomm, er is 3GB werkgeheugen aanwezig en het geheugen van 16GB of 32GB is uit te breiden met microSD-kaartjes. De tablet is ook vanaf € 399 te koop via de website van Sony over schillende (web)shops.

Vergelijken maar

De tablets zijn verkrijgbaar in dezelfde prijsrange en draaien beide op Android. Qua specificaties zijn er enkele verschillen te vinden en ook qua features. Wat jou in een tablet aantrekt kun uiteraard alleen jij bepalen, maar in dit artikel gaan we kort in op enkele aspecten waarbij we beide tablets op papier vergelijken.

Vergelijk Nexus 9 vs Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Processor

De Nexus 9 is de eerste tablet waarin gebruik wordt gemaakt van de 64-bits-variant van de NVIDIA Tegra K1. Deze dual-processor heeft een maximale kloksnelheid van 2,3GHz, maar omdat deze processor twee kernen heeft moet je niet denken dat deze bij voorbaat trager is dan de Snapdragon 801-chipset met vier rekenkernen van de Z3 Tablet. Dit heeft er in de eerste plaats dus mee te maken dat het gaat om ARMv8-processoren en dan ook 64-bits-processoren. Daarnaast heeft deze zogenaamde Denver-soc nog een mooie truc in huis. Grote instructies worden namelijk opgeknipt in kleine, herbruikbare instructies die efficiënter kunnen worden verwerkt. Het opbreken van normale code brengt natuurlijk wel wat inefficiëntie met zich mee, maar volgens NVIDIA zou dit opgevangen worden door de goede hardwareprestaties van Denver. 

De Snapdragon 801-chipset die te vinden is in Sony's tablet is ook te vinden in vele andere high-end apparaten en kan zeker concurreren met de Tegra K1. Hoe zich dit in de praktijk verhoudt is lastig te zeggen, zonder de tablets direct naast elkaar op de pijnbank te leggen, maar beide chipset zijn snel en zullen in de praktijk waarschijnlijk geen grote verschillen laten zien.

Accu

Een goede accu is tegenwoordig ook belangrijk, want mensen willen zo lang mogelijk met hun tablet media kunnen consumeren zonder deze te hoeven opladen. De N9 heeft een accucapaciteit van 6600mAh, terwijl de Z3-tablet slechts een accu heeft van 4500mAh. In eerste instantie zou je dus zeker zeggen dat de Nexus 9 hier het grote voordeel heeft, maar houdt er dan rekening mee dat de tablets een andere schermdiagonaal en resolutie hebben en gebruikmaken van andere processoren. De tablets direct naast elkaar liggen, gebeurt hopelijk zo snel mogelijk, maar andere websites zoals het Amerikaanse PhoneArena heeft beide tablets al uitvoerig kunnen reviewen en volgens hen wint de Z3 Tablet Compact het zelfs nipt in vergelijking met de Nexus 9. De Z3-tablet de winnaar noemen gaat wat te ver, want dat ligt natuurlijk aan heel veel factoren, maar het laat wel zien dat het grootte verschil in accucapaciteit zeker niet één op één  vergeleken kan worden.

Google Nexus 9

Scherm 

Het scherm van de Nexus 9 betreft een 8,9 inch scherm met een resolutie van 2048x1536 pixels en een ratio van 4:3. De schermresolutie van de Xperia Z3 Tablet Compact is 8 inch, met 1920x1200 pixels en een 16:10 ratio. Het scherm van de Nexus 9 heeft een PPI (pixels per inch) van 287, terwijl de tablet van Sony een PPI heet van 283. Het aantal pixels per inch is dus nagenoeg gelijk en als je beide tablets naast elkaar houdt zul je deze verschillen niet eens zien.

De ratio van het scherm is wel iets om rekening mee te houden, maar ligt ook voornamelijk aan het soort media wat je consumeert. Als je bijvoorbeeld vaak films kijkt zul je op de tablet van Google vaker en grotere zwarte balken zien, terwijl dat bij de Sony weer minder zal zijn, omdat films vaker in een breedbeeldratio zijn gefilmd. Websites kunnen op de Nexus 9 met de hogere resolutie weer meer informatie laten zien.

Design

De Nexus 9 is fysiek ook iets groter dan de 8 inch Z3 Tablet Compact, maar dat spreekt voor zich. Waar de Nexus 9, 425 gram weegt, weegt de Sony-tablet slechts 270 gram. De Nexus 9 meet 228x153x7,9mm tegenover 213x124x6,4mm van de Sony. Er is ook een verschil in het materiaalgebruik te vinden tussen beide tablets. De Nexus 9 bestaat uit polycarbonaat met een glazen plaat als voorkant, net als de Sony. Deze tablet bevat ook een aluminium-frame, waardoor het gewicht zo laag gehouden kon worden.

De hoeken van de Nexus 9 zijn wat ronder afgewerkt naar de achterkant toe, terwijl de Z3 Tablet Compact aan de achterkant geheel plat is. De microUSB-poort van de Z3 Tablet Compact, het SD-kaartslot en het optionele SIMkaart-slot zijn wel afgesloten met klepjes om de waterdichtheid te kunnen waarborgen. Beide materialen en vormen hebben voor- en nadelen en de looks zijn natuurlijk zeer persoonlijk, dus wat er beter is, is gewoonweg niet te zeggen.

Opslag en werkgeheugen

De Nexus 9 wordt uitgeleverd met 2GB werkgeheugen en 16GB of 32GB intern geheugen en als we puur naar de specificaties wint de Sony Xperia Z3 Tablet Compact het al snel op dit gebied. Het werkgeheugen is met 3GB niet alleen groter, maar ook is er een microSD-kaartslot in deze tablet te vinden om het interne geheugen uit te breiden. 16GB klinkt misschien veel, maar voor de eindgebruiker is er altijd minder te gebruiken vanwege de installatie van het besturingssysteem en voorgeïnstalleerde applicaties. Zo is er bij de Nexus 9 met 16GB intern geheugen iets meer dan 9GB te gebruiken en met de installatie van enkele applicaties of grote games, wat muziek en foto's kan dat al snel vol raken.

Er zijn bij beide tablets mogelijkheden om via een USB OTG-kabeltje een USB-stick of zelfs harde schijf aan de tablet te koppelen om zo bijvoorbeeld films of foto's te bekijken, maar of dat nou de oplossing is. Voor Android moet 2GB werkgeheugen meer dan genoeg zijn en de Nexus 9 draait op een stock Android-versie zonder skin. De Sony-tablet bevat wel een schil over Android heen wat wat meer resources kan kosten. De skin van Sony is echter wel weer één van de schoonste en minst zwaarste, dus die extra gigabyte geheugen is zeker niet nodig om dit op te vangen.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Unieke features

De Nexus 9 biedt niet veel unieke features ten opzichte van de Sony-concurrent. Zo bevatten beide tablets bijvoorbeeld stereospeakers, wat in de praktijk nog getest dient te worden. De feature van de N9 is dat deze in de Nexus-lijn valt en nu al wordt uitgeleverd met Android 5.0 Lollipop. Ook aankomende updates zullen op de Nexus-tablet snel worden uitgerold, simpelweg een voordeel van Nexus-apparaten. De tablet van Sony wordt uitgeleverd met Android 4.4.4 KitKat en krijgt wel een Lollipop-update, maar wanneer dit precies is, dat blijft afwachten.

De unieke feature van de Sony Xperia Z3 Compact is voornamelijk het water- en stofdicht zijn van de tablet waar de Nexus 9 dat ontbeert. Even in bad zitten met de tablet behoort tot de mogelijkheden, alhoewel ik dit niet 1,2,3 zou aanraden, maar mocht er een glas water over de tafel gaan dan loopt de tablet waarschijnlijk niet gelijk waterschade op. Een andere, voor sommigen, interessante feature van de Z3 Tablet Compact kan de PS4 Remote Play-functionaliteit zijn, waarmee je Playstation 4-games kunt spelen op de tablet, zodat iemand anders gewoon televisie kan kijken.

Prijzen

De Nexus 9 is te koop via de Google Play Store, maar ook bij webwinkels van Coolblue en MediaMarkt. Het 16GB-model kost € 389, of € 399,00, terwijl de variant met 32GB geheugen € 479 of € 489 moet kosten. De zwarte variant met 32GB intern geheugen en LTE-mogelijkheden is vooralsnog alleen via de Play Store te bestellen voor € 589.

Via de 
website van Sony zelf zijn de witte en zwarte 16GB-variant voor een prijs van € 399 te bestellen. De 32GB-variant is ook te bestellen in het wit en zwart voor een prijs van € 429. Ook varianten met LTE is te pre-orderen voor € 479, maar dan zul je genoegen moeten nemen met 16GB intern geheugen, want 32GB-varianten komen hiervan niet uit. Je kunt de Z3 Tablet Compact bijvoorbeeld ook via de webshop van Tabletcenter bestellen. Daar zijn echter weer niet alle verkrijgbare modellen te bestellen en moet je het doen met de 16GB-variant, een zwarte 32GB-versie en de zwarte LTE-variant. Prijzen liggen op € 399,99, € 449,99 en € 499,99 voor deze modellen en daar krijg je ook een gratis beschermcover.

Conclusie

Wat voor jou de features of plus- en minpunten van deze twee tablets kun natuurlijk alleen jij bepalen. Qua hardware ontlopen ze elkaar niet heel veel, alhoewel de Sony-tablet het beter voor elkaar heeft op het gebied van geheugen. De Nexus draait echter weer op stock Android, maar de Z3 Tablet Compact is weer water- en stofdicht. Op het gebied van prijzen zijn ze aan elkaar gewaagd, dus dat kan de doorslag niet gaan geven, maar wat dan wel? 

Heb jij ervaring met de tablets of heb je al een keuze gemaakt? Wij horen het graag in de reacties.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (20)
Bezig met laden van reacties...