Dat grote bedrijven het niet zo nauw nemen met privacy is geen nieuws, maar YouTube heeft het nu wel heel bont gemaakt. 404 Media en Tom Henderson van Insider Gaming berichten dat medewerkers van YouTube hun vroege toegang tot YouTube-video’s flink hebben misbruikt.

Lees verder na de advertentie.
Geld gestolen van Britse YouTuber
Veel YouTubers uploaden hun video’s ver voordat deze ook echt beschikbaar zijn voor het grote publiek. Vaak heeft dit te maken met geld. Op YouTube verdient een creator geld door advertenties toe te voegen aan de video. Niet alle video’s krijgen advertenties, omdat adverteerders niet willen adverteren op video’s met veel grof taalgebruik of veel geweld. YouTube heeft een automatisch systeem om te bepalen of jouw video recht op advertenties heeft, maar dit systeem is niet erg goed.
Vaak worden normale video’s bestempeld als niet geschikt voor advertenties, terwijl ze dit wel zijn. In dit geval kan de YouTuber protest aantekenen en dan zal een medewerker van YouTube handmatig de video bekijken om te beoordelen of deze geschikt is voor advertenties. Dit houdt dus in dat een medewerker van YouTube de video ziet, voordat het grote publiek de video kan zien.
Dit ging gruwelijk mis in 2022 bij een video van Britse YouTube KSI. Hij had een video gemaakt, waarin hij voor duizenden euro’s aan cadeaukaarten weggaf. Echter werd deze video voor de release gecontroleerd voor advertenties door een persoon, die alle cadeaukaarten al inwisselde, voordat de video überhaupt uit was voor KSI zijn abonnees.
Geplande livestreams van Nintendo en Playstation
Ook bij geplande livestreams van Nintendo en Playstation ging het mis. Een paar keer per jaar houden deze bedrijven een livestream om aan te kondigen aan welke games en hardware ze aan het werken zijn. Dit zijn geen echte livestreams, maar simpelweg vooraf opgenomen video’s die live worden afgespeeld.
Deze “livestreams” staan al vooraf klaar en daardoor hadden medewerkers van YouTube al eerder toegang. De medewerkers wisten dus al welke games er zouden worden aangekondigd en deze informatie lag daardoor ruim voor de livestream al op straat.
YouTube heeft onderzoek gedaan naar bovenstaande gevallen en de schuldigen aangepakt, maar het vertrouwen is in ieder geval flink geschaad. Oppassen dus als je grootse plannen hebt op het videoplatform.
Wat is jouw mening over de acties van YouTube?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten