Opinie: Fairphone is eerlijk voor arbeider en planeet, niet voor gebruikers

Opinie: Fairphone is eerlijk voor arbeider en planeet, niet voor gebruikers

De missie van Fairphone

Fairphone is een Nederlands bedrijf met een missie. Gemiddeld gooien we een telefoon na 2,5 jaar weg en dat is veel te vroeg, met tonnen afval tot gevolg. Dat leidt dan weer tot het grote maatschappelijke probleem dat 'e-waste' heet. Volgens Fairphone vervangen we in de eerste plaats onze telefoons om de verkeerde redenen. Misschien vinden we de huidige camera niet goed genoeg of missen we de laatste versie-update? Dat wil nog niet zeggen dat alle andere onderdelen eraan moeten, en daarom zijn alle telefoons van het merk zelf te repareren. Je kan losse onderdelen of 'modules' aanschaffen op de website van het bedrijf.

Anderzijds is er ook een onethisch aspect verbonden aan de smartphone-industrie. Arbeiders werken voor vele uren in Chinese fabrieken in ruil voor een loon dat volgens Fairphone te laag is, en ze werken daarnaast in slechte omstandigheden in de mijnen waar ze grondstoffen inwinnen die voor de onderdelen van onze telefoons worden gebruikt. Fairphone geeft daarom arbeiders in de fabrieken per geproduceerd toestel een bonus en het helpt ook om de werkomstandigheden in de mijnen te verbeteren.

OPPO China

Fairphone geeft de arbeiders in smartphonefabrieken een bonus per geproduceerd toestel

Dat doet het Amsterdamse bedrijf omdat het koste wat kost aan de smartphone-industrie en de consument wil tonen dat je én ethische keuzes kan maken, én commercieel succesvol kan zijn. Dat zei CEO Eva Gouwens van Fairphone recent tijdens een lanceringsevenement. Je kan die visie alleen maar toejuichen, en het zijn de grootse spelers in de markt die in feite de grootse bijdrage zouden moeten leveren om de smartphone-industrie en het consumentengedrag de goede richting uit te duwen.

Teleurstelling verbergen

Ondanks die mooie waarden waar Fairphone voor staat, kon ik vandaag mijn teleurstelling omtrent de nieuwe Fairphone 3 Plus (kostprijs: 470 euro) maar moeilijk verbergen. Oké, Fairphone was tijdens het lanceringsevenement al helemaal klaar om mogelijke kritiek vaardig van zich af te slaan. Alle verbeteringen van de nieuwe telefoon bestaan uit modules die ook netjes compatibel zijn met het oude toestel. Zo creëren ze voor consumenten niet meteen een reden om hun oude Fairphone te vervangen. Da's goed gedaan. Verder bestaat met materiaal van de nieuwe telefoon voor 40 procent uit gerecyclede plastic flessen, ten opzichte van de 9 procent bij de Fairphone 3. Een mooie realisatie.

Alleen, waarom is deze telefoon op technisch vlak toch zo teleurstellend? Fairphone komt met een nieuwe achterkant, een verbeterde cameramodule met een 48 MP camera en verbeterd geluid bij telefoongesprekken. Daarnaast behoudt Fairphone 3 Plus dezelfde Qualcomm Snapdragon 662-processor uit 2018 met 4 GB RAM. De Snapdragon 662 is een chipset uit het lage prijssegment.

Beelden van de telefoon

De FairPhone 3 Plus

De kip, het ei en de smartphone-industrie

Houd dat laatste even in het achterhoofd, memoriseer het goed, en laat ons even kijken naar de uitstekende Nexus 5X uit 2015. Dat toestel verscheen met 2 GB RAM, en in die tijd zou bijna iedereen je gezegd hebben dat die hoeveelheid werkgeheugen prima volstaat om Android vlot te laten werken. Vandaag is 2 GB wel erg op het nippertje als je een goede smartphone-ervaring wil, en we zien het nu alleen bij een budgettoestel zoals de Realme C11 die voor 99 euro te koop is.

De meeste smartphonefabrikanten beseffen dat zelfs 4 GB RAM op termijn op de schop gaat, en een moderne budgettelefoon zoals de Alcatel 3X 2020 komt daarom met zowel 4 GB RAM als een tweede model met 6 GB. Die tweede kan je voor een kleine meerprijs kopen en het verzekert dat je telefoon wat meer klaar is voor de toekomst. Ik merk daarnaast ook vandaag al op de Pixel 3 XL dat 4 GB gewoon niet altijd volstaat.

Beelden van de telefoon

De Alcatel 3X 2020 komt met 6 GB RAM voor 189 euro

De oorzaak van die die evolutie, is dat het Android-ecosysteem niet blijft stilstaan. Appontwikkelaars hebben gemiddeld meer RAM op toestellen ter beschikking, en daarom gaan apps ook meer werkgeheugen gebruiken om een vlottere ervaring mogelijk te maken. Het is zoals een 'kip of ei'-verhaal, maar wat zeker is, is dat de industrie erop voorzien is dat telefoons met steeds sterkere prestaties op de markt verschijnen.

Zeven magere jaren

Terug naar Fairphone, waar de hoeveelheid RAM en de chipset juist een van de aspecten van hun telefoons zijn waar je geen modules voor hebt. Je kan de prestaties van je telefoon dus onmogelijk upgraden. Hoe gaat de Fairphone 3 Plus eruit zien na vijf jaar met zijn 4 GB RAM in combinatie met de Snapdragon 662 als de Pixel 3 XL met zijn high-end Snapdragon 845-chipset al de eerste negatieve tekenen vertoont? Wat doen consumenten met telefoons die te traag werken? Juist ja, vervangen.

Opinie: Fairphone is eerlijk voor arbeider en planeet, niet voor gebruikers

Fairphone onderstreept de voordelen wanneer je de Fairphone 3 gedurende vijf jaar gebruikt

Maar vijf jaar, dat is wel heel lang, niet? Het is inderdaad al best lang voor een krachtige telefoon, maar dan vooral omdat je de accu's van moderne smartphones niet meer eenvoudig zelf kan vervangen. De Fairphone 3 en 3 Plus hebben dat probleem niet, maar de levensduur van deze toestellen is dan weer niet zeker omdat de prestaties al van bij het begin op het randje balanceren. Toch zeker als je een aangename gebruikerservaring wil. Toch zegt Fairphone trots dat gebruikers van de Fairphone 3 hun CO2-uitstoot verlagen met 28 procent als ze de telefoon voor vijf jaar lang gebruiken. Sterker nog, ze verminder hun uitstoot met 42 procent als ze de telefoon zeven jaar gebruiken. Zeven... Volle... Jaren met een Snapdragon 662 en 4 GB RAM. Dat zijn zeven magere jaren zoals de Bijbel het vertolkt.

Beelden van de telefoon

De Fairphone 3 Plus behoudt het design van zijn voorganger en modules zijn voor beide compatibel

Foute keuzes

Fairphone heeft voor alle duidelijkheid geen fout gemaakt met de nieuwe Fairphone 3 Plus, want die fout is al begonnen met de Fairphone 3, dat is nu erg duidelijk. Dat toestel verscheen namelijk met de toen één jaar oude budgetprocessor, 4 GB RAM, een enkele camera achterop en een design met duidelijke schermranden. Die laatste keuze heeft overigens ook te maken met het feit dat de telefoon modulair moet zijn, waardoor het moeilijker wordt om de schermranden te verbergen. De Fairphone 3 was dus niet meteen erg 'futureproof' en Fairphone bouwt nu dus noodgedwongen verder op dat concept.

Het bedrijf kreeg ook vanuit de community het terechte verzoek om de cameraprestaties te verbeteren - nog zo'n reden waarom consumenten een telefoon vervangen - en dus kwam er een nieuwe 48 MP-sensor met de Fairphone 3 Plus, die ook werkt met de oude telefoon. Eén enkele sensor, want er was geen plaats in de behuizing voor meer camera's. Jammer. De huidige sensor is al 13 procent groter dan zijn voorganger, en dat was volgens het bedrijf al een uitdaging. Je kan Fairphone's keuze voor de camera van de originele Fairphone 3 maar moeilijk verantwoorden vanuit een technisch perspectief, want dat kan je alleen als je Google bent en dus beeldverwerking meesterlijk kan optimaliseren.

Beelden van de telefoon

De ruimte voor de camera op de Fairphone 3 zorgt voor beperkingen

Softwarebeleid

Een laatste hekel punt is het updatebeleid van Fairphone, ofwel een andere reden waarom mensen hun telefoons vervangen. De Fairphone 3 Plus komt nu met Android Pie, maar na een jaar draait de originele Fairphone 3 nog steeds op Android 9 Pie. Fairphone maakt wel bekend dat de telefoon in september de Android 10-update krijgt, maar dat is wel erg laat als je weet dat het merk maar ondersteuning biedt voor twee toestellen: de Fairphone 3 en de Fairphone 2. Als we even terugdenken aan smartphonebouwer Essential, dan herinneren we ons dat de Essential Phone PH1 gelijktijdig met Google een versie-update kreeg, juist omdat het bedrijf maar één toestel moet bijwerken.

Beelden van de telefoon

De Android 10-update voor de FairPhone 3 verschijnt in september

Fairphone beoogt wel om zijn telefoon gedurende ongeveer vijf jaar van updates te voorzien, dat staat op de website te lezen, maar de woorden 'beoogt' en 'ongeveer' zijn ook niet onbelangrijk in die zin.

Op de afvalberg

Ik vind het eigenlijk oprecht jammer dat ik met zo weinig enthousiasme kan terugblikken op de nieuwe producten van een smartphonebedrijf dat zo'n mooie waarden heeft, en het gaat dan ook nog eens om een Nederlands bedrijf. Ik ben er alleen van overtuigd dat het echt wat meer had mogen zijn voor de Fairphone 3 Plus. Het bedrijf mag de lat gerust hoger leggen, want de Fairphone voelt niet als een eerlijke deal voor de gebruiker die zowel duurzaamheid als sterke prestaties hoog in het vaandel draagt.

Beelden van de telefoon

De Fairphone 3 en de 3 Plus hebben wel als basis een Full HD-scherm

Laat ons even kijken naar wat er dan anders had gekund. Als het werkgeheugen van de telefoon toch voor vijf jaar of zelfs zeven jaar moet meegaan, dan kon Fairphone beter een stevige 8 GB of 12 GB RAM gebruiken. Dat is ook al lang geen zeldzaamheid meer in de smartphonemarkt. Het merk mist ook volledig de boot van 5G, en ik had daarom liever een nieuwe telefoon gezien die dan bijvoorbeeld met de Snapdragon 765G uitkwam, of zelfs de voordeligere Snapdragon 690 om de prijs te drukken. In dat geval kan je met veel meer vertrouwen zeggen dat de telefoon een lange toekomst heeft en niet zoals alle anderen op de afvalberg belandt. Wie echt om duurzaamheid geeft, betaalt graag die meerprijs.

Wat denk jij van de Fairphone 3 en de Fairphone 3 Plus? Sta jij wel achter de technische keuzes die het Amsterdamse bedrijf heeft gemaakt? Overweeg jij om een Fairphone te kopen of heb je al smartphone van het merk? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Fairphone 3 Plus
3040 mAh
5.65 inch - 2160 x 1080 px
64 GB
QualcoSnapdragon 632

Meer info

Fairphone 3 Plus
3040 mAh
5.65 inch - 2160 x 1080 px
64 GB
QualcoSnapdragon 632

Meer info

Lees meer over:
Fairphone

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties