Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting én Galaxy Watch7 cadeau!

Review: Alcatel one touch Idol mini

Tom Enthoven
5 februari 2014, 20:00
3 min leestijd
Review: Alcatel one touch Idol mini

Lees verder na de advertentie.

Alcatel

Een low-end telefoon kun je moeilijk een vlaggenschip noemen dus we noemen de Idol Mini maar even de vlaggenroeiboot van Alcatel. Het bedrijf onderscheidt zich in de smartphonewereld door voor een zacht prijsje vrij degelijke Android-telefoons op de markt te brengen, een tactiek die ook veel Aziatische bedrijven met succes hanteren. Niet de nieuwste Android-versie, niet de sterkste processor maar gewoon prettige en vlotte smartphones. Je zou kunnen zeggen dat Alcatel telefoons produceert die qua prestaties enkele jaren geleden voor de hoofdprijs over de toonbank zouden gaan. 

Uiterlijk

Het voorkomen van de Idol Mini is een beetje een mengelmoesje: de vorm van een iPhone en de ‘look-and-feel’ van een Samsung-toestel want de plastic behuizing doet denken aan de Pebble Blue-uitvoering van de Samsung Galaxy SIII. De bezels zijn erg dun, net zoals het toestel zelf overigens, waardoor het toestel klein en fijn aanvoelt.

In tegenstelling tot zijn ‘inspirators’ heeft de Idol Mini geen Home-toets maar gebruikt deze on-screen navigatieknoppen. Daardoor is de voorkant lekker strak en zijn alleen de speaker en de frontcam boven het scherm te zien. Aan de zijkanten vinden we links de volumeknoppen, rechts kleine sleuven voor microSD en de SIM-kaart. De klepjes hiervan zijn wat lastig te openen maar gelukkig is dat ook niet vaak nodig gezien de functies die de sleufjes dienen.

Aan de achterzijde huist bovenin de camera en onderin een klein speakertje. De aan/uit-knop zit aan de bovenkant, waar ook de ingang voor een hoofdtelefoon zit.

Specificaties

Zoals gezegd is de Idol Mini geen high-end toestel dus de specificaties zijn niet verbluffend. Het toestel heeft een 4,3-inch scherm met een resolutie van 854×480 pixels, een 1,3 GHz dualcore-processor en 512 MB werkgeheugen. Het interne geheugen van 4 GB kan uitgebreid worden met een microSD-kaart. De accu van 1700mAh lijkt mager maar in de praktijk blijkt dit meer dan voldoende om de dag mee door te komen. Het scherm is redelijk scherp, de kijkhoek niet verbluffend maar ook niet slecht. 

Twee camera’s zoals gezegd, een van 5 megapixels aan de achterzijde (met flits) en een frontcam die op een resolutie van 720p kan filmen. Geen uitstekende camera’s maar toch opvallend bruikbaar bij voldoende licht. 

Software

Alcatel heeft een eigen schilletje over Android gegooid, in dit geval hebben we het over Android 4.2 Jelly Bean. Ook hier komt Samsung een beetje om de hoek kijken want het uiterlijk lijkt wat op TouchWiz, maar dan met iets andere icoontjes. Er is wat ‘bloatware’ aanwezig maar erg storend zijn deze apps niet. Zo is muziekdienst Deezer voorgeïnstalleerd, de game Asphalt 7 en nog wat meer van dit soort grut. Ook Alcatels eigen winkel is aanwezig onder de naam One Touch Live. Het aanbod is wat bescheiden en eigenlijk is deze online winkel een beetje overbodig omdat al die apps ook in de Play Store te vinden zijn.

Gebruik

De Idol Mini werkt eigenlijk zoals deze eruit ziet, namelijk: best wel lekker vlot. Vloeiende animaties, geen haperingen en gewoon keurige prestaties. Natuurlijk kun je een toestel als dit niet vergelijken met de toppers van nu maar de Idol Mini valt absoluut niet tegen. In de benchmarks is dit appraatje dan ook ongeveer gelijkwaardig aan een Samsung Galaxy S2 uit 2011, die bij sommige winkels nog altijd voor ruim 300,- euro te koop is. En daar deelt de Alcatel dus een tik uit, want met een prijskaartje van 155,- euro is deze beduidend voordeliger. Buiten dat voelt de Alcatel ook soepeler in het gebruik en minder log aan dan de Galaxy S2.

Conclusie

De echte gadgetfreak zal geen Alcatel-toestel kopen maar er is genoeg animo voor een toestel van dit kaliber, zeker ook als de prijs zo mild is. De One Touch Idol Mini is een degelijk en prettig toestel dat verrassend vlot en snel werkt. Een prima smartphone bijvoorbeeld voor de iets ouderen onder ons, of juist de hele jonge? Dun, licht, vlot en bepaald niet lelijk; de Idol Mini mag er wezen wat ons betreft. 

Pluspunten

* Prijs
* Prestaties (in verhouding tot)
* Uiterlijk
* Licht en dun


Minpunten

* Klepjes en sleufjes
* Bloatware


 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

7

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

7 februari 2014, 9:52

100% dat een s2 rondjes om deze telefoon loopt aangezien deze het dubbele geheugen heeft, met een custom rom al helemaal

5 februari 2014, 22:29

Licht en dun hoeveel dan?????

5 februari 2014, 22:25

Lijkt om lg software skin

5 februari 2014, 21:48

vooral bij dit soort telefoons, met relatief weinig geheugen is bloatware een drama, temeer dat dit soort telefoons vaak moeilijk te rooten zijn en er geen alternatieve Rome voor zijn

5 februari 2014, 21:14

De moto G heerst nog altijd in dit segment toch?

5 februari 2014, 21:11

Ik blijf het spijtig vinden dat ze in deze toestellen maar 512mb ram stoppen, doe dan 1Gb ram

5 februari 2014, 21:10

Toch snap ik nog steeds niet dat Smartphone fabrikanten voor dit soort low-end modellen kiezen met een slecht scherm een trage processor en niet eens Kitkat. Kijk bijvoorbeeld naar Google Nexus er zijn genoeg quadcore processoren en schermen die even veel kosten in productie als deze specificaties. Kijk naar Nexus als voorbeeld..