Update Gmail: afbeeldingen worden automatisch weergegeven

Update Gmail: afbeeldingen worden automatisch weergegeven

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Afbeeldingen downloaden in Gmail

Midden december kondigde Google een nieuwe feature aan van de desktopversie van Gmail: afbeeldingen die in e-mailberichten te vinden waren, zouden voortaan automatisch weergegeven worden. Met de update voor Gmail die vandaag uitgekomen is, wordt deze functionaliteit ook naar Androidtoestellen gebracht. Voorheen moest je op de knop 'Afbeeldingen weergeven' drukken om plaatjes in mailtjes te kunnen zien.

Een vraag die bij je opkomt is misschien: waarom werden afbeeldingen in de eerste plaats al niet weergegeven? Dat heeft twee redenen: de eerste heeft te maken met veiligheid en de tweede met privacy. Afbeeldingen kunnen namelijk virussen of andere malware bevatten. Vooral oudere browsers en systemen zijn daar kwetsbaar voor. Wanneer een (kwaadaardige) afbeelding automatisch geladen zou worden op een kwetsbaar systeem, zou de afbeelding dat systeem kunnen besmetten. De tweede reden is dat veel nieuwsbrieven en andere reclamemails afbeeldingen bevatten met speciale links die uniek zijn voor een bepaalde ontvanger. De afzender van de nieuwsbrief kan dan precies zien wanneer een bepaalde mail geopend wordt.

Google heeft de bovengenoemde problemen opgelost door alle afbeeldingen op zijn eigen servers te zetten. Afbeeldingen worden dan niet meer direct gedownload van de servers van de afzender, maar worden door de ontvanger, door jou dus, bij Google gedownload. Dat heeft als voordeel dat de afbeeldingen eerst kunnen worden gecontroleerd op virussen en andere malware. Daarnaast kunnen de afzenders niet meer zien wanneer een afbeelding precies is gedownload door de ontvanger: dat wordt gedaan zodra het bericht op de Gmail-servers aankomt. Bijkomend voordeel is ook dat Google eventueel de afbeeldingen in een ander formaat kan sturen, zodat de afbeeldingen minder van je data-bundel gebruiken.

Gmail update afbeeldingen automatisch downloaden

Instellingen

Het automatisch downloaden en weergeven van afbeeldingen in de mail is optioneel en dus uit te schakelen. Dit doe je door in de Gmail-app naar 'Instellingen' te gaan, jouw e-mail-account te kiezen en dan onderaan op 'Afbeeldingen' te drukken. Je kunt dan kiezen voor 'Altijd weergeven' of voor 'Vragen voor weergeven'.

Er is helaas geen optie om plaatjes alleen direct te laten zien op een WiFi-verbinding, maar mogelijk komt deze er in de toekomst wel. Afbeeldingen worden overigens niet gesynchroniseerd op de achtergrond, zodat je er niet bang voor hoeft te zijn dat je door het automatisch weergeven van afbeeldingen ineens door je databundel bent.

Gmail update afbeeldingen automatisch downloaden

Beschikbaarheid

De update voor Gmail is vandaag begonnen. Zoals gebruikelijk is bij Google zal de update niet meteen voor iedereen beschikbaar zijn. Vermoedelijk zul je binnen een week de app kunnen updaten. Heb je geen geduld, dan kun je bij onze collega's van Android Police terecht voor het installatiebestand.

Gmail

Gmail

Gmail is de e-mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk