Beweegredenen Stop5GNL
Volgens Stop5GNL moet de uitrol van het 5G-netwerk worden gestaakt omdat de gevolgen voor de gezondheid onvoldoende zijn onderzocht. Volgens de stichting staat blootstelling van de bevolking aan dit nieuwe netwerk daarmee gelijk aan een 'onethisch experiment'. Dat meldt het FD. Stop5GNL vindt tevens dat de uitrol van 5G burger niet alleen blootstelt aan een reëel, ernstig en onomkeerbaar gezondheidsrisico, maar ook een ernstige inbreuk op de mensenrechten kan betekenen.
Stop5GNL is opgericht door een aantal bezorgde burgers en eist dat de overheid de voor juni geplande veiling van frequenties voor de 5G-technologie vanwege bovenstaande redenen afblaast. De stichting zet ook haar vraagtekenen bij de voorlichting: "Officiële instanties geven nu onjuiste en zelfs misleidende voorlichting over de veiligheid van straling. Vanwege deze risico’s willen we een moratorium op de uitrol van 5G, net zoals in Brussel en in verschillende delen van Zwitserland."
Reactie van de overheid
Advocaat Sikke Kingma, die de Staat vertegenwoordigde tijdens de rechtszaak, schoof de kritiek van Stop5GNL terzijde. Volgens Kingma gaat de overheid af op onderzoek van zijn adviesorganen RIVM, de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze adviesorganen zien geen gevaar, mits de straling onder de in Europa vastgestelde limiet blijft, stelt Kingma. "En dat wordt nauwkeurig in de gaten gehouden."
Onderzoek door de Gezondsheidsraad
De Gezondheidsraad (GR) is in opdracht van de Tweede Kamer bezig met een nieuw onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van 5G. Dit kwartaal wordt de uitkomst van dat onderzoek verwacht. Hans Kromhout, de voorzitter van de commissie van de GR dit het onderzoek doet, vindt dat 'onderzoeken elkaar vaak tegenspreken' over de risico's van 5G en dat er daarom 'veel discussie is in het wetenschappelijke wereldje.'
Hij is er nog niet zeker van of er meer of juist minder blootstelling zal zijn aan elektromagnetische straling wanneer de 5G-technologie over hogere frequenties gaat uitzenden en vraagt zich in dit filmpje af of het 'niet gek is dat we een hele populatie gedreven door technologie gaan blootstellen aan iets waarvan we niet weten of het kwaad kan of niet.'
Ondertussen worden er nog regelmatig zendmasten in de brand gestoken. Deze brandstichtingen lijken gericht te zijn tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Het 5G-netwerk wordt in nepnieuwsberichten tevens in verband gebracht met het coronavirus. Over drie weken weten we meer want dan doet de rechter uitspraak.