Onderwijsminister Dijkgraaf onderstreept in een brief aan de Tweede Kamer dat er “structurele aandacht” komt voor privacy in het Nederlandse onderwijs. Aan scholen wordt het vrijblijvend advies te geven om voorlopig te kiezen voor alternatieven voor de Chrome-browser en zoekmachine van Google.

Lees verder na de advertentie.
Privacy en Nederlandse scholen
In 2021 heeft Nederland stappen gezet om scholen te begeleiden in een digitaliseringsproces waarin privacy centraal staat. Minister Dijkstra van onderwijs gaat nu dieper in op de genomen maatregelen. Volgens hem is het de taak van de IT-coöperatie SURF en de Nederlandse scholencoöperatie SIVON hebben als doel om scholen te adviseren over privacymaatregelen voor hun IT-infrastructuur en ze gaan ook in gesprek met techbedrijven.
“SURF en SIVON vervullen een belangrijke rol in het aanspreken van leveranciers op hun verantwoordelijkheid zodat hun producten aansluiten bij de waarden van het onderwijs en de Nederlandse wet- en regelgeving, en deze op een verantwoorde manier gebruikt worden”, aldus de brief van minister Dijkstra.
Afspraken met Google
SURF en SIVON hebben inmiddels al een zogenaamde Data Protection Impact Assessment uitgevoerd op producten en diensten van Microsoft, Zoom en Google. “Die hebben geleid tot aanvullende afspraken en verbeterplannen bij deze leveranciers”, verduidelijkt minister Dijkstra. “Daarnaast lopen er onderzoeken en gesprekken met Google over Chrome OS en het Google Cloud Platform. Google heeft aangegeven in augustus 2023 een nieuwe versie van Chrome OS en Chrome browser gereed te willen hebben. Die versie is dan in lijn met de afspraken die in 2021 met Google gemaakt zijn over Google Workspace.”
Met andere woorden: uit de onderzoeken is gebleken dat er enkele privacybezorgdheden zijn bij de diensten van Google en het bedrijf wil tegen 2023 een oplossing aanbieden.
Alternatieven voor Chrome
Heel wat scholen maken gebruik van Google Workspace for Education, maar in een technische handleiding uit 2021 wordt aangeraden om de Chrome-browser voorlopig niet te gebruiken. Safari of Mozilla Firefox zijn alternatieven die daarin naar voren worden geschoven. Alternatieve zoekmachines die scholen kunnen gebruiken zijn DuckDuckGo en het Nederlandse Startpage. Verder staan in de handleiding ook nog andere instructies die de privacy van studenten in Workspace moeten verhogen. De handleiding dient wel enkel als een advies en scholen zijn nog steeds vrij om zelf hun beleid rond IT te bepalen.
“Er komt een nieuwe versie van Chrome browser beschikbaar waarbij Google als data verwerker optreedt in plaats van data controller. Tot die versie beschikbaar is adviseren we om een andere browser te gebruiken. Dit advies geldt voor PC’s die geen Chrome OS gebruiken (Windows, Mac, Linux). Alternatieve browsers zijn bijvoorbeeld Mozilla Firefox of Safari.”
Technische handleiding Google Workspace for Education, SURF
Vorige week besliste ook een Deense gemeente om het gebruik van Chromebooks en Google Workspace te verbieden in het onderwijs. Overweeg jij misschien zelf om een alternatief voor Chrome te gebruiken op je telefoon? Bekijk dan onze selectie van de beste browsers. We schreven ook al over vijf privacyvriendelijke zoekmachines.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Alternatieve browsers als Vivaldi worden vaak niet overal ondersteund. Firefox blijft de enige betrouwbare alternatieve browsers voor dagelijks gebruik
ChromeOS verschrikkelijk en de Google workspace moeten we nu als bedrijf gebruiken.
Geef me aub Microsoft Office terug. Wat heeft Google toch een gebruiksonvriendelijke baggersoftware.
Wij stappen over van Google naar Microsoft omdat we moeten. Inderdaad bagger van Microsoft, een slechte kopie van Google helaas. En qua privacy zijn ze glad genoeg om wel geaccepteerd te worden. Maar het is in werkelijkheid van de regen in de drup…
Veel plezier. Spreek je over twee maanden wel weer denk ik.
Ik weet al bijna zeker dat het ons knap gaat tegenvallen. Microsoft moddert maar door met dat offline gebeuren. Ze maken geen echte keuzes. En daarom is de Google omgeving zo krachtig. Ze kiezen voor online, met een beetje meer beperkingen in software mogelijkheden. Microsoft zou vermoedelijk graag naar alles in de cloud, maar dan haken er klanten af. Dus kiezen ze niet, van alles een beetje… Eigenlijk van niets echt logisch…
Nu nog linux introduceren
Mooi zo. Volwassenen kunnen zelf grotendeels beslissen in hoeverre zij hun privacy op willen geven. Kinderen moet je hiervoor beschermen.
Zolang big tech bedrijven massaal de privacy van hun gebruikers blijven schenden is het aan te raden hun producten niet te gebruiken. Eigenlijk zou deze bedrijven de toegang tot de Europese markt onmiddellijk moeten worden ontzegt. Ook zou iedere gebruiker minimaal €100000 schadevergoeding moeten ontvangen omdat zijn privacy is geschonden.
Zolang je zelf toestemming geeft na het lezen van de voorwaarden ben ik bang dat je voorstel het niet gaat halen bij de Europese commissie ?
Je moest eens weten waar je allemaal toestemming voor geeft.
Is het niet mijn keuze om deze diensten te gebruiken?
Grote woorden voor een Android gebruiker (aanname natuurlijk maar anders heb je niet zo veel op AndroidWorld te zoeken)
Gebruik zelf al jaren of Brave, of Vivaldi (op de laptop). En als zoekmachine overal DuckDuckGo.
Vivaldi is ook een erg prettige app!
En dat werd hoog tijd! Er mag wat mij betreft wel meer overheidsbemoeienis komen voor wat betreft het gebruik van bepaalde eco-systemen, zeker als het inbreuk maakt op privacy en waar je bovendien geen keuze in hebt als jonge leerling.
Overigens doet de overheid er ook goed aan om communicatie per WhatsApp, Facebook en andere sociale media in te perken. Er is niet mis met een goede website, bij voorkeur zonder trackers.