'Samsung Galaxy S6 krijgt geen Snapdragon 810-chipset'

'Samsung Galaxy S6 krijgt geen Snapdragon 810-chipset'

Snapdragon en Exynos

Sinds een paar jaar gebruikt Samsung voor zijn vlaggenschepen naast een eigen Exynos-chipset ook Snapdragon-chipsets van concurrent Qualcomm. Dit was onder meer het geval bij de Samsung Galaxy S4 en S5. Dit zou te maken hebben met het feit dat eerdere edities van de Exynos-chipsets niet goed overweg konden met 4G-verbindingen, ze zouden daarbij te veel stroom gebruiken. De nieuwe 4G-chip van Samsung is sneller en waarschijnlijk ook zuiniger dan de Qualcomm-chip. Daarnaast zou de productiecapaciteit van Samsung beperkt zijn. Vorig jaar kondigde Samsung aan een gigantische nieuwe chipsetfabriek te bouwen om beter aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Samsung biedt met zijn Exynos 7 Octa-chipset een alternatief voor de Snapdragon 810-chipset. Als het Zuid-Koreaanse bedrijf daadwerkelijk overstapt naar exclusief Exynos-chipsets, zal dit geen goed nieuws voor Qualcomm zijn: er zullen vermoedelijk tientallen miljoenen exemplaren van de Galaxy S6 verkocht worden.

Het is nog niet duidelijk om welke Exynos-chipset het zou gaan. Gesuggereerd wordt dat het gaat om een variant van de Exynos 5433 met een eigen 4G-radio die snelheden kan halen tot 450 Mbit/s. Samsung zal deze week nog een variant van de Samsung Galaxy Note 4 met deze chipset en 4G-chip in Zuid-Korea presenteren. Deze variant was al aangekondigd met Qualcomm Snapdragon 810-chipset, maar lijkt nu toch uitgebracht te worden met een Exynos-chipset, mogelijk ook vanwege de oververhittingsproblemen.

Lees meer: Samsung introduceert Exynos 7 Octa-chipset

Gelekte Qualcomm Snapdragon 820

Misschien is het gezien de timing niet heel toevallig dat gisteren een roadmap van Qualcomm uitlekte. Daarin stond ondermeer meer informatie over de opvolger van de Snapdragon 810, de Snapdragon 820. Deze zou gebruik maken van eigen kernen in plaats van de standaard ARM Cortex-A53- en A57-kernen. Het Britse ARM verleent bedrijven licenties voor zijn processorarchitecturen. Daarbij kan gekozen worden voor een standaardontwerp (zoals ARM Cortex-A57), maar bedrijven kunnen ook een licentie nemen op de onderliggende architectuur, in dit geval ARMv8.

In het verleden heeft Qualcomm eigen processorkernen gemaakt, zoals de Scorpion en Krait. Bij de vorige en huidige generatie processoren werd echter steeds gebruik gemaakt van een standaardontwerp. Mogelijk is dit, misschien door de oververhittingsproblemen bij de Snapdragon 810, niet goed bevallen en gaat het bedrijf nu weer over op een eigen ontwerp. Onder andere Apple, dat zijn processoren laat fabriceren door Samsung, kiest bij zijn processoren voor een eigen ontwerp.

Naast de octacore TS2-processor van eigen makelij zou de Snapdragon 820 een Adreno 530-grafische chip hebben en ondersteuning voor LPDDR4 RAM en 4G+ aan boord hebben en erg klein zijn. De verbindingen volgen een 14 nanometer-proces, terwijl de Snapdragon 810 gemaakt is met een 20 nanometer-proces. Wanneer de verbindingen in de processor kleiner zijn, wordt er minder warmte verspild, waardoor de processor sneller en zuiniger is.

Aankondiging Samsung Galaxy S6

Vorig jaar was het Mobile World Congress in Barcelona het door Samsung gekozen podium om zijn nieuwe Galaxy S-vlaggenschip aan te kondigen. Ook voor dit jaar is dat een goede mogelijkheid. Dit jaar wordt het Mobile World Congress gehouden van 2-5 maart en verschillende persevenement worden al op 1 maart gehouden. Verwacht wordt ook dat Samsung met een Edge-variant van de Galaxy S6 komt die een scherm heeft dat doorloopt aan beide zijkanten.

Bron: Bloomberg en Droid-Life, via: PhoneArena

Samsung Galaxy S6
2600 mAh
5.1 inch - 2560x1440 px
32/64/128 GB
Exynos 7420

Meer info

Samsung Galaxy S6
2600 mAh
5.1 inch - 2560x1440 px
32/64/128 GB
Exynos 7420

Meer info

Lees meer over:
Samsung Galaxy S6

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties