Samsung lanceert 64 MP camerasensor die vanaf het najaar in telefoons zit

Samsung lanceert 64 MP camerasensor die vanaf het najaar in telefoons zit

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

64 MP camera

In maart werd het al voorspeld: smartphonecamera's gaan veel meer megapixels krijgen richting de 100 MP. Die profesie kwam van Judd Heape, senior director of product management bij Qualcomm. De populaire chipfabrikant werd gevraagd om met zijn chipsets camera's te ondersteunen die goochelen met het aantal megapixel. Qualcomm was voorbereid op camera's tot 192 megapixel, aldus Heape.

48 megapixel camera's hebben we al gezien sinds de IMX586-sensor van Sony die ondertussen al een plaatsje heeft gekregen in tal van toestellen uit de hogere midrange of high-end klasse. Samsung gaat nu een stapje verder en komt met een 64 MP sensor, genaamd 'ISOCELL Bright GW1'. Hij neemt foto's van 16 MP tot maximaal 64 MP.

Foto van de Samsung Galaxy S10e

De Samsung Galaxy S10e van Samsung kreeg een 12 MP hoofdcamera en een 16 MP groothoeklens

Pixel-binning

de Koreaanse gigant doet daarmee beroep op een technologie genaamd pixel-binning, waarbij je een pixel verdeelt in vier kleinere pixels om zo meer details vast te leggen. Samsung spreekt over de kleinste pixelgrootte in de industrie met 0,8 nanometer. Vervolgens wordt het licht dat op de sensor valt zo goed mogelijk verdeeld over de de verschillende kleine pixels.

Foto's van de Honor View 20 genomen aan het water in Haarlem

Deze Honor View 20 ging als eerste aan de slag met de Sony IMX586 48 MP camera

Pixel-binning kent voor- en tegenstanders, want je legt meer details vast, maar doorgaans vangen deze sensors nog steeds minder licht op. Google bijvoorbeeld, kiest voor zijn Pixels daarom voor een 12 MP camera, maar zet daarom juist in op een relatief grote 1,4 m pixelgrootte.

Galaxy Note 10 camera?

Samsung spreekt verder over een technologie genaamd Dual Conversion Gain waarmee optimaal met licht kan worden omgegaan door het om te zetten in een elektrisch signaal. Vooral in goed belichte omgevingen komt de camera dan goed tot zijn recht. Camera's met een hoog aantal megapixel moeten het vooral hebben van goed belichte omstandigheden en Samsung stelt dan ook dat de sensor in donkere omgevingen gebruikt kan worden met 16 MP.

Samsung Galaxy Note 10 Concept

Conceptafbeelding van de Samsung Galaxy Note 10

De nieuwe sensor gaat in de tweede helft van het jaar in massaproductie en daarmee zou hij weleens prima op tijd kunnen komen voor een plekje op de achterkant van de nieuwe Samsung Galaxy Note 10. Wat denk jij van de evolutie waarbij we veel meer camera's met pixel-binning zien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk