NL-Alert om 12.00 uur, is jouw telefoon er klaar voor?

NL-Alert om 12.00 uur, is jouw telefoon er klaar voor?

NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat jaarlijks getest wordt via een controlebericht dat om 12.00 uur naar alle smartphones verstuurd wordt. De laatste keer dat er zo'n bericht verstuurd werd was op 4 december en vandaag kunnen we het controlebericht ook weer rond de lunch verwachten.

Belangrijk is dat je weet wat je moet doen bij een noodsituatie bij jouw in de buurt. Met NL-Alert ontvang je in zo'n situatie direct informatie op je smartphone en weet je dus wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Een recent voorbeeld is de code-rood-melding van januari vorig jaar, waarbij de Androidworld-redactie in een trein of twee ergens in een weiland in Nederland gestrand was.

Hoe werkt het?

Het NL-Alert-systeem werkt op basis van cell broadcast, een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via de zendmasten van alle providers. In het geval van een noodsituatie zal er een bericht in de directe omgeving worden verstuurd met instructies wat te doen. Zelfs wanneer het netwerk overbelast is, worden de berichten verstuurd.

NL-Alert is te zien op je telefoon maar ook op steeds meer digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. Vanaf vandaag is het bericht ook te zien op 1.200 digitale reclamezuilen in bijvoorbeeld winkelcentra en op stations. NL-Alert is gratis en anoniem. Je naam en telefoonnummer zijn niet nodig en blijven dus onbekend.

NL-Alert

NL-Alert instelhulp

Voor het instellen van een telefoon heeft de overheid een instelhulp in het leven geroepen. Hier kun je voor meerdere toestellen een handleiding vinden om NL-Alert juist in te stellen. Op ons forum is ook een topic waar je terecht kunt voor eventuele vragen.

Niet iedereen is even handig met de mobiele telefoon. Informeer en help dus ook mensen om je heen, zodat ook zij weten wat zij moeten doen. Het is dus belangrijk om te kijken of hun toestel goed ingesteld is zodat zij ook het controlebericht kunnen ontvangen.

Ontvangst

Helaas ontvangt nog niet iedereen het controlebericht, zo blijkt uit de resultaten van diverse AW Poll's. In juli van 2017 bleek dat van de 1086 mensen 68% het bericht had ontvangen, iets meer dan twee derde dus. 1% wist het niet meer en 31% had dus geen bericht ontvangen. Mocht de overheid iedereen willen bereiken, dan is 68% echt te laag, want je mist bijna een derde (31% in de poll) van de bevolking.

In december van 2017 kreeg 75,6% van de stemmers een controlebericht op hun telefoon binnen. Een heel klein aandeel wist het niet en 23,7% heeft geen bericht gehad. Vergeleken bij de vorige poll van juli is er wel een verbetering te zien, maar nog altijd is er bijna een kwart van de mensen die geen bericht heeft gekregen. In het geval van een ramp of calamiteit is dat aantal natuurlijk onaanvaardbaar.

Het vorige controlebericht dat op 3 december 2018 is verzonden, werd door ruim 11 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen (74%). In december was NL-Alert voor het eerst te zien op veel digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. Zo’n 300.000 mensen van 12 jaar en ouder zagen het NL-Alert controlebericht op de digitale vertrekborden.

We horen vanmiddag graag in de reacties of jullie problemen hebben gehad met het controlebericht!

Lees meer over:
Algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties