NL-Alert om 12.00 uur, is jouw telefoon er klaar voor?

NL-Alert om 12.00 uur, is jouw telefoon er klaar voor?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

NL-Alert

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Het NL-Alert ontvang je op je mobiel maar is ook te zien op veel digitale reclameschermen en digitale vertrekborden van bus, tram en metro. De laatste keer dat er zo'n bericht verstuurd werd was op 3 juni en vandaag kunnen we het controlebericht ook weer rond de lunch verwachten.

Belangrijk is dat je weet wat je moet doen bij een noodsituatie bij jouw in de buurt. In het NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Een recent voorbeeld is de code-rood-melding van januari vorig jaar, waarbij de gehele Androidworld-redactie vanwege een storm in een trein ergens in een weiland in Nederland gestrand was.

NL-Alert 2 december

Hoe werkt NL-Alert?

Het NL-Alert-systeem werkt op basis van cell broadcast, een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. In het geval van een ramp bij jou in de buurt, kan de overheid je via NL-Alert alarmeren en informeren. Deze berichten worden zelfs verstuurd wanneer het netwerk overbelast is.

Naast NL-Alert op je mobiele telefoon zie je de berichten van NL-Alert op steeds meer digitale reclamezuilen, vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je het beste kunt doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Volg de instructies op, informeer anderen en help de mensen om je heen. Zo weten zij ook wat zij moeten doen.

NL-Alert

NL-Alert instelhulp

Op de meeste telefoons is NL-Alert automatisch ingesteld. Zodra je een NL-Alert ontvangt, laat je telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen. Op sommige telefoons moet je NL-Alert zelf instellen. Hiervoor heeft de overheid een instelhulp met een handleiding per telefoon in het leven geroepen. Op ons forum is ook een topic waar je terecht kunt voor eventuele vragen.

Niet iedereen is even handig met de mobiele telefoon. Informeer en help dus ook mensen om je heen, zodat ook zij weten wat zij moeten doen. Het is dus belangrijk om te kijken of hun toestel goed ingesteld is zodat zij ook het controlebericht kunnen ontvangen.

Ontvangst NL-Alert

Het vorige controlebericht dat op 3 juni 2019 is verzonden, werd door ruim 11,7 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen (78%). Daarmee ligt het bereik volgens de overheid flink hoger dan in december vorig jaar, toen 11,1 miljoen mensen (74%) het controlebericht ontvingen. Als je het controlebericht ontvangt, is je mobiele telefoon juist ingesteld.

We horen vanmiddag graag in de reacties of jullie problemen hebben gehad met het controlebericht!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk