Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Is OnePlus de band met zijn community kwijt?

OnePlus: "We hebben de laatste jaren niet aan onze community gewerkt"

· 08 oktober 2019

OnePlus mede-oprichter Carl Pei geeft in een interview toe dat het bedrijf de afgelopen jaren nauwelijks stappen heeft gezet om zijn community verder uit te bouwen. Klopt dat ook?

OnePlus en zijn community

OnePlus heeft de afgelopen jaren weinig gedaan om zijn community verder uit te bouwen, dat is de kritische analyse die OnePlus' mede-oprichter Carl Pei maakt. Hij was te gast op het Disrupt-evenement van nieuwssite TechCrunch.

"We hebben niet de middelen om te adverteren op televisie zoals de grotere spelers, dus moeten we blijven innoveren wat betreft de manier waarop we de consument aanspreken. Daar zijn we de laatste jaren niet in geslaagd." Volgens de mede-oprichter van OnePlus is de relatie met de community de afgelopen jaren wel dezelfde gebleven, maar de evolutie bleef uit. 

Beeld van Carl pei

Carl Pei is de mede-oprichter van OnePlus

'Focus op het brede publiek'

Androidworld vroeg om een reactie van Léandro Tijink. Hij is erg actief in de OnePlus-community en werkt als OnePlus-fan ook samen met de ontwikkelaars aan OxygenOS. Hij deelde recent zijn 480 aanbevelingen wat betreft het ontwerp van Android 10 voor OxygenOS. Tijink houdt ook regelmatig enquêtes waarin hij om de mening van de community vraagt wat betreft OxygenOS-functies.

"De afgelopen tijd heeft OnePlus geconcentreerd op het uitbreiden naar een groter publiek", geeft Tijink toe. "Ze blijven de community echter wel in stand houden. Kijk bijvoorbeeld naar de regelmatige evenementen en wedstrijden die worden gehouden." Tijink verwijst daarmee naar evenementen zoals het Open Ears-Forum van OnePlus waarbij het bedrijf in Amsterdam met zijn grootste fans sprak over OxygenOS en de OnePlus 7-reeks.

Beeld van Léandro

Léandro Tijink werkt samen met de OnePlus-ontwikkelaars aan OxygenOS en is zaakvoerder van zijn eigen bedrijf 'Rovota'.

Business first

Carl Pei maakt een vergelijkbare analyse. In zijn interview zegt hij dat OnePlus de afgelopen jaren zich heeft gericht op het vergroten van zijn business door onder andere samenwerkingen met providers te starten. Dat deed OnePlus bijvoorbeeld in Nederland met T-Mobile

Community-figuur Léandro Tijnk blijft wel optimistisch, en verwacht dat OnePlus uiteindelijk weer de weg naar zijn community zal vinden eens het business-gedeelte steviger op poten staat, wat volgens hem een belangrijk gegeven is in een krimpende smartphonemarkt.

Europa vergeten

Toch ziet Léandro Tijink dat het merk wel grotere investeringen maakte in de ontwikkeling van zijn community in India, vergeleken met de Europese markt. In dat land vindt bijvoorbeeld het 'OnePlus Music Festival' plaats. Dat is een eigen muziekfestival van het smartphonemerk. Onlangs werd ook het OnePlus 7T-vlaggenschip en OnePlus TV voor het eerst in India getoond. OnePlus' slimme televisie zal ook niet bij ons beschikbaar zijn.

Beelden van de slimme televisies

OnePlus TV werd samen met de OnePlus 7T in de Indiase stad New Delhi gelanceerd 

"De relatie tussen OnePlus en zijn community verschilt van land tot land", stelt Tijink vast. "In India is OnePlus veel prominenter op de markt dan hier in Nederland. (...) Ondanks dat, vind ik dat de relatie best goed is. Ik zou alleen graag zien dat er meer wordt gekeken naar de Europese community. Er zijn hier vrij weinig evenementen, waardoor de community zich wat meer vergeten kan voelen", zegt het design-talent.

Voordeligere OnePlus-telefoons?

Op Disrupt wordt verwezen naar andere Chinese merken, zoals Xiaomi, die met voordeligere vlaggenschepen uitpakken. OnePlus krijgt de vraag of zij met dergelijke prijzen kunnen concurreren. "Ik denk dat de smartphone-industrie zo volwassen is geworden dat iedereen toegang heeft tot dezelfde middelen", stelt Carl Pei vast. "Wij hebben ons altijd gefocust op het creëren van een premium-ervaring. Wij hebben nooit een product gemaakt dat minder dan 400 dollar of 350 dollar kost", beweert de topman van OnePlus.

OnePlus 3

De OnePlus 3 kwam als laatste telefoon van het merk voor 399 euro op de markt

Die laatste stelling van de mede-oprichter van OnePlus klopt niet. Alle telefoons die voor de OnePlus 3T verschenen bleven onder de grens van 400 euro alvorens OnePlus' goedkoopste toestel nu een prijskaartje kreeg van 559 euro. Ook Léandro Tijink stelt vast dat OnePlus zich vroeger op voordeligere toestellen heeft toegespitst. 

"De eerste telefoons kostten minder dan 400 euro", zegt Tijink. "Ik denk dat die eerdere telefoons buiten dit statement zijn gelaten, en dat er wordt gerefereerd naar de OnePlus 5 en nieuwer. In mijn ogen zijn die nieuwere toestellen ook ook de eerste echte vlaggenschepen geweest. In plaats van opnieuw die lagere prijsgrens op te zoeken, denk ik dat het beter is om de 'niet-Pro-versie', bijvoorbeeld de OnePlus 7T, eerder een kleiner formaat kleiner te geven. Ik verwacht dat OnePlus dan een groter publiek kan aanspreken", reageert Léandro Tijink.

Wat denk jij? Moet OnePlus meer in de Europese community gaan investeren? Zou het merk opnieuw met lagere prijzen moeten uitpakken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Design van de telefoon

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (24)
Bezig met laden van reacties...