Samsung Galaxy S25 Ultra: tot 633 euro upgrade voordeel

Nest: slimme thermostaat en rookmelder nu in Nederland en België [hands-on]

Sander Tuit
Sander Tuit
25 september 2014, 5:30
11 min leestijd
Nest: slimme thermostaat en rookmelder nu in Nederland en België [hands-on]

Lees verder na de advertentie.

Nest en Google

Het bedrijf achter Nest, Nest Labs werd in 2010 opgericht door twee voormalig Apple-medewerkers, Tony Fadell en Matt Rogers. Fadell was bij Apple onder andere verantwoordelijk voor de iPod, die een doorslaand succes zou worden. In respectievelijk 2011 en 2013 bracht Nest Labs een slimme thermostaat en een slimme rookmelder uit. Bij beide apparaten was het doel als volgt: het veranderen van de houding ten opzichte van producten die je normaal gesproken haat of in het beste geval voor het grootste gedeelte negeert. 

Begin 2014 maakten Nest Labs en Google bekend dat de zoekgigant het bedrijf voor maar liefst 2,34 miljard euro over zou nemen, maar dat het merk Nest zou blijven bestaan. Inmiddels lijkt Nest de kern van de smart home-strategie van Google te vormen. Waar we eerst veel hoorden over Android@Home, weten we nu dat Nest een platform geworden is waarmee andere bedrijven kunnen verbinden. 

In Nederland zijn inmiddels verschillende partijen die slimme thermostaten bieden actief op de markt. Vorige week kondigde de Nederlandse Energie Maatschappij het eveneens Nederlandse product Anna aan. Eneco levert al een hele tijd Toon als slimme thermostaat en kondigde gisteren aan dat er veel meer nieuwe mogelijkheden naar Toon gaan komen. 

Installatie 

Rookmelder

Het installeren van de Nest Learning Thermostat en Protect is vrij eenvoudig. De Protect is in twee verschillende types te krijgen: één die draait op batterijen en één die werkt op netstroom. Voor deze laatste heb ik gekozen, omdat hij mij een bestaande, bedrade rookmelder moest vervangen.

De installatie van de Nest Protect kostte geen moeite. De eerste stap is het uitpakken van de Protect en deze koppelen met jouw Nest-account via de Nest-app. Dit kan ook met de bedrade versie zonder dat deze aangesloten is op het stroomnet, omdat deze ook voorzien is van batterijen. Deze nemen de stroomvoorziening op zich wanneer de stroom onverhoopt uit zou vallen. Daarna is het een kwestie van de stroom uitschakelen, de oude rookmelder verwijderen en het ophangframe bevestigen met een aantal schroeven. Je kunt de beschikbare stroomkabels eenvoudig verbinden door middel van meegeleverde lasklemmen en deze weer verbinden met een kabeltje dat je in de rookmelder plugt. De Protect druk je in het frame, waarna deze door een klein stukje te draaien vastklikt.

Thermostaat

De Nest Learning Thermostat is iets (maar niet veel) ingewikkelder om te installeren en de installatie werd dan ook uitgevoerd door installatiebedrijf Feenstra. Naast een deskundige installatie, krijg je daarbij als gebruiker ook nuttige informatie over hoe de thermostaat werkt. Naast Feenstra heeft Nest installateurs door heel Nederland opgeleid. Installateurs die dit concept interessant vinden, kunnen zich hier aanmelden om Nest PRO te worden.

Helaas bleek bij het verwijderen van de vorige thermostaat, dat er niet achter de thermostaat is behangen. Aangezien de Nest-thermostaat een stuk kleiner is dan mijn vorige thermostaat, zou er een stuk kale muur overblijven. Voor dat geval levert Nest een achterplaat mee. Deze is in tegenstelling tot de andere Nest-onderdelen weinig indrukwekkend en doordat deze van een mat plastic is, doet deze wat mij betreft zeker geen recht aan het schitterende ontwerp van de thermostaat. De Nest met achterplaat is op de foto hieronder te zien. 

Het is overigens ook mogelijk om de Nest-thermostaat op een standaard te zetten. Deze standaard wordt apart verkocht en heeft een adviesprijs van € 35,-. 

De Nest Learning Thermostat bestaat uit twee onderdelen. Het eerste gedeelte is het apparaatje dat je aan de muur ziet hangen. Daarnaast is er nog de HeatLink. Dit apparaat ziet er in glanzend wit prima uit, ondanks dat je het gewoon wegwerkt in de meterkast, op zolder of op welke plek jouw verwarmingsketel ook hangt. De HeatLink zorgt voor de daadwerkelijke uitvoering: deze geeft het signaal ‘aan/uit’ of in mijn geval ‘open/dicht’ aan de klep van de warmtepomp. 

De verbinding tussen de HeatLink-unit en het bedieningsgedeelte kan bedraad of draadloos. In mijn geval lag de bedrading er al van de vorige thermostaat en hebben we in overleg dan ook besloten de verbinding bedraad te doen. 

Nest Learning Thermostat

Het eerste product dat Nest uitbracht was de Nest Learning Thermostat. De nieuwste versie hiervan, komt nu naar Nederland en België. De thermostaat is een combinatie van de klassieke draaithermostaat en een modern apparaat met LCD-scherm. Het scherm staat standaard uit en wanneer je in de buurt van het apparaat komt, gaat dit aan. Op de afbeelding hieronder zie je dat het onderste gedeelte van het apparaat er iets anders uitziet dan de rest: dat is het gedeelte waar de bewegingssensoren zich bevinden. 

Geen OpenTherm

Een belangrijk nadeel van de Nest-thermostaat is dat deze geen ondersteuning biedt voor OpenTherm, een protocol dat door veel verwarmingsketels in Nederland gebruikt wordt. OpenTherm maakt het mogelijk om een ketel harder of zachter te laten branden en kan ook gegevens van de ketel ontvangen. Nest werkt volgens een simpeler principe: de thermostaat geeft het signaal ‘aan’ of ‘uit’, waarna een ketel gaat branden of niet, wat minder zuinig zal zijn. Het is nog onduidelijk of er in de toekomst wel OpenTherm-ondersteuning komt. 

Bij mij is het ontbreken van OpenTherm-ondersteuning geen probleem: ons huis wordt verwarmd door middel van stadsverwarming. Dat wil in ons geval zeggen dat er voornamelijk restwarmte van een energiecentrale die op tientallen kilometers van ons huis ligt, wordt gebruikt om kraanwater op te warmen en om het huis te verwarmen. Deze verwarming werkt al op het aan/uit-principe. 

De thermostaat werkt verder met onder andere de volgende systemen: Combi- en condensatieboilers, systeemboilers en boilers die alleen warmte produceren, vloerverwarmingssystemen met warm water, warmtepompen met luchtwarmte en aardwarmte (alleen verwarming), zone-systemen (één Nest Thermostat per zone), spanningsvoerende geschakelde systemen en laagspanningssystemen (droog contact). 

Eenvoudige bediening

De Nest-thermostaat is erg eenvoudig in de bediening. Net als zijn klassieke, saaie broertje, heeft de Nest ook een draaischijf. Wanneer je buitenkant van de thermostaat draait, wordt de gewenste temperatuur aangepast. Nest zou geen slimme thermostaat bieden als deze daarnaast niet nog extra trucs in huis had. Deze activeer je door op de Nest te drukken: dit is eigenlijk een grote knop. 

Een druk op de knop activeert een menu dat wederom kan worden bediend door een draai aan de draaischijf en een druk op de knop. Het menu werkt erg intuïtief en is zo simpel mogelijk gehouden. Veel van de instellingen kunnen ook worden aangepast met de Android-applicatie. 

https://www.youtube.com/watch?v=dTw5N4Qrxtg

Zelflerend

De thermostaat heet niet voor niet Nest Learning Thermostat. De thermostaat is zelflerend: zo leert het apparaat er van wanneer je handmatig de gewenste temperatuur aanpast en leert het apparaat er van wanneer je wel en wanneer je niet thuis bent. Daarnaast houdt de thermostaat bij hoe lang het duurt om het huis op de gewenste temperatuur te krijgen. Hierdoor zou de thermostaat er voor zorgen dat je warmte/gasverbruik een stuk lager zou moeten uitvallen. 

Het weten of je wel of niet thuis bent, gaat door middel van de sensoren. Wanneer je dat ingesteld hebt, wordt de auto-away-functie ingeschakeld. Wanneer je dan niet thuis bent, wordt de temperatuur automatisch verlaagd. Mocht Nest inmiddels begrepen hebben hoe laat je ongeveer thuis bent, zal het apparaat het huis weer op tijd op de gewenste temperatuur hebben. Uiteraard is het altijd mogelijk om de temperatuur handmatig aan te passen en dit kan ook op afstand worden gedaan. 

Over de zelflerende functie kan ik nog niet heel veel vertellen, aangezien het (gelukkig) niet nodig is geweest de afgelopen week om de verwarming aan te hebben.

Nest Protect

De slimme rookmelder van Nest, Nest Protect, is eigenlijk meer dan dat. Naast een rookmelder, is het ook een koolmonoxide-melder. In plaats van alleen een schel piepgeluid te produceren wanneer er rook of koolmonoxide gedetecteerd is, laat Nest Protect je ook door middel van een vriendelijke (Nederlandstalige) stem horen wát en wáár er iets aan de hand is.  

Na het installeren van de Nest Protect, kun je deze uitproberen door op de grote knop in het midden te drukken. Er zal dan een test worden gestart. De rookmelder laat nog wel even weten dat de test ‘luid is’ en begint dan af te tellen van tien naar nul. Naast piepen wordt er dus ook aangegeven wat er aan de hand is en je ziet ook de gekleurde ring om het Nest-logo heen verkleuren.  

https://www.youtube.com/watch?v=VM0fBbptRFo

Geen paniek

Wanneer er daadwerkelijk iets aan de hand lijkt te zijn, zal Nest Protect alarm slaan. Daarbij ziet de rookmelder het verschil tussen een beetje rook (à la aangebrand eten) en een echte brand. Daarbij zal naar verhouding gereageerd worden wat betreft de intensiteit van de waarschuwing. Je zult sowieso een bericht ontvangen via de Nest-app. Het alarm is dan overigens uit te schakelen door te zwaaien.

Bewegingsmelder en… nachtlampje

De producten van Nest staan met elkaar in verbinding. Wanneer er meerdere rookmelders in een huis aangesloten zijn, zullen ze met elkaar in verbinding staan en eventueel commando’s doorsturen. Daarnaast staat de Protect ook in verbinding met de Nest-thermostaat. De thermostaat gebruikt de bewegingssensor van de Nest Protect om de auto-away-modus in te schakelen. Deze verbinding staat standaard niet ingeschakeld, waarschijnlijk omdat deze beïnvloed kan worden door de aanwezigheid van huisdieren. 

Een interessante functie van de Nest Protect is Lichtpad (light path). Wanneer het donker is, zal de Nest Protect zijn ledlamp op wit zetten en zal zo een donkere gang verlichten. Het apparaat geeft niet heel veel licht, maar wel net genoeg om te kunnen zien waar je loopt. De functie is ook uit te zetten of alleen in te schakelen wanneer je ’s avonds onder de rookmelder doorloopt. Of, natuurlijk, als de rookmelder aan de muur hangt, wanneer je er langsop loopt. 

Net als bij de thermostaat heb ik de rookmelder (wederom gelukkig!) niet nodig gehad de afgelopen week, waardoor ik weinig kan zeggen over de hoofdfunctie van het apparaat. Hoe dan ook zal ik een een huis zonder aardgasaansluiting niet snel last hebben van koolmonoxideproblemen en gelukkig heb ik het eten ook niet aan laten branden. Wat mij wel opviel is dat de lichtpad-functie erg prettig was en deze functie is wat mij betreft dan ook echt van toegevoegde waarde op een apparaat dat er toch moet hangen. 

Android-app

Natuurlijk is het mogelijk om de Nest-apparaten te bedienen met een Android-app. Daarnaast is er ook een iPhone-app beschikbaar en is het mogelijk om de apparaten via een (ook mobiel werkende) website te bedienen.  

De officiële app van Nest is, zoals het hoort bij een product dat je het leven makkelijk moet maken, redelijk eenvoudig van opzet. Qua uiterlijk heeft de app weinig weg van een normale Android-app, maar gelukkig is het niet lastig om de app te doorgronden. In de app lees je de status van de rookmelder en thermostaat uit en kun je instellingen aanpassen. 

Het aanpassen van het verwarmingsschema van de Nest Learning Thermostat is eenvoudiger te doen op een smartphone of tablet dan op de Nest-thermostaat zelf. De Nest Protect is uiteraard ook terug te vinden in de app en laat de huidige status van de rookmelder(s) zien. 

Works with Nest

In juni kondigde Nest het ‘Works with Nest’-platform aan. Hiermee wordt het mogelijk de bediening van de rookmelder en thermostaat via andere apps of hardware te laten plaatsvinden en ook andersom: andere apparaten kunnen worden aangestuurd door Nest. 

Door het beschikbaar stellen van deze mogelijkheden aan ontwikkelaars en fabrikanten zullen de functies en mogelijkheden alleen maar verder uitgebreid worden en zal de bediening centraler aangestuurd kunnen worden. Naast apps kunnen dus ook andere apparaten ‘praten’ met Nest, hetgeen weer vele nieuwe interessante mogelijkheden geeft. Momenteel is het bijvoorbeeld mogelijk om de slimme lampen van LYFX van kleur te laten veranderen wanneer er iets aan de hand is en kun je de camera van Dropcam (overigens ook recentelijk overgenomen door Google) gebruiken als bewegingssensor voor de Nest-thermostaat. 

Vanaf deze herfst zal het platform ook samenwerken met Google Now: je kunt dan door middel van spraakcommando’s de aangesloten apparaten aansturen. We kunnen nog meer nieuwe mogelijkheden verwachten waarbij de Nest-apparaten het centrale punt voor alle slimme apparatuur wordt, aangezien Nest, ARM en Samsung samenwerken aan een nieuwe standaard, een standaard die ook zal werken met de huidige Nest-apparatuur. Aangezien Samsung al een grote speler is op het gebied van domotica en dat met de recente overname van SmarThings en de lancering van nieuwe slimme lampen alleen maar groter wordt, is dat goed nieuws. 

Verkooppunten en prijzen

In Nederland zijn de Nest-producten te koop bij Coolblue, Dixons, de Google Play Store, iCentre, Media Markt, via Nest.com en bij Essent. In België kun je terecht bij Coolblue, Media Markt, Fnac, de Google Play Store, via Nest.com en Van Marcke.

De Nest Learning Thermostat heeft in beide landen een adviesprijs van € 219 meegekregen. De slimme rookmelder Nest Protect krijgt een adviesprijs van € 109 mee.

In Nederland gaat Essent de Nest-thermostaat ook verkopen in combinatie met een contract. Bij Essent Groene Stroom & Gas 3 (3-jarig contract), kost de thermostaat € 49. Bij Essent Groene Stroom & Gas 5 (5-jarig contract) krijgen de Nest Learning Thermostat gratis. De optionele installatie kost in beide gevallen € 79. In België gaat Lampiris de Nest-thermostaat voordeliger aanbieden aan klanten. 

Kopen

Coolblue

Nest Learning Thermostat

Nest Protect (batterijen)

Nest Protect (netstroom)

Media Markt

Nest Learning Thermostat

Nest Protect (batterijen)

Nest Protect (netstroom)

Google Play Store

Nest Learning Thermostat

Nest Protect

Dixons

Nest Leaning Thermostat 

Nest Protect (onduidelijk of het gaat om bedraad/op batterijen)

iCentre

Nest Learning Thermostat

Nest Protect (onduidelijk of het gaat om bedraad/op batterijen)

Essent

Nest Learning Thermostat

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

11

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

29 september 2014, 15:08

Ik zie dat Nest Labs wel lid is van de OpenTherm organisatie.

26 september 2014, 9:38

Klein foutje in dit artikel, niet de firma Feenstra gaan deze thermostaat plaatsen maar de Energiewacht gaat ze plaatsen.

25 september 2014, 17:58

Heb onlangs 5 rookmelders uit den ALDI geïnstalleerd. Kostprijs: 5 x 8 €…

25 september 2014, 15:04

Welke slimme thermostaten zijn modulerend?

25 september 2014, 14:06

Ik ben wel benieuwd naar de effectiviteit en het comfort van de bewegingssensor wanneer deze niet de hele ruimte kan “overzien”. Nest in de woonkamer en je werkt een uurtje in de keuken….werkt dat wel comfortabel? Het lijkt er op dat je bijna verplicht bent in dit soort situaties de rookmelder er bij te nemen om van de extra bewegingssensor gebruik te kunnen maken. Heeft de “Anna” hiervoor geen slimmere oplossing door van de aanwezigheid van bijv. een smartphone gebruik te maken?

25 september 2014, 13:44

Ben ruim een jaar Nest aan het gebruiken thuis (vervanger van slimme thermostaat, modulerend); pas sinds een half jaar wordt Nederland als land (belangrijk voor weer buiten!) ondersteund. Ik kreeg 4 weken terug eur 400 terug van mijn energiemaatschappij bij jaarafrekening energiekosten. Gedeeltelijk mogelijk door koude winter, maar gasverbruik is zeker gedaald met Nest -slechter doet ie het dus zeker niet dan ‘slimme’ thermostaten met modulerende functie; en nú, dat Nederland/ Nederlandse weer ook ondersteund is, verwacht ik, dat ie het nog beter gaat doen..

25 september 2014, 13:06

Mooi ding, maar rook- en koolmonoxidemelder in één vind ik onhandig. Koolmonoxide is zwaarder dan lucht en rook is vaak lichter. Waar hang je hem dan op? Hoog of juist laag?

25 september 2014, 12:39

Mooi product maar idd niet modulerend. Hou het wel bij de Toon 🙂

25 september 2014, 11:27

Vergeet niet dat de Nest NIET modulerend is. Het is een simpele aan/uit thermostaat, waar tegenwoordig toch vaak modulerend gebruikt wordt. Heeft dus wellicht een negatief effect op de verbruikskosten!

25 september 2014, 10:12

Nice Bird!

25 september 2014, 9:36

Mooi stuk! Binnenkort nieuw huis. Wellicht een optie voor de toekomst