Uit onderzoek van Interpolis is gebleken dat twee op de drie middelbare scholieren nog altijd hun smartphone op de fiets gebruiken. Een grote meerderheid vindt dat ook normaal.

Lees verder na de advertentie.
Smartphoneverbod op de fiets
Vanaf 1 juli 2019 is het verboden om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vast te houden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan. Je mag je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het fietsen wel gebruiken als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als je navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Alleen als je stilstaat mag je je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken. Fietsers in overtreding kunnen een bekeuring van 95 euro krijgen.
Scholieren gebruiken toch hun telefoon op de fiets
Verzekeraar Interpolis en marktonderzoeksbureau Motivaction hebben onder 880 scholieren een onderzoek uitgevoerd omtrent het gebruik van de telefoon op de fiets. Dat meldt NU.nl. Uit dit onderzoek is gebleken dat 64 procent nog altijd de telefoon vastheeft op de fiets. Daarmee riskeren ze dus een boete van 95 euro.
De scholieren die zich hier schuldig aan maken, hebben ook aangegeven waarom ze dit noodzakelijk achten:
- Om berichten te lezen – 47 procent
- Om berichten te versturen – 35 procent
- Om foto’s te maken – 39 procent
- Om muziek uit te kiezen – 39 procent
- Om iets op te zoeken – 35 procent
Verwachtingen
Daarnaast geeft zo’n 80 procent van de scholieren aan dat ze het geen probleem vinden om een telefoon te gebruiken op de fiets. 80 procent verwacht dat anderen het ook normaal vinden om dat te doen. Iets minder dan de helft van de ondervraagden denkt veilig te kunnen fietsen met de telefoon in de hand. Maar liefst 99 procent van de scholieren denkt dat anderen ook hun smartphone vasthouden tijdens het fiets. De wetswijziging en uitgebreide campagne daaromheen heeft weinig uitgehaald.
Wat vinden jullie van deze uitkomst? Gebruiken jullie de telefoon wel eens tijdens het fietsen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Echt niet alleen scholieren. Je ziet het iedereen doen. Ook vind ik dat er de laatste tijd verdacht veel enkelzijdige auto ongelukken gebeuren. Auto’s in de sloot, tegen boom, uit de bocht. etc.
zijn het, niet alleen jeugd maar iedereen al rijdend met een telefoon op fiets, scooter, e-bike etc. Jeugd kijkt toch al slecht uit, met zo’n mobiel al helemaal niet en zelfs al rijdt er zo’n schwalbe tegen de auto krijg je nog de schuld. Al sta je stil. Al een paar keer bijna ongeluk gehad, is het nou zo moeilijk te fietsen of rijden met dat ding opgeborgen. Alsof het vroeger zonder mobiel nooit mogelijk was. Is teveel moeite voor die blauwe petten om hun werk eens te doen. Wel stepjes aanhouden ivm veiligheid maar met een mobieltje in de hand mag alles en is veiligheid geen issue
Ik vind het echt geen probleem op een 5 km lang fietspad. De jongere ziet die andere fietsers heus wel op zulke wegen. Wat mij opvalt is dat pubers steeds vaker zeggen pa, ma, opa en oma leg die telefoons eens weg.
Opa en Oma reageren gemiddeld het snelst binnen de groepsapp. En dan praten we over seconden …
Moet veel strenger worden met je mobiel. Ik zie nog zat in de auto er mee bezig ik heb alles via radio lopen bellen handfree. En berichten die wachten maar ff de rest is niet belangrijk. Media helemaal al niet zelf op mijn fitness moet die aan de mobiel, ik vind het irritant je komt fitnissen.
Als ervaren leraar op een middelbare school stel ik: voorlichting en andere positieve aandacht is als basis heel erg belangrijk. Na de beginfase merk ik niets meer van enige voorlichting, dus daar gaat het al mis. Maar daarnaast is het uitdelen van bekeuringen zeker zo belangrijk. Omdat pubers nog niet alles overzien is het stellen van harde grenzen heel belangrijk. Overigens deel ik in de klas nooit straffen uit, want er is veel positieve aandacht…
Niet alleen scholieren hoor ook een groot deel van de volwassen bevolking. Ik zelf echt nooit, foon in tas en thuis kijken. Die regel geldt voor mij in het verkeer, op het terras en eigenlijk overal behalve thuis. Zo beweeg je veilig in het verkeer, je ziet nog eens wat anders en je spreekt mensen.
Zorgwekkend.
Maar deze groep zit merendeels in de puberleeftijd en het puberbrein overziet nu eenmaal niet de gevolgen, vandaar dat ze grotere risico’s nemen waaronder het bedienen van de smartphone tijdens het fietsen.