[Exclusief] Waarom de Motorola One Zoom geen Android One heeft

[Exclusief] Waarom de Motorola One Zoom geen Android One heeft

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Motorola One Zoom

De Motorola One Zoom is vorige maand aangekondigd op de IFA-beurs in Berlijn, en het toestel valt vooral op door zijn interessante opstelling van vier camera's op de achterkant voor een midrange-prijs. Hij heeft zijn naam 'Zoom' duidelijk niet gestolen, want het toestel presenteert een 8 MP telecamera met 3x optische zoom en optische beeldstabilisatie.

Wat hij wel gestolen heeft in zijn naam is het 'One'-gedeelte, want anders dan alle andere toestellen in de One-reeks van Motorola komt deze niet met Android One. Android One is een kale en pure Android-ervaring die een software-ervaring voorstelt die net als de Pixel-toestellen aanleunt bij de filosofie van Google. Toestellen hebben ook recht op twee versie-updates en drie jaar lang beveiligingsupdates. Sinds de eerste Motorola One-telefoon van vorig jaar werden ook de andere telefoons uit deze reeks door het dochtermerk van Lenovo getrakteerd op Android One. De vreemde eend in de bijt: de Motorola One Zoom.

[tds=7322]

Updates? 'Ga van het minste uit'

"We weten uit onderzoek dat beveiliging en software-updates een belangrijk gegeven zijn, zeker voor jullie doelgroep [red. verwijzend naar de Androidworld-community]", dat zegt Ruben Weenink, Lenovo's general manager MBG Duitsland en Benelux, in een interview met Androidworld. "Toch hebben we besloten om bij dit toestel meer te focussen op de camera's en het design, dan op Android One", maakt hij duidelijk.

Beeld van Weenink

Ruben Weenink is general manager MBG Duitsland en Benelux bij Lenovo

Volgens Weenink heeft die keuze niets te maken met de Alexa-integratie die in bepaalde landen wordt geïntroduceerd bij de One Zoom. "Nee, want in de Benelux brengen we geen Alexa. Dat doen we enkel in landen waar Amazon actief is", legt Weenink uit. De general manager kan ons nog niet vertellen wat we van andere One-reeks toestellen in de toekomst mogen verwachten. "Deze krijgt in ieder geval één update van het besturingssysteem en twee jaar lang beveiligingsupdates per kwartaal en de software-ervaring leunt nog steeds dicht aan bij 'stock Android'", zegt hij.

We vroegen ook of de kans bestaat of de telefoon toch meer dan één versie-update krijgt, net zoals de andere telefoons uit de One-reeks, en Weenink reageert daarop transparant maar weinig hoopvol. "Ik wil er graag heel open in zijn, ik ga altijd van het minste uit", zegt de Lenovo topman voor Benelux.

Productfoto's

De Motorola One Zoom heeft vier camera's waaronder een telecamera met 3x optische zoom

Het kostenplaatje moet kloppen

Bij de ontwikkeling van een telefoon komt meer kijken dan de beste onderdelen in een toestel stoppen. Fabrikanten hebben voor elk toestel een doelgroep voor ogen en maken zo de afweging welke zaken belangrijk zijn voor het toestel. Dit is waarom uit kostenbesparing soms voor een micro-usb-aansluiting wordt gekozen in plaats van het meer moderne usb-c.

Hetzelfde zien we bij de eigen softwareschillen die de meeste fabrikanten verkiezen boven Android One. Aan een eigen softwareschil kan doorgaans meer worden verdiend. Fabrikanten hoeven zonder Android One niet te voldoen aan de hogere eisen wat betreft een lange en regelmatige update-ondersteuning, en ze hebben ook geen beperkingen wat betreft de toevoeging van eigen diensten en bloatware waar aan kan worden verdiend.

Waarvoor staat 'One' dan?

'One' zat telkens in de naam van toestellen als de One Zoom, One Vision, One Action, One Power en andere 'eentjes', maar het woord verwijst dus niet rechtstreeks naar Android One. Wat is dan volgens Weenink wel echte identiteit van deze One-reeks vergeleken met de Moto G-reeks die in dezelfde prijsklasse zit?

Motorola One Vision

De achterkant van de Motorola One Vision

"De Moto E-reeks brengt veel waarde voor weinig geld. Dan heb je de Moto G-toestellen die een premium ervaring geven in het middensegment. (...) De One-reeks staat daarentegen voor wat meer disruptieve ontwikkelingen die we willen brengen", vertelt Ruben Weenink. Hij verwijst naar het 21:9-scherm van de One Vision, de actiecamera van de One Action en One Zoom die met zijn camera-opstelling met vier lenzen komt.

Motorola RAZR

Van de 'eentjes' gaan we naar de vouwbare telefoon waar Motorola aan zou werken. Sinds de zomer van 2018 zijn er geruchten over de komst van een Motorola RAZR-foldable die volgens een clamshell-design wordt gemaakt zoals een klassieke fliptelefoon. Deze week hoorden we in geruchten dat de lancering van de RAZR voor eind 2019 is gepland. In een recent interview stak Motorola niet onder stoelen of banken dat het wil inzetten op vouwbare toestellen, en dat merken we ook aan de uitspraken van Ruben Weenink.

Afbeelding van de telefoon

Een gelekte afbeelding van de vouwbare RAZR met zijn accessoires.

"Ik denk dat de volgende wave [in de smartphone-industrie] weer gaat komen, want met 5G en foldables gaan fabrikanten het verschil moeten maken", zegt Weenink vastberaden. "Wij zijn de eerste in de wereld geweest die 5G naar onze smartphones brachten [red. hij verwijst naar de 5G Moto Mod], en natuurlijk kijken wij ook naar foldables. Wij brengen in het algemeen een product op de markt wanneer we ervan overtuigd zijn dat we een toegevoegde waarde brengen."

Kwaliteit, niet snelheid

Van de Motorola RAZR wordt verwacht dat hij een kostprijs krijgt van rond de 1300 euro, waarmee hij significant goedkoper zal zijn dan de huidige Huawei Mate X en Samsung Galaxy Fold-foldables. We vroegen dus aan Weenink of Motorola een goedkoper product kan presenteren. "Dat weet ik niet, we zullen naar de toekomst moeten kijken. Voor ons moet er eerst een goede gebruikerservaring en een duidelijke toegevoegde waarde zijn."

[Exclusief] Waarom de Motorola One Zoom geen Android One heeft

De Huawei Mate X-lancering werd uitgesteld nadat ook de eerste problemen met de Galaxy Fold opdoken

Ruben Weenink ziet hoe andere bedrijven de voorbije maanden een race hielden om zo snel mogelijk met een vouwbare telefoon naar voren te komen. Volgens Motorola ligt die strategie niet in de aard van het bedrijf. " Ik kan me niet uitspreken over andere bedrijven, maar voor Motorola moet een product echt goed zijn en het moet klaar zijn. '(..) Als we al een foldable krijgen, dan wordt hij niet teruggestuurd", grapt de general manager van Lenovo Benelux.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk