Nederlandse scholen beperken Google-producten, dit is waarom

Nederlandse scholen beperken Google-producten, dit is waarom

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Onderwijsminister Dijkgraaf onderstreept in een brief aan de Tweede Kamer dat er "structurele aandacht" komt voor privacy in het Nederlandse onderwijs. Aan scholen wordt het vrijblijvend advies te geven om voorlopig te kiezen voor alternatieven voor de Chrome-browser en zoekmachine van Google.

Privacy en Nederlandse scholen

In 2021 heeft Nederland stappen gezet om scholen te begeleiden in een digitaliseringsproces waarin privacy centraal staat. Minister Dijkstra van onderwijs gaat nu dieper in op de genomen maatregelen. Volgens hem is het de taak van de IT-coöperatie SURF en de Nederlandse scholencoöperatie SIVON hebben als doel om scholen te adviseren over privacymaatregelen voor hun IT-infrastructuur en ze gaan ook in gesprek met techbedrijven.

"SURF en SIVON vervullen een belangrijke rol in het aanspreken van leveranciers op hun verantwoordelijkheid zodat hun producten aansluiten bij de waarden van het onderwijs en de Nederlandse wet- en regelgeving, en deze op een verantwoorde manier gebruikt worden", aldus de brief van minister Dijkstra.

Afspraken met Google

SURF en SIVON hebben inmiddels al een zogenaamde Data Protection Impact Assessment uitgevoerd op producten en diensten van Microsoft, Zoom en Google. "Die hebben geleid tot aanvullende afspraken en verbeterplannen bij deze leveranciers", verduidelijkt minister Dijkstra. "Daarnaast lopen er onderzoeken en gesprekken met Google over Chrome OS en het Google Cloud Platform. Google heeft aangegeven in augustus 2023 een nieuwe versie van Chrome OS en Chrome browser gereed te willen hebben. Die versie is dan in lijn met de afspraken die in 2021 met Google gemaakt zijn over Google Workspace."

Met andere woorden: uit de onderzoeken is gebleken dat er enkele privacybezorgdheden zijn bij de diensten van Google en het bedrijf wil tegen 2023 een oplossing aanbieden.

Alternatieven voor Chrome

Heel wat scholen maken gebruik van Google Workspace for Education, maar in een technische handleiding uit 2021 wordt aangeraden om de Chrome-browser voorlopig niet te gebruiken. Safari of Mozilla Firefox zijn alternatieven die daarin naar voren worden geschoven. Alternatieve zoekmachines die scholen kunnen gebruiken zijn DuckDuckGo en het Nederlandse Startpage. Verder staan in de handleiding ook nog andere instructies die de privacy van studenten in Workspace moeten verhogen. De handleiding dient wel enkel als een advies en scholen zijn nog steeds vrij om zelf hun beleid rond IT te bepalen.

"Er komt een nieuwe versie van Chrome browser beschikbaar waarbij Google als data verwerker optreedt in plaats van data controller. Tot die versie beschikbaar is adviseren we om een andere browser te gebruiken. Dit advies geldt voor PC’s die geen Chrome OS gebruiken (Windows, Mac, Linux). Alternatieve browsers zijn bijvoorbeeld Mozilla Firefox of Safari."

Technische handleiding Google Workspace for Education, SURF

Gerelateerde artikelen

Vorige week besliste ook een Deense gemeente om het gebruik van Chromebooks en Google Workspace te verbieden in het onderwijs. Overweeg jij misschien zelf om een alternatief voor Chrome te gebruiken op je telefoon? Bekijk dan onze selectie van de beste browsers. We schreven ook al over vijf privacyvriendelijke zoekmachines.

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk