“Wij maken geen midrangers”, stelt POCO. Het meent dat het met de POCO F6 Pro meer maakt dan een midranger en dat het toestel hoogstens midrange geprijsd is. De F6 Pro is met een adviesprijs van 579 euro inderdaad redelijk midrange geprijsd, maar voelt het inderdaad als meer dan dat? Lees het in onze review.
POCO F6 Pro
Niet iedereen kent POCO. Het is misschien ook een wat verwarrende naam gezien de 4 letters en de P’s en de O’s, net als OPPO. POCO heeft niets met OPPO te maken, want het zijn concurrenten van elkaar. Poco kun je zien als het jonge merk van Xiaomi. Het is jonger dan Xiaomi, het is meer op jongeren gericht en het heeft ook wat meer die jonge honden-mentaliteit. Tenminste, zo lijkt het graag te willen overkomen.
POCO introduceert een nieuwe F-serie en die schijnt je tegemoet. Met 4000 nits weet POCO slim mee te gaan op de nieuwe trend van telefoonmakers, waarbij het helder, helderder, helderst is. Sowieso is het duidelijk dat POCO naar andere merken kijkt en meegaat in de trends die in het algemeen gelden: we zien een matte afwerking, een flink camera-eiland en een formaat van 6,67 inch. Tot nu toe gaat POCO dus goed met de meute mee, maar bij welke groep past deze telefoon nu echt?
Specificaties
POCO F6 | POCO F6 Pro | |
Besturingssysteem | Android 14 / HyperOS | Android 14 / HyperOS |
Scherm | 6,67 inch AMOLED 120 Hz | 6,67 inch AMOLED 120 Hz |
Grootte en gewicht | 160,5 mm x 74,5 mm x 8 mm, 179 gram | 160,86 mm x 74,95 mm x 8,21 mm, 209 gram |
Camera’s | 50 megapixel hoofdcamera, 8 megapixel groothoekcamera en een 20 megapixel selfiecamera | 50 megapixel hoofdcamera, 8 megapixel groothoekcamera, 2 megapixel macrocamera en een 16 megapixel selfiecamera |
Opslag | 8 GB of 12 GB werkgeheugen en 256 GB of 512 GB opslaggeheugen | 12 GB of 16 GB werkgeheugen en 256 GB, 512 GB of 1 TB opslaggeheugen |
Batterij | 5.000 mAh | 5.000 mAh |
Ondersteuning | 3 besturingssysteem- en 4 beveiligingsupdate | 3 besturingssysteem- en 4 beveiligingsupdate |
Vanafprijs | 499,90 euro | 579,99 euro |
Wat zit er in de doos?
- Het toestel
- Boekjes
- Simpin
- Telefooncase
- 120 Watt-oplader met USB-C-kabel
POCO F6 Pro: de pluspunten
1. Opladen gaat als een trein
Normaliter noemen we opladen meestal niet snel als eerste pluspunt, maar Poco doet dit zo goed, dat ik het wel een punt 1 waard vind. Die 120 HyperCharge-oplader zorgt ervoor dat het toestel in 20 minuten volledig tot 100 procent laadt en dat is erg fijn. Ik weet dat er lezers zijn die er minder waarde aan hechten en die het juist een belangrijke factor vinden, dus als je tot de laatste categorie behoort dan is deze telefoon zeker een toestel om in de gaten te houden. Ik noem hier ook meteen even de batterijduur, want die is ook tiptop in orde met 5.000 mAh. Uitzonderlijk wil ik het niet noemen: je bent er zeker anderhalve dag mee zoet, maar omdat je zo snel kunt opladen en je telefoon niet altijd even fanatiek wordt gebruikt, is dit een heel nette score. Goed om te weten: draadloos laden kan niet, dus als dat een must is, dan is dit niet de telefoon voor jou.
2. Camera’s maken goede nachtfoto’s
POCO zegt zich op mensen die graag foto’s maken te richten en je merkt dat de camera’s scherpe foto’s maken die het goed zullen doen op social media. Het zijn scherpe kiekjes en de kleuren komen er goed uit als de omstandigheden ernaar zijn. Wat mij opvalt, is dat de camera’s ‘s nachts hun mannetje staan, wat waarschijnlijk alles te maken heeft met de speciale nachtmodus die door AI kracht wordt bijgezet. Zelfs het fotograferen van vuur doet POCO F6 Pro in een handomdraai. Het toestel heeft drie camera’s aan de achterzijde: een 50 megapixel hoofdcamera met optische beeldstabilisatie, een 8 megapixel ultragroothoeksensor en een 2 megapixel macrocamera. Over die laatste ben ik minder te spreken, maar daarover later meer. De selfiecamera is overigens een vrij standaard 16 megapixel. Van de 50 megapixel-camera ben ik erg gecharmeerd, net als de ultragroothoeksensor. Voor POCO is dit de beste camera-opstelling ooit. Ik vind de camera’s zeker een grote plus, maar vergeleken met de Pixel 8 die niet veel duurder is, moet ik toegeven dat POCO nog steeds niet helemaal dat ideaalplaatje heeft gevonden als het om fotografie en camera’s gaat.
3. Tof design met een gouden randje
Er zit een case bij dit toestel en dat is in mijn optiek altijd een voordeel. Het is, zeker als je je telefoon net hebt, altijd lastig dat je dan vaak niet meteen een case tot je beschikking hebt. Sommige mensen durven het toestel dan amper te gebruiken, maar diverse telefoonmakers doen er dan ook gelukkig zelf al meteen een case bij. Zo ook POCO. Echter, die case is wel wat intens: zwart, ondoorzichtig, moeders mooiste is het niet. Maar gelukkig zijn daar de gouden randjes. Om de camera’s heeft POCO een gouden cirkel geplaatst en die zorgen meteen voor een veel luxere, mooiere uitstraling, die bovendien meteen breekt met dat egale zwart. Gebruik je deze telefoon zonder case, dan zie je de toffe gemarmerde achterkant. Die mag er zijn. Wij reviewden de zwarte variant van het toestel, maar zoals je ziet zorgt dat effect ervoor dat het bepaald geen saaie telefoon is om te zien.
4. Werkt als een trein
De POCO F6 Pro heeft een van onze favoriete processoren in het hart, namelijk de Snapdragon 8 Gen 2. Het is niet de nieuwste processor die nu op de markt is, maar deze chip werd een jaar geleden in alle premium-telefoons gebruikt. Een goede keuze van het Chinese merk, dat ook nog een nieuwe koeltechniek toevoegt om te zorgen dat het toestel een goede temperatuur houdt, ook als je bijvoorbeeld zwaardere games speelt. Een rondje Asphalt, een vliegensvlugge kaartgame: op deze telefoon kun je het gewoon spelen zoals je dat ook op een premium-toestel kan doen. Ook als je veel dingen tegelijk doet, video’s kijkt en social media scrollt, dan merk je eigenlijk nooit haperingen. Deze telefoon doet heel erg zijn best en dat valt op.
POCO F6 Pro: de minpunten
1. Macro-foto’s vallen tegen
Hoe goed de foto’s die hij maakt ook zijn, de foto’s van heel dichtbij zijn niet zijn ding. Macro-foto’s verzanden al snel in foto’s waar iets heel scherp is en de rest juist totaal niet, als je het überhaupt al scherp op de foto krijgt. Jammer, want als je mee wil komen met premium-toestellen, dan is het goed om dat wel in orde te hebben.
2. Foto’s worden snel flets
Daarnaast vind ik de foto’s snel flets worden. Schijnt de zon volop en zijn er alleen maar blauwe luchten, dan heb je vaak wel lekker wat kleur in je foto’s, maar zodra het een beetje bewolker wordt, merk je dat dat enorm overslaat op de foto’s. Die neigen dan flets te worden en dat zorgt voor homogene kiekjes waarin de kleur lijkt te zijn weggesijpeld. Dat is een tegenvaller, want POCO zou juist nieuwe technologie hebben toegevoegd die een kanaal heeft voor hoge en lage versterking en een belichtingsverschil van 16 keer. In de praktijk zou dit moeten zorgen voor een groter contrast tussen licht en donker, maar dat contrast vind ik wat achterblijven.
3. Een niet zo premium updatebeleid
Het updatebeleid van POCO F6 Pro is niet geweldig. De meningen zijn verdeeld over hoe lang die updateperiode moet zijn, maar na het jaar 2028 kun je deze telefoon gedag zeggen. Dan heeft hij drie besturingssysteemupdates gehad en is het klaar. Daarnaast krijgt het toestel vier beveiligingsupdates. Dat had iets ruimer gekund: voor een toestel van deze prijs vind ik dat het minimaal 5 jaar moet zijn. Bovendien zou POCO hierin ook best naar zijn luxere concurrenten mogen kijken en een langer updatebeleid kunnen nastreven zoals Google met zijn 7 jaar.
Alternatieven
POCO F6 Pro heeft als nadeel dat er nu eenmaal betere alternatieven op de markt zijn die aanzienlijk goedkoper zijn. Pixel 8 en Pixel 8a zijn daar goede voorbeelden van, zeker als het je om fotografie te doen is. 8a heeft zo zijn nukken als het gaat om macrofotografie en laden doet dat toestel lang niet zo snel, maar is wel veel meer vrij van bloatware, wat je op de POCO F6 Pro wel volop tegenkomt. Nu kun je dat weghalen, dus het is geen ramp, maar HyperOS van Xiaomi zorgt wel voor een stuk minder schone ervaring als je de telefoon net in gebruik neemt. Wij zouden eerder een Pixel 8 adviseren dan de POCO F6 Pro, al hangt dat wel af van je wensen: is gamen en snelladen belangrijk voor je, dan neigt de voorkeur wel eerder naar de POCO te gaan.
Conclusie
Deze telefoon is helemaal niet slecht, maar het is absoluut een midranger. Het is heerlijk om een toestel te hebben met een goede batterij van 5.000 mAh die razendsnel oplaadt. Zo heb je niet snel stress over een lege batterij. Ook werkt het toestel lekker rap door de goede processor. POCO F6 Pro kan op sommige gebieden inderdaad meekomen met de telefoons duurder en luxer zijn, maar er zijn ook vlakken waarop we meer nodig hebben. Met stip op één is dat fotografie. De gewone camera kan een goede kiek maken, zeker in het donker, het is alleen jammer dat ze er ook vaak flets vanaf komen en dat die macrocamera een eigen wil lijkt te hebben. En ja, er bestaan nu eenmaal toestellen die goedkoper zijn en die we eerder zouden aanraden, mede door hun betere updatebeleid en fotografiekunsten.
Pluspunten
Minpunten
POCO F6 Pro kopen
POCO F6 Pro is verkrijgbaar in zwart en wit en in drie varianten: 12 GB met 256 GB, 12 GB met 512 GB en 16 GB met 1 TB. De toestellen zijn te koop voor een adviesprijs vanaf 579,99 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Leuk om deze review te lezen, zit er nog overna te denken om hem te kopen maar gek genoeg werkt mijn F3 nog lekker en goed dus waarom, omdat de Pro een 8 Gen 2 heeft, tuurlijk is dat aantrekkelijk.
Mijn F3 heeft een Snapdragon 870 en 3.2Ghz. 256Gb. een vingerscanner niet in het scherm maar aan de zijkant wat ook nog eens fijner vind. Ben toch ook wel gecharmeerd van de 1Tb. opslag die nog steeds op “Verwacht” staat.
Over het update beleid was ik verbaasd dat mijn Poco van 3,5 jaar oud toch een update kreeg naar het HyperOS 1.0 en een update naar 1.0.2.0 en toch ook weer een beveiligingupdate Maart ’24
Dus kan ik weer ff verder, daarom vraag ik mij af om het te doen.
Fullscreen navigatie is dat je ipv 3 buttons onderin je scherm met swipes navigeer. Stel dat maar eens in en zet je default launcher op Nova.
Dan begrijp ik je niet helemaal, met welke app wil je fullscreen navigeren, ik heb Maps van Google als ik mijn mobiel kantel dan krijg ik niet de Poco Launcher en ga ik gewoon verder dan als hij rechtop staat alleen smaller [logisch] kan natuurlijk ook de Poco launcher instellen inplaats van de Nova maar met Nova heb ik geen last dat ik een Poco app voor mijn neus krijg. Instellingen?
Nee Nova Prime werkt ook niet. Geen enkele werkt. Dat is ook Xiaomi’s bedoeling.
Dankje voor je bericht maar zou dat ook zo zijn als je de NOVA Launcher zou gebruiken?
Zelf gebruik ik al jaren deze launcher [gekocht] je zou dit kunnen proberen, gratis heeft wat beperkingen maar dan weet je of je daar iets aan zou kunnen hebben, succes.
Poco heeft gedaan wat ze belooft hebben. De laatste update is van maart 2024 en dat is precies 3 jaar want de F3 kwam in maart 2024 op de markt.
Alhoewel hij bevalt ga ik waarschijnlijk toch overstappen naar de Oneplus Nord 4. Ik kan het namelijk niet uitstaan dat ze je verplichten om de Poco launcher te gebruiken wanneer je fullscreen navigatie wens te gebruiken. Dat zijn Apple fratsen en daar pas ik voor.