Ring-deurbellen

Lees verder na de advertentie.
Als het op privacy aankomt, zijn Ring-deurbellen niet meteen aan te raden. Zo kwam het bedrijf aan het begin van februari met de optie om het delen van je camerabeelden met de politie, uit te zetten. Standaard stond de functie aan: zonder actie van de gebruiker, zou de politie dus inzicht krijgen in de beelden behorende aan de slimme deurbel van de gebruiker. Daarnaast kreeg Ring in december te maken met een datalek, waarbij duizenden wachtwoorden van Ring-deurbellen op straat kwamen te liggen. Eind januari bleek ten slotte dat Ring persoonlijke informatie doorverkoopt aan marketing- en analysebedrijven.
Ring kreeg in december te maken met een enorm lek van gebruikersdata
Daarmee kwam het EFF (Electronic Frontier Foundation) eind januari mee naar buiten. Volgens deze privacywaakhond zou Ring persoonlijke (herleidbare) informatie – waaronder IP-adressen, gebruikte providers, sensorgegevens en identificatiecodes – doorsluizen naar externe partijen. Onder andere Facebook, Google, MixPane en AppFlyer kregen toegang tot de gegevens van Ring-gebruikers. Het is opvallend dat de Amazon-dochter zulke praktijken toepast, gezien het verboden is onder de AVG-wetgeving. Op vrijdag 14 februari heeft Ring laten weten zijn gebruikers meer controle te geven over de ‘te delen informatie’.
Data-overdracht
Volgens een Ring-woordvoerder, wordt de data met deze partijen gedeeld ‘om de ervaring van zijn app te verbeteren’. Er zouden contractuele afspraken zijn gemaakt, waarin staat dat deze data niet voor andere doeleinden gebruikt mag worden. Toch zou Ring zijn gebruikers meer controle willen geven over het delen van data met externe partijen, zo liet het vrijdagmiddag weten tegenover CBS. Gebruikers kunnen in de toekomst een vinkje uitschakelen (opt-out) om niet deel te nemen aan het delen van gebruikersdata ‘waar van toepassing’, aldus Ring. Welke data er nog gedeeld zal worden, is onbekend.
Ring komt relatief vaak negatief in het nieuws met zijn videodeurbellen
Hoewel het delen van de gebruikersdata vermoedelijk is opgenomen in de algemene voorwaarden, is het niet toegestaan binnen de AVG/GDPR-wetgeving. Gebruikers moeten er juist voor kiezen om data te delen met externe partijen. Daarnaast levert Ring gebruikersdata aan externe partijen, die de data kunnen analyseren en vervolgens kunnen koppelen aan een advertentieprofiel. In een contract zou staan dat de partijen de data niet voor andere doeleinden gebruikt mag worden, al is het maar de vraag hoe het precies staat opgesteld. Wat vinden jullie van de werkwijze van Ring? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Juist om deze reden houd ik Ring en andere datagraaiers zoals FB afzijdig. Zal natuurlijk niet helemaal meer lukken in deze tijd, maar ik doe m’n best.
Hier komt er ook geen Ring aan de deur meer. Ik was wel op zoek naar een dergelijke deurbel, maar Ring staat alvast op een zijspoor en doet niet meer mee in mijn (prijs)vergelijker.
Vanaf het moment dat die rommel geïntroduceerd werd ging men op alle privacy gerelateerde sites al helemaal los over wat een privacy drama Ring was.
Gelukkig komt er nu ook steeds meer in het gewone nieuws over naar boven.
Wat voor geluid maakt die bel eigenlijk? Brrr?
“ Onder andere Facebook, Google, MixPane en AppFlyer kregen toegang tot de gegevens van Ring-gebruikers. ”
Normale partners in crime, dus
Ongelovelijk. Geen ring bel voor mij.
Heb een gewone deurbel die deelt data met niemand.
Zelfs in je eigen huis ben je niet meer veilig.
Weg ermee, graaiers.