Mysterieus smartphone-os Google Fuchsia krijgt vorm

Mysterieus smartphone-os Google Fuchsia krijgt vorm

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Google Fuchsia en Magenta

Dat Google aan Fuchsia werkt is geen geheim, aangezien het bedrijf de broncode van verschillende deelprojecten al heeft vrijgegeven. We weten, door documentatie die Google heeft vrijgegeven, ook wát Fuchsia is: een 'besturingssysteem voor moderne smartphones en moderne computers'.

Google heeft veel interne projecten die nooit het daglicht zien en het is dan ook lastig om in te schatten hoe groot Fuchsia is. Het is in ieder geval duidelijk dat het niet gaat om een zogenaamd 20%-project van een paar ontwikkelaars. Google-medewerkers kunnen hierbij 20% van hun werktijd inzetten aan projecten die niet direct raken aan hun normale werkzaamheden. Google-ontwikkelaar Travis Geiselbrecht liet in het chatkanaal van Fuchsia weten dat 'het geen hobby-project, 20%-project of dood project is waar niet meer aan gewerkt wordt' is.

De ontwikkeling van Android begon al in 2003 en het besturingssysteem was in eerste instantie bedoeld voor digitale camera's. Na de overname van Android door Google, werd er gewerkt aan een smartphonebesturingssysteem, maar dan wel voor smartphones met een fysiek toetsenbord. Na het uitkomen van de eerste iPhone ging men weer naar de tekentafel en paste Android aan voor het gebruik op een moderne smartphone. Ondanks dat Android de afgelopen jaren flink veranderd en verbeterd is, zijn er dingen die Google anders zou hebben aangepakt wanneer er helemaal overnieuw begonnen zou kunnen worden, bijvoorbeeld de manier waarop Android-toestellen (niet) geüpdatet worden. Het lijkt mogelijk dat Fuchsia gebruikt om een nieuw, modern besturingssysteem te ontwikkelen.

In tegenstelling tot Android en Chrome OS draait Fuchsia niet bovenop een Linux-laag. In plaats daarvan heeft Google een eigen basislaag ontwikkeld met de naam Magenta. Door de mogelijke modulariteit van Fuchsia is er de mogelijkheid dat Fuchsia-onderdelen geïntegreerd gaan worden in Android of Chrome OS en dat Fuchsia niet per se als vervanger van de bestaande besturingssystemen te hoeven worden geïntroduceerd.

Interface van Fuchsia: Armadillo

Applicaties voor Fuchsia worden geschreven met Flutter, een ontwikkelaarskit waarmee het mogelijk is om in één keer apps te ontwikkelen voor iOS en Android. De programmeertaal die gebruikt wordt met Flutter is Dart, een door Google ontwikkelde taal die in eerste instantie als opvolger van JavaScript zou moeten fungeren. Dat Fuchsia standaard geen gebruik maakt van de voor Android gebruikte programmeertaal Java, is geen verrassing. Google stond de afgelopen jaren verschillende keren in de rechtszaal tegenover Oracle, het bedrijf dat eigenaar is van Java. Daarnaast is Java relatief omslachtig op sommige punten, vooral ten opzichte van moderne programmeertalen zoals Swift van Apple.

Doordat Google de Flutter-toolkit gebruikt voor Fuchsia-apps, is het mogelijk om Fuchsia-apps geschikt te maken voor Android en iOS. Hotfixit.net heeft dat gedaan voor Armadillo, de interface van Fuchsia. De interface is verre van af, maar biedt een interessant inkijkje in waar Google aan werkt.

We zien bij Armadillo de mogelijkheid om meerdere schermen naast en boven elkaar te zetten, zoals mogelijk is op de meest recente Android-versies. Dit gebeurt door het slepen van een verkleinde versie van de app, het tikken op deze miniatuur-versie opent de app full-screen. In Armadillo heet een app, of combinatie van apps, een Story. Zo is er bijvoorbeeld een e-mail-story waarmee de gebruiker zijn mail kan lezen.

Onderaan het scherm zien we een Google Now-zoekbalk, waarmee te allen tijde zoekopdrachten ingevoerd kunnen worden met het Fuchsia-toetsenbord. Onder de zoekbalk is iets wat lijkt op Google Now te vinden met een lijst met kaarten die lijken op de kaarten uit je Google-feed.

Wat gaat er gebeuren met Fuchsia?

Op welke manier Google Fuchsia in wil gaan zetten, is nog niet bekend en er zijn veel vragen. Het is geen hobby-project, maar wat dan wel? Moet Fuchsia een opvolger van Android en Chrome OS worden? Wordt het besturingssysteem gepositioneerd naast de huidige besturingssystemen? Wordt Android geïntegreerd in Fuchsia of misschien andersom? Dit zijn vragen waar we volgende week, tijdens Google I/O 2017, antwoord op hopen te krijgen. Wellicht is het daar echter nog te vroeg voor.

Bron: Ars Technica, Hotfixit.net

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk