Samsung heeft de Exynos 2200-processor voorgesteld, de nieuwe high-end chipset van het bedrijf die mogelijk in de Galaxy S22-toestellen een plaatsje krijgt. Voor het eerst werkt die met een gpu die samen met chipmaker AMD is ontwikkeld. De Exynos 2200 pakt uit met technologie die we gewend zijn van videokaarten voor gaming-pc’s.
Samsung Exynos 2200
Er staat een nieuwe generatie klaar van Samsungs high-end Exynos-processor. De Exynos 2200 liet dit jaar op zich wachten met een lanceringsevenement dat vorige week op de laatste moment werd afgezegd. Nu is de chipset er dus eindelijk, maar Samsung deelt nog niet alle technische details. Dit weten we al over de vermoedelijke chipset van de Galaxy S22, de S22 Plus en S22 Ultra.
We weten dat de gpu, die samen met chipmaker AMD is ontwikkeld, de naam ‘Xclipse 920′ heeft gekregen. Hij werk met RDNA2-kernen van AMD, maar hoeveel kernen worden gebruikt en elke kloksnelheid ze hebben, is nog niet onthuld. De RDNA2-architectuur vormt de basis voor de videokaarten van gaming-pc’s en moderne gameconsoles.
Wat is raytracing en VRS?
Samsung pakt met zijn gpu dan ook graag uit met twee nieuwe technieken die bekend zijn van pc-gaming. De Xclipse 920 maakt raytracing mogelijk, dat is een technologie waarbij een extra laag aan realistische texturen en details worden toegevoegd aan 3D-graphics. Het kan gaan om kleuren, spiegeling of transparantie.
Een tweede techniek is variable rate shading (VRS). Dat is een manier om extra grafische kracht vrij te maken door de kwaliteit van andere delen van het beeld te verminderen zonder dat het erg opvalt. AMD-topman David Wang maakte bekend dat de Xclipse 920 de eerste is in een reeks van meerdere generaties van RDNA2-graphics voor Exynos-processors.
Processor, NPU en modem
Over de prestaties van de processor blijven belangrijke details zoals de kloksnelheid en cache uit. Wel zegt Samsung dat het gebruik maakt van Armv9-cores en een moderner en energiezuiniger 4nm-bakproces. Een enkele Cortex-X2-processorkern wordt gebruikt voor de zwaarste taken. De gewone taken voert de processor uit met drie Cortex-A710-cores en de lichtste staken gebeuren met vier Cortex-A510-kernen.
De Neural Processing Unit (NPU) die zorgt voor berekeningen bij kunstmatige intelligentie is flink verbeterd. Volgens Samsung is hij dubbel zo krachtige vergeleken met de Exynos 2100. Ditmaal werkt Samsung met een NPU die met twee rekenkernen werkt. Verder is de modem in de Exynos 2200 verbeterd. Hij heeft een theoretische downloadsnelheid van 5,1Gbps via respectievelijk de snelle sub-6Ghz-banden. 10Gbps is dan weer mogelijk in de EN-DC-modus die 4G en 5G combineert.
– Lees verder onder de video –
Tot 7 camera’s en 200 MP sensors
Als we kijken naar de mogelijkheden met de camera dan ontdekken we een kleine stap voorwaarts. De Exynos 2200 ondersteunt voor het eerst een opstelling van maximaal zeven camera’s en vier ervan kunnen tegelijk beelden verwerken. Telefoons kunnen ook werken met een enkele 200 MP camera en een 108 MP camera kan 30 beelden per seconde vastleggen.
Aan de kant van video er ondersteuning voor 4K HDR-beelden en het filmen in 4K aan 120fps. Een hogere 8K-resolutie wordt ondersteund aan 30fps. En dat brengt ons bij het smartphonescherm, één van de tools om die videocontent af te spelen. Een scherm kan dankzij de Exynos 2200 met een 4K-resolutie komen bij maximaal 120fps of QHD bij 144Hz.
De chipset van de S22?
Maar de belangrijkste vraag die bij deze chipset naar boven komt, is of hij echt een plaatsje krijgt in de Galaxy S22-toestellen. We zijn gewend dat Samsung in de Europese markt toestellen uitbrengt die de eigen Exynos-processor gebruiken. Al zijn er bronnen die melden dat Samsung ook in onze markt een Qualcomm-chipset zal gebruiken in de S22-reeks.
We verwachten meer duidelijkheid in de komende weken, want de S22-lmancering staat volgens verschillende bronnen gepland op 8 februari. Alle gelekte details over deze telefoons lees je via de link hieronder.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Samsung? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ben benieuwd, gelekte benchmarks hadden niet zo goede scores vergeleken met Snapdragon 8 Gen 1. Ik neem het voor nu met een korrelzout, maar een krachtige chip zegt niet veel wanneer het veel te warm wordt en dus gaat throttlen.