Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Samsungs Galaxy S21 biedt draadloze DeX-ondersteuning voor computers

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
6 februari 2021, 14:30
2 min leestijd
Samsungs Galaxy S21 biedt draadloze DeX-ondersteuning voor computers

Lees verder na de advertentie.

Samsung DeX werd de afgelopen jaren vele malen geoptimaliseerd: in eerste instantie werd de functie enkel ondersteund met de DeX Dock, later werkte dit via een draad en ditmaal is de tussenstap – op Samsungs Galaxy S21 – zelfs helemaal verdwenen. Samsung DeX kan op de S21 namelijk draadloos met computers verbinden.

Draadloze Samsung DeX

Een draadloze variant van ‘Samsung DeX’ bestond al een tijdje, maar werkte tot op heden enkel via het Miracast-protocol voor televisies. Voor het activeren van DeX vanaf je telefoon op je computer bleef het tot de Galaxy Note 20 (Ultra) nodig om een usb-c naar HDMI-kabel aan te schaffen om de DeX-software in te schakelen. Eigenaren van de Samsung Galaxy S21, S21 Plus of S21 Ultra kunnen echter vaarwelzeggen tegen deze kabel, DeX werkt op deze apparaten draadloos met computers.

In plaats van een kabel in het toestel en de computer te steken, is het voortaan voldoende als beide apparaten zich op hetzelfde WiFi-netwerk bevinden, zo schrijft Android Police. Verder moet men op hun computer de nieuwste versie van Samsungs DeX-software installeren; zodra dat is afgerond, zal de computer zichtbaar zijn vanaf het Galaxy S21-toestel. Met onderstaande stappen kun je nadat de software is geïnstalleerd, de telefoon verbinden aan de DeX Client-software op Windows of Mac OS:

  1. Klik op het DeX-icoontje in de snelle instellingen
  2. Selecteer ‘DeX voor pc’ en klik op de gewenste computer
  3. Klik op ‘start nu’ op de pop-up die onderin het scherm verschijnt

Lagere DeX-resolutie

Het is mogelijk dat je een foutmelding krijgt omdat Link to Windows is ingeschakeld, dit dient eerst – voordat DeX voor pc draadloos werkt – uitgeschakeld te worden. Verder heeft deze draadloze versie van DeX een beperking voor zijn resolutie; het beeld heeft namelijk een maximale resolutie van Full HD.

Wil je de maximale resolutie, dan blijft het aan te raden om je Samsung Galaxy S21-toestel met een usb-c naar HDMI-kabel aan je computer te verbinden. De draadloze verbinding zorgt er verder ook voor dat je vertraging ervaart bij het ondernemen van acties, wat irritant kan zijn bij games.

Samsung DeX werkt nu volledig draadloos, beeld: Android Police

Vermoedelijk komt de draadloze versie van DeX voor computers op termijn ook naar andere Galaxy-toestellen; dit lijkt echter niet gekoppeld te zijn aan de One UI 3.1-update. Mogelijk komt deze functue pas op een later moment naar andere apparaten, zoals eerder ook is gebleken bij de draadloze variant van DeX voor televisies. In eerste instantie was de functie exclusief aan de Galaxy Note 20-serie, maar later verscheen hij ook op andere Galaxy-toestellen.

Uitrol naar andere Galaxy-toestellen

Wanneer dit precies zal gebeuren, blijft vooralsnog onbekend. Zou jij ook gebruik willen maken van de draadloze variant van DeX, of denk je dat de vertraging in de acties van je muis en toetsenbord voor irritaties gaat zorgen? Ben jij de draadloze variant al tegengekomen op jouw Galaxy S21? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

7 februari 2021, 15:56

Oud nieuws. Draadloze dex is al meer dan een half jaar uit, en niet alleen voor de S21. Ik kan met mijn s10e zowel mijn pc als mijn tv als scherm gebruiken.

7 februari 2021, 9:49

Ik snap toch niet helemaal het nut van Dex op een laptop of PC. Op een losse monitor of een TV kan ik het me prima voorstellen, maar als je al een PC bij de hand hebt voegt het weinig toe, behalve dat met Dex de batterij van je telefoon als een gek leegloopt. Mocht je je telefoon op je PC willen zien, kun je ook ‘Koppelen met windows’ gebruiken.
Maar goed, misschien zie ik de toegevoegde waarde niet. Kan iemand mij dat uitleggen?