[Exclusief] "Tot 70 procent van mijn werk komt in het nieuwe OxygenOS"

[Exclusief] "Tot 70 procent van mijn werk komt in het nieuwe OxygenOS"

Van Berlijn tot Shenzhen

Never Settle mag misschien wel het motto zijn voor het Chinese smartphonemerk OnePlus , maar het zou net zo goed het levensmotto van de Nederlandse student Léandro Tijink kunnen zijn. Toen OnePlus in een wedstrijd zijn fans uitdaagde om de volgende functie van OxygenOS te bedenken, bezorgde Léandro ze een linkje met 480 screenshots van een totaal vernieuwde OxygenOS-launcher met nieuwe functies.

Tijink was eerder al bij ons te gast voor een gesprek, maar sinds zijn interview over de 'PM Challenge' van OnePlus is er veel veranderd. "Oorspronkelijk zat naar China gaan niet in de planning", vertelt hij aan Androidworld. "Ik ging met een vriend naar Berlijn toe en toen kreeg ik een berichtje van OnePlus met de vraag of ik met ze naar het hoofdkantoor in Shenzhen kon gaan. Het softwareteam had daar om gevraagd omdat het ze handig leek om face-to-face met met in gesprek te gaan."

Consistentie in OxygenOS

Aangekomen in Shenzhen kreeg Léandro de kans om aan de designers en ontwikkelaars een presentatie te geven over de verbeteringen. "Eerst behandelde ik de grote lijnen van mijn ideeën zoals het AMOLED Black- en grijze thema dat ik heb ontworpen, suggesties voor achtergronden en de consistentie van de gehele interface", legt Tijink uit.

Beeld van Léandro

Léandro Tijink studeerde recent af als software-ontwikkelaar en richtte zijn eigen bedrijf 'Rovota' op

"Wat volgde was een gesprek, en ik merkte dat er erg veel interesse was in de manier waarop ik meer consistentie in de gebruikersinterface had gebracht. Denk aan dezelfde icoontjes, kleuren en kopjes die doorheen de interface terugkeren. Ik denk niet dat zeg maar de meeste gewone gebruikers daar actief op letten, maar onbewust is het wel iets dat je perceptie ten opzichte van de software bepaalt. Ik denk dat OnePlus daar nu wel al aan werkt om de consistentie te verbeteren."

Verbaasde OnePlus-designers

Toen Léandro Tijink zijn verbeterde interface toonde, luisterden de designers naar zijn talloze suggesties. Erg tekenend is hoe hij bijvoorbeeld uitlegde aan een groep van 20 medewerkers dat er in de instellingen onder het 'kopje Do Not Disturb' - ofwel Niet Storen - slechts één instelling was genaamd 'Do Not Disturb'. Een detail dat Tijink niet is ontgaan. "Dat is een onnodige categorie en die heb ik dus gewoon weggehaald en samengevoegd met de andere instellingen", stelt Tijink.

"Ik merkte dat de designers verbaasd waren dat ik zoveel kritiek had. Zoveel suggesties hadden ze nooit verwacht. Ik ben heel precies in zo'n dingen en alles moet voor mij 'pixelprecies' zijn, maar ze waren erg positief en stonden open voor mijn feedback. Ze gaven bij veel dingen ook aan dat ze het eens waren met mijn voorstellen", aldus de student.

Screenshots van de ontwerpen

De titel bij Do Not Distrub verdween en de instellingen werden samengevoegd

Beperkingen bij softwareontwikkeling

Toch merkte Léandro Tijink naar eigen zeggen dat er ook beperkingen zijn voor designers. "Bij het opstarten van je telefoon verschijnt telkens 'Powered by Android'. Ik wilde dat weghalen in mijn ontwerp, maar ik kreeg de feedback dat dat niet toegelaten is." Hetzelfde geldt voor het Dolby-logo in de geluidsinstellingen, dat iets grijzer was dan de andere icoontjes in de instellingen. "Mijn suggestie was dus om simpelweg alle icoontjes donkerder te maken, en dat zagen ze ook als een oplossing. Of het er ook echt komt, weet ik natuurlijk nog niet zeker."

Tijink kwam ook met veel verbeteringen voor de interface die je te zien krijgt wanneer je je telefoon voor het eerst instelt. Hij wijzigde de interface, liet gebruikers kiezen tussen lichte en donkere thema's en kwam met een bondigere, duidelijke uitleg wat privacy betreft. Toch kreeg Léandro Tijink ook daar met beperkingen te maken, omdat Google elke verandering aan het instellen van je telefoon moet goedkeuren.

Screenshots van de ontwerpenTijink wil gebruikers een thema laten selecteren bij het instellen, maar stuit op beperkingen van Google

"Elke update voor OxygenOS die volgt zou vertraging oplopen, omdat Google telkens het set-up-proces weer moet goedkeuren. De ontwikkelaars gaan nu onderzoeken wat ze kunnen implementeren zonder die vertraging op te lopen. Een alternatief is ook om achteraf na het instellen nog een paar vragen te stellen aan gebruikers", legt de jonge ontwerper uit.

Nieuw volumemenu

Naast de consistentie in de interface en het instellen van je telefoon, reageerden de ontwikkelaars ook enthousiast op Tijinks idee om het pop-up venster van de volumeschakelaar te laten uitvouwen zodat je alle soorten van volume kan aanpassen. "Nu moet je bijvoorbeeld eerst het mediavolume harder zetten met de volumeknoppen als je bijvoorbeeld je belvolume wil aanpassen", stelt Léandro Tijink.

Daarna tik je door naar de geluidsinstellingen waar je vervelende voorbeeldgeluidjes hebt die niet altijd wenselijk zijn. Veel handiger is een pijltje waarmee een menu uitvouwt en je rechtstreeks tijdens het aanpassen van het mediavolume ook geluidsloos de andere volumes kan aanpassen", aldus de designer.

Screenshots van de ontwerpenDe komende weken weten we of het slimmere volumemenu OxygenOS haalt

Google Discover en launcher back-uppen

Alvorens Tijink met zijn pakket aan aanbevelingen bij OnePlus in Shenzhen arriveerde, maakte hij verbeteringen van zijn designs uit en kwam hij met nieuwe functies op basis van duizenden stemmen van die hard-OnePlus-fans. "Ik stelde vast dat veel gebruikers de Google Discover-feed in het startscherm verkiezen boven de eigen 'Shelf' van OnePlus die nu al die plaats inneemt. Ik heb als voorstel bedacht om de Google Discover te implementeren in Shelf waardoor je eenvoudig tussen de twee kan schakelen.

Een andere populaire feature bij OnePlus-gebruikers is volgens Tijink de mogelijkheid om de instellingen van je launcher te kunnen back-uppen, zoals dat bijvoorbeeld al kan in launchers van derde partijen zoals Nova Launcher. Op die manier kan je een exacte kopie maken van de indeling van je startscherm zodat je handig tussen verschillende indelingen kan wisselen of gemakkelijk een nieuwe telefoon kan instellen."Ik heb het er met OnePlus over gehad, en ik heb vernomen dat ze het een goed idee vonden en dat het zeker mogelijk is om te implementeren in OxygenOS. Dat gaan ze nu bekijken, stelt Léandro Tijink.

Donkergrijs thema en AMOLED-zwart

Léandro Tijink gaf ons vervolgens een exclusieve kijk in zijn ontwerpen voor donkere thema's voor OxygenOS. Het gaat om ontwerpen die nog niet eerder publiekelijk werden gedeeld op zijn website of op het OnePlus-forum. Je kan hieronder enkele van zijn ontwerpen bekijken in een licht thema, een donker-, en AMOLED-zwart thema.

(lees verder hieronder verder)

"Ik raad OnePlus aan om niet enkel een volledig zwart AMOLED-thema te ontwikkelen, maar daarnaast ook een donkergrijs, omdat dat beter aansluit bij het Material Design van Google. Donkere thema's van Google apps zijn donker, maar niet volledig zwart, dus gaat het er minder mooi uitzien als alle schermen op je telefoon daarnaast volledig zwart zijn. Donkergrijze thema's zijn ook aangenamer voor de ogen omdat ze minder contrasterend zijn", verduidelijkt Léandro Tijink.

Cameraverbeteringen

In China gaf hij ook suggesties aan OnePlus die de OnePlus 7 Pro-camera en de camera-app moeten verbeteren. "Voorlopig zijn er nog problemen wat het vastleggen van de kleur rood betreft, dat moet nog accurater, want daar is hij nu niet goed in", zegt Tijink.

OnePlus 7 Pro

Binnenkort ondersteunen de drie camera's van de OnePlus 7 Pro allemaal de Nightscape-nachtmodus

"Anderzijds stel ik voor om de indeling van de icoontjes en functies in de camera-app aan te pakken. Zo zou het mooi zijn als je handmatig kon wisselen tussen het aantal megapixel waarmee je een foto wil nemen, of als de software zelf detecteert wanneer 12 MP, of juist 48 MP de voorkeur krijgt", legt Léandro Tijink uit. Vaak is het afhankelijk van de lichtomstandigheden welke instelling het meest gewenst is, omdat foto's nemen, met 48 MP minder goed functioneert in onderbelichte omstandigheden.

"Een andere suggestie is een snel scroll-systeem in de camera-app waarmee je dus niet elke keer opnieuw moet vegen om tussen de verschillende modi te schakelen, maar gewoon in één keer erdoor kan gaan vegen", maakt de student duidelijk. Volgens Tijink reageerden de ontwikkelaars daar eveneens enthousiast op.

Meer transparantie gewenst

Tijink nam in Shenzhen ook deel aan vergaderingen met de moderators van het OnePlus-forum, en zo kreeg hij ook de kans om daar zijn feedback te uiten. Als we vragen naar zijn belangrijkste kritiekpunten dan zegt hij steevast: "OnePlus mag nog transparanter zijn over de functies waar ze aan werken en wat er omgaat binnen het bedrijf, maar ze zijn echt aan het werken om dat beter te doen in de toekomst." Recent werd ontdekt dat de OnePlus 7 Pro geen telelens heeft met 3x optische zoom, maar een handige manier gebruikt om hetzelfde resultaat te bekomen. Ook Tijink stelt dat OnePlus hierover in het begin had moeten communiceren.

Anderzijds stelt hij ook vast dat OnePlus nog niet via alle kanalen feedback vanuit de gemeenschap opvangt. "Voor grote bedrijven is het normaal dat je na een tijdje automatisch verder van je gebruikers gaat afstaan, daar kan je eigenlijk niets aan doen", vindt Léandro Tijink. "Een paar mensen van OnePlus zouden ook naar de gemeenschappen op Reddit en Discord moeten kijken, want dat gebeurt nog niet. Er wordt enkel gekeken naar Facebook, Twitter, het OnePlus-forum en de media. Ook niet alle gebruikers vinden hun weg in de feedback-functie van het forum, waardoor je niet altijd een evenwichtige feedback-stroom krijgt, zegt Tijink."

Beeld van het Community-forum

Beeld van het Open-Ears Forum in Amsterdam

Een baan bij OnePlus?

Sinds zijn trip naar Shenzhen staat Léandro Tijink dagelijks in contact met de managers van OnePlus via WeChat, het populaire, Chinese WhatsApp-alternatief. Hij wisselt nog steeds nieuwe ideeën uit, maar weet natuurlijk nooit met zekerheid of die ook echt een plaatsje zullen krijgen in OxygenOS. Al kan hij alvast wel meer zeggen over de ideeën die hij in Shenzhen heeft getoond. "Ik denk dat in totaal zo'n 60 à 70 procent van mijn ideeën zal worden overgenomen, al zal dat natuurlijk niet allemaal in één keer kunnen gebeuren"; aldus de designer en software-ontwikkelaar.

Als we aan Tijink vragen hoe hij zou reageren op een baan van OnePlus in Shenzhen, reageert hij twijfelend. "Ik weet het niet, ik zou liever van thuis uit werken, maar daar op kantoor werd weleens tegen me gezegd: 'wanneer kom je hier werken?'", zegt Tijink lachend. "Als ik een baan zou krijgen bij OnePlus, zou ik het liever parttime doen, want ik ben tegelijk nog bezig met het opstarten van een eigen bedrijf."

Tijink besluit dan ook dat hij in de eerste plaats omwille van de ervaring zijn ontwerpen met OnePlus deelt. "Ik doe het gewoon graag, designwerk, omdat ook meerdere mensen er uiteindelijk mee geholpen zijn. Als ik kijk naar de eerste versie die ik had gemaakt en ik kijk naar mijn ontwerpen nu, dan denk ik: 'Die eerste versie is echt helemaal klaar voor de vuilnisbak!'", lacht hij.

Je kan een overzicht van Léandro Tijinks laatste ontwerpen voor OxygenOS hier bekijken. Laat in de de reacties weten wat je van zijn ideeën en designs vindt en stel hem rechtstreeks vragen.

Lees meer over:
OnePlus

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Aanbieding: twee Google Nest Audio's voor maar 129 euro

De Nest Audio is Googles nieuwste slimme speaker en deze speaker koop je nu met extra bundelvoordeel. Koop je er twee? Dan kr...

Themaweek op Androidworld: alles wat je moet weten over de chat-app Signal

Androidworld staat deze week in het teken van de chat-app Signal. Deze chat-app is ontzettend populair geworden vanwege aanpa...

Aanbieding: Motorola Edge vandaag met flinke korting te koop

Met de Edge-reeks keerde Motorola weer terug naar het hoge segment van smartphones. De Edge en zijn watervalscherm zijn vanda...

Samsung Galaxy Note 10 ontvangt Android 11 in Nederland

Het lijkt er steeds meer op dat Samsung bezig is met het veroveren van een plek in de top 3 van fabrikanten die het snelst An...

‘Samsung Galaxy Watch 4 kan bloedsuiker diabetes monitoren’

Samsung komt met een nieuwe sensor die diabetici helpt om hun bloedsuikerspiegel te meten. Op die manier is er geen prik meer...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 4

Dit keer bespreken we in 'beste apps' een veelzijdige mediaspeler, een app die je helpt om nieuwe vaardigheden te leren en tw...

‘Huawei in gesprek om zijn P- en Mate-merknamen te verkopen’

Huawei zou de mogelijkheden bekijken om zijn premium smartphonemerken te verkopen. Dit betekent dat het bedrijf uiteindelijk...

‘Sony blaast de Xperia Compact in 2021 nieuw leven in’

De Xperia Compact-serie staat bekend om zijn compacte formaat en high-end specificaties. Enkele jaren gelede stopte Sony met...

Bitwarden-kluis is in noodgevallen toegankelijk voor bepaalde contacten

De wachtwoordbeheerder Bitwarden krijgt ondersteuning voor toegang voor derden in het geval van nood. Premium-abonnees kunnen...

WhatsApp-fraude zorgt voor meeste meldingen Fraudehelpdesk

Vorig jaar zorgde WhatsApp-fraude voor de meeste meldingen bij de Fraudehelpdesk. Het aantal gevallen nam sterk toe en crimin...

Lees meer

Net binnen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 4

Dit keer bespreken we in 'beste apps' een veelzijdige mediaspeler, een app die je helpt om nieuwe vaardigheden te leren en tw...

Signal-tip: zo voeg je meer stickers toe, ook van derden

Signal is een privacyvriendelijke berichten-app, maar standaard komt ze met maar erg weinig pakketten aan stickers. Wij legge...

Netflix brengt nu geluid van "studiokwaliteit" op telefoons

Netflix heeft een nieuwe geluidscodec waarmee de kwaliteit van geluid wordt verbeterd. Series zijn beter te verstaan in luidr...

‘Samsung Galaxy Watch 4 kan bloedsuiker diabetes monitoren’

Samsung komt met een nieuwe sensor die diabetici helpt om hun bloedsuikerspiegel te meten. Op die manier is er geen prik meer...

Bitwarden-kluis is in noodgevallen toegankelijk voor bepaalde contacten

De wachtwoordbeheerder Bitwarden krijgt ondersteuning voor toegang voor derden in het geval van nood. Premium-abonnees kunnen...

Lees meer