Fraude via sms’jes uit naam van bank neemt toe

Fraude via sms’jes uit naam van bank neemt toe

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Fraude via sms

Fraude via e-mails is al zo oud als phishing zelf en wordt nog dagelijks gebruikt om mensen in de val te leiden. Inmiddels is er veel aandacht voor, onder andere vanuit Betaalvereniging Nederland. Dat zorgt er weer voor dat men op de hoogte is van deze vorm van phishing, waardoor ze zich er tegen kunnen beschermen. Daarnaast komen deze e-mails in de meeste gevallen al binnen bij spam, wat voor de eindgebruiker een signaal moet zijn om niet op zulke links te klikken. Voor fraude via sms is de tafel omgedraaid, daar is immers nog vrij weinig aandacht voor, en we missen een spam-functie.

Een e-mail van ‘je bank’ vaak in spam en staat ook los van andere contactmomenten met je bank. In het geval van phishing-acties via sms’jes is dat niet het geval. Er wordt namelijk spoofing gebruikt, een technologie om het telefoonnummer te laten lijken op een ander telefoonnummer. In het geval van de bank wordt meestal de naam van je eigen bank ingevuld, waardoor het sms’je van diegene die jou schade wilt toebrengen, plots tussen de sms’jes van je bank staat. In deze berichten worden vaak leuzen gebruikt om je angstig te maken, zoals dat 'iemand anders op je account heeft ingelogd'.

Hacker

In veel gevallen gaan de ontvangers van zulke berichten dan overstag en vullen ze hun gegevens in op de website die staat aangegeven in de sms, waarna de hackers gretig gebruikmaken van deze data. Daarbij staan telecomproviders machteloos, gezien ze het nummer van banken of andere diensten niet willen blokkeren. Onderzoek van Daniël Verlaan, Techjournalist bij RTL Nieuws, wijst uit waar deze gegevens onder andere vandaan komen: “De criminelen kopen lijsten met mensen waarvan hun naam (…) bekend is. Die lijsten komen onder andere uit systemen van callcenters.

'Banken sturen geen links’

Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland, gaf tegenover RTL Nieuws ook nog wat uitleg betreffende sms’jes van banken. Boudewijn geeft onder andere aan dat banken je nooit een link zullen sturen, niet via sms óf via e-mail. Mocht je twijfelen, dan is het aan te raden om contact op te nemen met je bank. Kijk voor het telefoonnummer altijd op de website van je bank. In alle gevallen is het raadzaam om via de officiële website van je bank in te loggen, mocht je een sms ontvangen. Zo kan je met eigen ogen zien of er daadwerkelijk een fraudeur in je account nestelt.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk