Heb je apps nodig? Het is een vraag die we sinds de opkomst van AI-chatbots vaker voorbij zien komen. Er zijn zelfs al gadgets op de markt gebracht die als een soort apploze smartphone werken, zoals de Rabbit R1. Succesvol was die niet, maar Nothing-ceo Carl Pei denkt dat het hem en zijn team wel gaat lukken. Hij wil een smartphone-besturingssysteem maken waarin apps niet meer nodig zijn.

Lees verder na de advertentie.
Telefoon zonder apps
Je kunt je bijna niet voorstellen hoe het zou zijn om een telefoon zonder apps te gebruiken, omdat we er decennialang al op die manier mee omgaan, maar meerdere mensen in de techindustrie lijken het erover eens: het mag wel eens over zijn met al die apps. Het besturingssysteem van je telefoon zou voldoende moeten zijn. Dat stelt ook Carl Pei, de ceo van Nothing. Het moet een combinatie van het besturingssysteem en kunstmatige intelligentie zijn die ervoor zorgt dat apps verleden tijd zijn.
Lees verder na de advertentie.
Maar nieuwe hardware is ook weer niet helemaal de manier, stelt hij. In een gesprek met Wired zegt Carl: “Ik denk dat de manier waarop we apparaten gebruiken in de toekomst zal veranderen. Op de korte termijn denk ik niet dat we nieuwe vormen van hardware echt van de grond zullen zien komen. Mensen proberen het met verschillende dingen zoals slimme brillen en de Humane AI Pin, maar ik geloof niet in deze vormfactoren op dit moment, omdat de markt zo klein is. Een slimme bril is goed voor ongeveer 1 miljoen verkochte stuks per jaar en apparaten zoals de AI Pin zijn goed voor 5.000 stuks per jaar, ten opzichte van de smartphone met 1 miljard stuks per jaar. We gebruiken smartphones voor alles en de sleutel tot goede AI is data. Ik denk niet dat een ander apparaat in de nabije toekomst zo belangrijk zal zijn voor AI als de smartphone.”
“Het smartphonegebruik zal in de toekomst drastisch veranderen. Ik denk dat in de toekomst de hele telefoon maar één app zal hebben en dat zal het OS zijn. Het OS zal de gebruiker goed kennen en voor die persoon geoptimaliseerd zijn. We hebben transparantie nodig over hoe er met gegevens wordt omgegaan en duidelijkheid over of ze zich in de cloud bevinden of op het apparaat worden opgeslagen. De volgende stap na datagestuurde personalisatie is volgens mij automatisering. Dat wil zeggen dat het systeem jou kent, weet wie je bent en weet wat je wilt. Het systeem kent bijvoorbeeld je situatie, tijd, plaats en schema en stelt voor wat je moet doen.”
Lees verder na de advertentie.
Stapje voor stapje
Pei denkt dat de gebruiker dan minder tijd kwijt is aan saaie dingen en meer tijd overhoudt voor wat hij of zij belangrijk vindt. Hij realiseert zich dat als je nu zegt dat je alle apps van smartphones haalt, dat een te grote verandering is: dat moet dus rustig per stap worden gedaan. “Ik denk dat er nog 7 tot 10 jaar voor nodig is. Veel mensen zouden het liever nog eerder zien, maar tegelijkertijd denk ik dat mensen heel graag apps gebruiken, dus het zal zo’n vaart niet nemen.”
Nothing is in Nederland een redelijk bekend merk geworden, maar het is wereldwijd ook 150 procent gegroeid, maar nog steeds heeft het maar 0,1 procent het wereldwijde marktaandeel in handen.
Er is dus nog veel te doen, maar zouden mensen het echt omarmen zonder apps? Deel je mening in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Opvallend dat alleen de eigenaren van merken die niet populair zijn altijd zulke uitspraken doen om aandacht te krijgen.
Oh nee hoor. Zeker niet. Bijvoorbeeld Eddy Cue van Apple (best een grote naam daar) heeft zelfs de uitspraak gedaan dat over een jaar of tien AI de taak van de smartphone volledig over zal namen; “You may not need an iPhone 10 years from now, as crazy as it sounds”.