Volgens techonderzoekers geeft Google reclame weer van stalkerware in zijn zoekmachine. Dat zijn tools waarmee je anderen ongemerkt kan bespioneren. Google verbiedt al langer advertenties voor zulke apps, maar ontwikkelaars slagen er toch in om via Google te adverteren.
Google en stalkerware
Steeds meer mensen maken van apps gebruik om ongemerkt hun partner of anderen te bespioneren. Stalkerware zoals het heet. Zulke apps worden op de telefoon van het slachtoffer geïnstalleerd, zonder dat zij meteen kunnen afleiden dat de apps in feite zaken als hun locatie, telefoongesprekken, en berichten doorspelen. Vaak doen de apps in kwestie zich voor als en andere, eenvoudige app zoals een rekenmachine of agenda.
Google stelt sinds een beleidswijziging in 2020 dat zulke apps niet welkom zijn op de Play Store en dat het ook geen reclame toont voor zulke diensten in zijn zoekmachine en op andere platformen. Onderzoekers van MIT Technology Review hebben ontdekt dat er wel degelijk advertenties van stalkerware-apps in de zoekresultaten verschijnen.
Achterpoortje en slechte screening
Dat komt omdat de ontwikkelaars van deze stalkerware-apps gebruik maken van een achterpoortje in Googles beleid. App die bedoeld zijn voor ouders om hun kinderen te volgen zijn namelijk wel toegestaan. Stalkerware-apps doen zich daarom op hun websites voor als apps die op ouders zijn gericht, waardoor Google groen licht geeft om advertenties van deze partijen toe te staan. Als je zoekt met een zoekterm zoals: “Hoe kan je berichten van partner lezen”, dan verschijnt reclame met de titel: “Hoe bekijk je berichten van je vriendje (…)”. Op Androidworld konden we zulke reclame niet aantreffen, maar Tech Times nam de proef op de som en kreeg de volgende advertenties te zien.
Volgens Jan Penfrat beleidsadviseur bij European Digital Rights werkt Googles screening van advertenties te oppervlakkig. “Het systeem is grotendeels geautomatiseerd door algoritmes en die werkt niet goed. Er worden veel fouten gemaakt en onderzoek heeft al meermaals bewezen dat de algoritmes makkelijk omzeild kunnen worden”, dat zegt hij tegen MIT Technology Review.
Google benadrukt dat het geen advertenties toelaat die het bespioneren van je partner promoten. Het bedrijf heeft de bewuste advertenties onderzocht en heeft degene verwijderd die zijn beleid schenden. Wat denk jij van stalkerware. Maak jij je zorgen om de groeiende populariteit van zulke spionage-apps? Laat het ons weten in de reacties.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over malware op je telefoon? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Denk dat het voornamelijk gebruikt wordt om de partner in de gaten houden. Lijkt me verstandiger de relatie te verbreken als je denkt dat je partner niet te vertrouwen is. Mocht je dat gevoel bij iedere partner hebben, ga dan naar een psychiater.
Denk niet dat het aan Google is om dit te verbieden. Als je dit als ouder gebruikt ben je overbezorgd. Zorg voor een gezonde open relatie met je kinderen, dan zijn de zorgen ook minder. ?
Hier een Z80 en MSX 1 ,2. ?
En een commodore 64 ?
Lucky bastaard jij had een Nintendo. ?
Goeie oude tijd, toen werden kinderen nog opgevoed. Nu lijkt het of ze alleen de voeding krijgen. ?
Technologie maakt veel mensen paranoia. In de jaren 80 toen ik als kind buiten speelde had je al die onzin. Als je om 5 uur thuis moest zijn dan was je ook om 5 uur thuis anders had je een groot probleem. Huisarrest zonder tv en Nintendo. Na school direct naar huis etc.
De jaren 90 was gabber tijd en was je hele nachten weg.
En ook toen had je genoeg gekken op straat rond lopen