De Technische Universiteit in Delft (TU Delft) heeft zijn ontdekking gepubliceerd waarmee batterijen twee keer langer meegaan. De onderzoekers hopen dat fabrikanten van batterijen de techniek meteen toepassen.
TU Delft ontdekking lithium accu’s
De TU Delft heeft een belangrijke ontdekking gedaan die de kwaliteit van lithium batterijen ten goede komt. De levensduur van de batterijen wordt verdubbeld. Dat is een goede zaak voor onder meer smartphones, laptops en elektrische auto’, want deze apparaten kunnen door een nieuwe techniek minder snel verslijten. Dat schrijft Nu.nl.
De onderzoekers zijn in staat om batterijen veel langer te laten meegaan dankzij een mix van vijf verschillende soorten van zouten. Deze wordt toegevoegd aan de chemische samenstelling van de lithiumbatterij, dat blijkt uit de publicatie in Nature.
Wanneer een accu leeg is ontstaat er schade en deze wordt dankzij een deeltje van de stof lithium hersteld. Alleen kan de batterij tegelijk ook steeds minder energie opslaan doordat er lithium wordt verbruikt. Dankzij de toevoeging van de zouten, is er minder lithium benodigd bij het herstel van de batterij, waardoor deze langer meegaat.
Milieuwinst
De onderzoekers hopen dat hun techniek snel zal worden toegepast door batterijfabrikanten. Een versleten batterij zorgt er namelijk bij veel consumentenproducten voor dat een apparaat wordt vervangen, ook al werken andere componenten nog wel naar behoren. De batterij is vaak het eerste onderdeel dat verslijt. Het is daarom dat de ontdekking van de TU Delft een belangrijke milieu-impact kan hebben.
Politici lijken zich ook steeds meer bewust te zijn van de negatieve impact die batterijen hebben op onze planeet. In de EU wordt gewerkt aan een wet die smartphonefabrikanten verplicht om telefoons zo te ontwerpen dat consumenten de accu zelf kunnen vervangen. Vroeger had nagenoeg elke telefoon een verwijderbare accu. Uit een AW Poll van vorig jaar blijkt alvast dat de meerderheid wel te porren is voor een terugkeer van verwijderbare accu’s
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dit soort uitspraken komen al jarenlang voorbij en nog steeds zitten we met waardeloze accu’s die nauwelijk beter zijn dan 20 jaar geleden.
Het lijkt wel of de bedrijven dit bewust doen om de verkoop hoog te houden.
Het wordt nu tijd dat men aan een leefbare planeet gaat denken.
Wellicht een groene belasting invoeren welke dynamisch is, naar gelijk de ‘ groenheid’ en ‘ groene innovatie’ van bedrijf en product.
Ben je grijs dan kan de belasting oplopen naar 1000% en ben je heel groen dan kan de belasting naar 75% of zo. (standaard is dan uiteraard 100%). Ook mede afhankelijk van de hoogte van de omzet en winsten die er op gemaakt worden. Grijs en woekerwinsten? Dan ook woekerbelastingen.
Echter dit werkt alleen als dit wereldwijd wordt ingevoerd en een centrale, internationale organisatie dit ook daadwerkelijk controleerd.
Ik lees bijna elk jaar een een vergelijkbaar bericht sinds 2001. Laten we in de gaten houden of dit in 2025 is geïmplementeerd. Op één of andere manier gebeurt het niet. Worden de patenten opgekocht door grote spelers? Die dat vervolgens uitstellen? In ieder geval komt er weinig vervolg op een batterij de laatste 20 jaar.
Fantastisch om duurzaamheid te verbeteren.
Mocht ik van de onderzoekers zijn, dan zou ik contact opnemen met de fabrikant van o.a. fairphone en google, ook samsung zou ik in hun plaats contacteren. Fairphone: omdat zij een imago van duurzaamheid en eerlijk product nastreven, google, samsung etc. omdat dit grote spelers zijn. En als we dan toch bezig zijn, waarom niet Tezla aanschrijven?
En dat is maar goed ook aangezien batterijen erg slecht zijn voor de aarde en klimaat en het niet gerecycled kan worden. Goeie zaken tu delft!
Als jij alleen maar cnn kijk dan is het logiach dar je niks weet. Het heet onderzoek.probeer heg eens en ga verder kijken dan je neus lang is. Jij bent zeker zon woke persoon die nog steeds niett begrijpt dat de machtigstee mensen de kranten runnen. En zij dus bepalen wat ze aan de wereld willen vertellen. Ik zeg eens doe wat onderzoek! Sterkte. Ik kom hier niet op terug want dit is niet de plek hiervoor.
Oh ja? Waar heb je dat gelezen ? Op RT ?
Grote accu’s uit een tesla bijvoorbeeld niet hoor. Die moeten in het grond worden begraven.
Onzin, Li-Ion Accu’s kunnen wél prima worden gerecycled. Het Belgische Umicore met ook vestigingen in Nederland is hier zelf wereldtop!