Belgische provider Orange rolt als eerste RCS uit naar zijn klanten

Belgische provider Orange rolt als eerste RCS uit naar zijn klanten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

*Update 08/11 om 11:25 uur: een reactie van VodafoneZiggo werd aan dit artikel toegevoegd.

*Update 27/11 om 17:15 uur: een reactie van T-Mobile werd aan dit artikel toegevoegd.

RCS in België

RCS, ofwel Rich Communication Services, wordt gezien als de opvolger van de klassieke sms. Het is namelijk mogelijk om geavanceerde functies te gebruiken via RCS, zoals we die gewend zijn in berichtendiensten als WhatsApp en Messenger. De Belgische provider Orange heeft nu als eerste in dat land RCS beschikbaar gemaakt voor zijn klanten, dat meldt een tipgever aan Androidworld België. Het nieuws werd ook door Orange zelf aan onze redactie bevestigd.

"RCS maakt het mogelijk om meer te delen dan een traditionele sms. Denk aan afbeeldingen, video's, documenten, locatiegegevens en meer", dat zegt Younes Albouchouari, een woordvoerder van Orange, aan Androidworld België. "Het is ook bijvoorbeeld mogelijk om groepen aan te maken voor het uitwisselen van berichten. Die berichten worden vervolgens via ons IP-netwerk verstuurd aan de hand van een wifi- of mobiele dataverbinding."

Initiatief van Google

Het is Google die sinds vorig jaar de kar trekt voor RCS, en recent werd het voor het eerst mogelijk voor alle Android-gebruikers om RCS-functionaliteiten te forceren in de Google Berichten-app. Voor Belgische klanten van Orange is dat manueel ontgrendelen nu niet meer nodig, want zij krijgen via een bevestigingsbericht te horen wanneer RCS op hun toestel werkt, dat zegt Albouchouari. De woordvoerder van Orange stelt daarbij wel dat telefoons minstens moeten werken op Android-versie 8.1 of recenter om van RCS gebruik te maken.

Belgische provider Orange rolt als eerste RCS uit naar zijn klanten

In Google Berichten was het al mogelijk om via een omzeg de Chat-functies te activeren

Wat met Nederland?

Orange is de eerste provider die in België het startschot geeft voor RCS, en voorlopig is er nog geen reactie gekomen van de grootste concurrenten. In Nederland is er momenteel ook nog geen gelijkaardig initiatief van providers die zelf RCS bekend maken, en het enige initiatief is momenteel dat van Google die RCS zelf voor Android-gebruikers wil beschikbaar maken. De Chat-functies van Google Berichten vormen nu Googles centrale strategie wat betreft berichtendiensten.

Wij namen contact op met de Nederlandse operators voor een reactie, en die hebben we ook gekregen van VodafoneZiggo.

"RCS heeft de laatste jaren diverse momenten gekend van mogelijke introducties", begint Charlotte Fritschy, communication advisor voor VodafoneZiggo aan onze redactie. "Maar in Nederland is tot op heden nog niet gekomen tot het op grote schaal uitrollen van deze dienst. Een breed draagvlak voor het introduceren van RCS in Nederland is tot heden niet ontstaan. Als VodafoneZiggo houden wij natuurlijk de marktontwikkelingen in de gaten. Zodra iets gemeld kan worden over het activeren van deze dienst voor onze klanten zullen wij dat laten weten", aldus Fritschy.

Ook T-Mobile heeft zopas bij onze redactie gereageerd:

"Op dit moment bekijken we wel de mogelijkheden van RCS, maar heeft T-Mobile Nederland geen concrete plannen voor het implementeren van RCS. Een eventueel toekomstige RCS implementatie zal het meest effectief zijn, wanneer alle operators in Nederland RCS gaan implementeren."

Bedankt voor de tip, Ronny!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk