Social media

Lees verder na de advertentie.
Er worden verschillende redenen genoemd als mogelijke oorzaak van deze grote groei in schadekosten door phishing. Zo zouden fraudeurs creatiever zijn in het bedenken van plannen om online geld af te troggelen. Oplichters zouden tegenwoordig vaker gebruik maken van social media, zoals WhatsApp, Instagram en Facebook. Aangezien er voorheen altijd werd gezegd dat men moest oppassen voor oplichters die zich via de mail voordoen als een organisatie of bank om vervolgens jouw gegevens te achterhalen, zouden mensen zich misschien minder bewust zijn van dergelijke trucen via andere platforms.
Valse websites
Ook zouden fraudeurs beter zijn in het namaken van inlogsites van banken dan voorheen. Hierdoor zouden mensen sneller het gevoel krijgen dat ze daadwerkelijk gebruik maken van de officiële site van hun bank, terwijl deze eigenlijk in handen is van een oplichter die bijhoudt welke gegevens je invoert. Als je een e-mail krijgt van een bekende bank of organisatie die je bij je naam noemt (deze verkrijgen de fraudeurs vermoedelijk via datalekken) en daarbij een link stuurt naar een site die sprekend lijkt op de echte, dan is het soms lastig om kritisch te blijven.
Wat kun je tegen phishing doen?
Toch is phishing makkelijk te voorkomen door gewoon scherp te blijven. Als je via een e-mail of social media-account benaderd wordt, is het altijd verstandig om de gegevens van de afzender te bekijken. Hierdoor haal je de minder goede fraudeurs al makkelijk er tussenuit, hoewel slimmere oplichters het ook voor elkaar krijgen om je te contacten via het exacte e-mailadres van een bank of organisatie. Als je na het bericht geen twijfels hebt en toch op de link klikt, kijk dan of de site beveiligd is (er staat dan https:// aan het begin van de URL). Kijk anders ook of de link daadwerkelijk hetzelfde is als die je ziet staan wanneer je je op de officiële website van de organisatie bevindt.
Ondanks gedupeerden in de meeste gevallen hun geld terugkrijgen, is het verstandig om extra scherp te blijven wanneer je wordt benaderd door een bank of organisatie die je om een opvallende reden vraagt om in te loggen. Als we met zijn alle kritisch blijven in dergelijke situaties, zal phishing ongetwijfeld een doodbloedende fraudeertechniek worden in ons land.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Zeker geen slecht idee maar voor zover ik weet sturen banken hooguit een nieuwsbrief per mail maar nooit een verzoek om je gegevens ergens in te vullen omdat je iets zou moeten wijzigen of opnieuw aanvragen.
Er is geen enkele bank die smsjes stuurt dat je bankpas zou zijn verlopen, bovendien staat er een datum op je bankpas, wanneer deze verloopt. Ook is er geen enkele bank die je per mail vraagt om nu even iets te verifiëren via internet of opnieuw aan te vragen en je persoonlijke gegevens daarom in moet vullen. Zolang je dat onthoud, kan het niet mis gaan. Ook al willen banken graag dat je alles digitaal doet, ze vragen nooit om je gegevens. Persoonlijk controleer ik zelf altijd bij het inloggen het slotje van de website en of het https:// is.
Krijg heel veel nep smsjes
Krijg ze ook wel is nep mails maar gewoon deleten
Verbaast me niks. Banken willen graag dat de consument alles zo veel als mogelijk digitaal doet, via de pc of de telefoon. En dan kun je niet van iedereen verwachten dat -ie doorheeft dat een mailtje nep is.