Onderzoek: 'Google promoot stalkerapps in zoekmachine'

Onderzoek: 'Google promoot stalkerapps in zoekmachine'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Volgens techonderzoekers geeft Google reclame weer van stalkerware in zijn zoekmachine. Dat zijn tools waarmee je anderen ongemerkt kan bespioneren. Google verbiedt al langer advertenties voor zulke apps, maar ontwikkelaars slagen er toch in om via Google te adverteren.

Google en stalkerware

Steeds meer mensen maken van apps gebruik om ongemerkt hun partner of anderen te bespioneren. Stalkerware zoals het heet. Zulke apps worden op de telefoon van het slachtoffer geïnstalleerd, zonder dat zij meteen kunnen afleiden dat de apps in feite zaken als hun locatie, telefoongesprekken, en berichten doorspelen. Vaak doen de apps in kwestie zich voor als en andere, eenvoudige app zoals een rekenmachine of agenda.

Google stelt sinds een beleidswijziging in 2020 dat zulke apps niet welkom zijn op de Play Store en dat het ook geen reclame toont voor zulke diensten in zijn zoekmachine en op andere platformen. Onderzoekers van MIT Technology Review hebben ontdekt dat er wel degelijk advertenties van stalkerware-apps in de zoekresultaten verschijnen.

Achterpoortje en slechte screening

Dat komt omdat de ontwikkelaars van deze stalkerware-apps gebruik maken van een achterpoortje in Googles beleid. App die bedoeld zijn voor ouders om hun kinderen te volgen zijn namelijk wel toegestaan. Stalkerware-apps doen zich daarom op hun websites voor als apps die op ouders zijn gericht, waardoor Google groen licht geeft om advertenties van deze partijen toe te staan. Als je zoekt met een zoekterm zoals: "Hoe kan je berichten van partner lezen", dan verschijnt reclame met de titel: "Hoe bekijk je berichten van je vriendje (...)". Op Androidworld konden we zulke reclame niet aantreffen, maar Tech Times nam de proef op de som en kreeg de volgende advertenties te zien.

Deze reclame is duidelijk niet op ouders gericht

Deze reclame is duidelijk niet op ouders gericht

Volgens Jan Penfrat beleidsadviseur bij European Digital Rights werkt Googles screening van advertenties te oppervlakkig. "Het systeem is grotendeels geautomatiseerd door algoritmes en die werkt niet goed. Er worden veel fouten gemaakt en onderzoek heeft al meermaals bewezen dat de algoritmes makkelijk omzeild kunnen worden", dat zegt hij tegen MIT Technology Review.

Gerelateerde artikelen

Google benadrukt dat het geen advertenties toelaat die het bespioneren van je partner promoten. Het bedrijf heeft de bewuste advertenties onderzocht en heeft degene verwijderd die zijn beleid schenden. Wat denk jij van stalkerware. Maak jij je zorgen om de groeiende populariteit van zulke spionage-apps? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over malware op je telefoon? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk