Stop5GNL
In Nederland, maar ook wereldwijd, merken we dat de uitrol van 5G de laatste maanden sterk onder de aandacht is. Enerzijds is dat omdat bij ons de veiling van de lagere frequenties van het radiospectrum zal plaatsvinden, maar ook omwille van de stichting Stop5GNL die niets liever wil dan dat die uitrol aan banden wordt gelegd.
Stop5GNL verloor recent de rechtszaak die ze hadden aangespannen tegen de Nederlandse staat. De voorzieningenrechter oordeelde dat er geen aanwijzingen zijn dat de deskundigen waarop de staat zich verlaat, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en dat ze geen rekening hebben gehouden met kritiek op de introductie van het snellere en stabielere internet. De staat zegt dat er nieuwe onderzoeken zullen gebeuren, en als er sprake is van gevaren bij een blootstelling van straling onder de huidige limieten zal Nederland ook ingrijpen. De rechtbank oordeelt dat de invoer van 5G ook niet volstrekt onomkeerbaar is.
Verloren rechtszaak
"Het was te verwachten dat we zo'n uitspraak zouden krijgen, want de rechter gaf ook eerlijk aan: 'Ik heb geen verstand van wetenschap'. Hoe kan je op die manier dan oordelen over zo'n zaak." Aan het woord is Jan van Gils, secretaris van Stop5GNL en voormalig docent natuurkunde en filosofie. Hij voert al jarenlang protest tegen het gebruik van elektromagnetische straling en dat gaat volgens hem nog verder dan alleen 5G. "Met de stichting is ons doel om vooral op 5G te focussen, maar de risico's van straling gaan nog verder dan dat". Van Gils wijst ons ook op de gevaren die verbonden zijn aan de toename van het aantal satellietverbindingen en risico's die verbonden zijn aan wifi-signalen.
Jan van Gils is een voormalige docent natuurkunde en filosofie
Stop5GNL beschouwt volgens hem de bestrijding van de uitrol van 5G in Nederland als een eerste stap, maar in een latere fase wil de stichting zich ook richten op de andere radiofrequenties en de risico-inschatting die in Nederland door experts gebeurt. "Wij bespreken intern de verdere concrete stappen na deze rechtszaak, maar je mag ervan uitgaan dat wij gewoon door blijven gaan. Ook via juridische wegen, en we voelen dat we talloze mensen hebben die ons ondersteunen", klinkt van Gils strijdvaardig. Van Gils ziet ook een kans om zich op Europees niveau tegen de 5G-uitrol te verzetten, en hij wijst erop dat de Stop5GNL ook in contact staat met andere organisaties uit andere landen.
'Gesponsord onderzoek'
Bij de recente rechtszaak tussen Nederland en Stop5GNL concludeerde de rechter op basis van verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat 5G niet schadelijk is voor de gezondheid. Wanneer er ooit voldoende onderzoek zal zijn om Stop5GNL daar van te overtuigen? "Onderzoeken die door het RIVM en de WHO (de wereldgezondheidsorganisatie van de VN, nvdr.] worden ondersteund, zijn veelal gefinancierd door de telecomsector, en als je het nagaat is dat met het merendeel van die onderzoeken het geval. De onderzoekers die het tegenspreken worden gewoon genegeerd. Een rechter in het Italiaanse Turijn stelde eerder ook al dat onderzoeken die door bepaalde partijen zijn gefinancierd niet moet worden meegenomen in de beoordeling van het geding", stelt van Gils.
Steeds meer merken zetten in op 5G nu de technologie op meer plaatsen wereldwijd wordt uitgerold.
Hij verwerpt ook de huidige stralingsnormen van 28 volt per meter die Nederland hanteert en die ook worden gecontroleerd door inspectiediensten. "Die zijn hoger dan in andere landen, kijk naar België bijvoorbeeld, en in feite moet de blootstelling aan straling zo'n honderd keer lager liggen. Al wordt er ook daar druk uitgeoefend op de stad Brussel om de normen te verhogen. Men praat bij straling ook telkens over de warmte die wordt uitgeoefend op de huid, maar er is veel meer aan de hand." Volgens Jan van Gils zijn er in Nederland een miljoen mensen die lijden aan idiopathische ziekten en hij beweert dat in een aanzienlijk deel van die gevallen naar elektromagnetische straling moet worden gekeken als een mogelijke oorzaak.
Zendmasten in brand
De afgelopen maanden kreeg de Stop5GNL steeds meer aandacht en dat merkt ook van Gils op. "Als ik tientallen jaren geleden aan tien mensen om hun mening vroeg, dan waren één of twee het met me eens dat straling gevaren brengt, maar vandaag zouden dat de helft van de mensen zijn", legt hij uit. De stichting betaalt de geschatte 40.000 euro van de gerechtskosten ook met de 69.000 euro die het aan donatie heeft ontvangen. "Al deze mensen die doneren zijn gewone burgers, en het gaat niet om bedrijven of organisaties", wil van Gils ons verzekeren. "We krijgen daar wel verzoeken voor, maar daar gaan we niet op in." Volgens van Gils heeft Milieudefensie Stop5GNL wel ideologisch gesteund, maar dat hield volgens hem op een bepaald moment op "omdat het te veel van groene onderwerpen afweek". De secretaris van Stop5GNL laat verstaan dat de stichting haar resterende budget nu kan inzetten voor volgende juridische stappen.
Beeld op Twitter van de eerste brandende zendmasten die in het Verenigd Koninkrijk werden aangestoken
Toch gebeurde de manier waarop burgers in Nederland, maar ook in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en België actie voeren niet altijd op een positieve manier. Op verschillende plaatsen werden uit protest zendmasten platgebrand, die overigens met een 4G-frequentie uitzenden. Jan van Gils beklemtoont sterk dat de leden van Stop5GNL en haar leden niet betrokken zijn bij de feiten. "Wij distantieerden ons vanaf het begin van die acties en onze leden zijn er ook niet bij betrokken. Ik denk dat het wel duidelijk is dat onze stichting voor juridische middelen kiest."
![Stop5GNL: "Wij gaan gewoon door, ook via juridische wegen" [Exclusief]](https://r.testifier.nl/Acbs8526SDKI/resizing_type:fill/plain/https%3A%2F%2Fs3-newsifier.ams3.digitaloceanspaces.com%2Fandroidworld.nl%2Fimages%2Farticles%2Fb827e39ea4e836f02f6b74fdd28c7c12.jpg)
5G en corona?
De criminele feiten rond de brandstichting van zendmasten zijn naar verwachting gepleegd door groeperingen die op sociale media de uitrol van 5G in verband brengen de verspreiding van het coronavirus. Het gaat om nepberichten, en in een persbericht stelde Stop5GNL eerder al dat die berichten de strijd tegen 5G eerder ondermijnen en het onderwerp bagatelliseren. "Op dit moment rept de media vooral van zendmastbranden en corona in relatie tot 5G maar dit – al lijkt het spannend nieuws – leidt volgens Stop5GNL enorm af van het echte verhaal", zo luidt het persbericht. Volgens de stichting is het verband ook niet aangetoond en maakt het geen deel uit van de dagvaarding.
Toch ziet Jan van Gils wel degelijk een verband. "Voor alle duidelijkheid, 5G is zeker niet de oorzaak van de corona-uitbraak, maar er is wel een verband met de verspreiding van de ziekte. Elektromagnetische straling kan namelijk een negatieve invloed hebben op ons immuunsysteem waardoor we vatbaarder zijn voor de ziekte", zo stelt hij.
'Zelden 4G'
Hier bij Androidworld hebben we de bijzondere gewoonten om bij onze gesprekspartners te vragen naar de telefoon die ze gebruiken, en je zal vast begrijpen dat we bij Jan van Gils in het bijzonder geïnteresseerd waren. "Ik heb een telefoon met een draad en ik lees dat er 'Premier' staat op geschreven". van Gils belt ons dus via de vaste lijn, maar hij gebruikt wel een mobiele telefoon. Al verbindt hij die naar eigen zeggen "heel zelden" met 4G om "snel iets op te zoeken".
In de meeste gevallen wacht hij daarmee tot hij dat thuis via de pc via de vaste verbinding kan doen. Voor we er erg in hadden, begint de enthousiaste van Gils dan uit te leggen dat telecomaanbieders het makkelijker moeten maken om wifi enkel te gebruiken als je het nodig hebt om zo het continue signaal en het verbinden lam te leggen. Hij heeft daarvoor twee opties in gedachten. Wat dan met het kunnen ontvangen van meldingen en berichten? "Ach, die zorgen in de eerste plaats voor stress."