Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Column: lieve ontwikkelaar, lees hier hoe de terug-toets in Android gebruikt moet worden

Ruud Caris
Ruud Caris
28 augustus 2013, 19:00
4 min leestijd
Column: lieve ontwikkelaar, lees hier hoe de terug-toets in Android gebruikt moet worden

Lees verder na de advertentie.

Android ‘erbij’

De laatste jaren zijn steeds meer ontwikkelaars Android ‘erbij gaan doen’, maar zien we ook steeds meer bedrijven die zich primair op Android-apps richten, wat ons betreft een goede ontwikkeling. Helaas worden er bij (grote) apps vaak nog veel missers gemaakt, die als men zich verdiept had in een klein setje richtlijnen, totaal niet nodig waren geweest. Voor de duidelijkheid, ik ben zelf geen ontwikkelaar, maar heb inmiddels wel duizenden apps getest, geprobeerd, bekeken en van een review voorzien. 

In den beginne

In den beginne was er altijd een fysieke terugtoets vereist op een Androidtoestel, sterker nog, deze werd verplicht gesteld door Google. Deze toets is op bepaalde (Samsung)toestellen nog steeds terug te vinden, maar met de introductie van Android 4.0 werden er ook zogenaamde on-screen-knoppen geïntroduceerd. Deze zaten in het scherm, maar ook hier was er weer een terug-toets aanwezig. De terug-toets is er dus altijd al geweest, of het nu als fysieke knop, of on-screen-button is. Deze moet niet worden verward met de up-toets. Naast de ’terug-toets’ wordt er ook gebruik gemaakt van een ‘up-toets’, die in de apps ingebouwd dient te worden. Deze is altijd linksbovenin gepositioneerd en zorgt ervoor dat je teruggaat naar het vorige scherm, niet de vorige pagina. In het hoofdscherm is deze verdwenen. De terug-toets wordt ondanks duidelijke richtlijnen vaak verkeerd gebruikt door ontwikkelaars, zo zijn er een aantal scenario’s.

Terug-toets: wat moet ik ermee?

De terug-toets negeren is misschien wel één van de domste en meest verwarrende dingen die je kunt doen voor Androidgebruikers. Steeds meer gebruikers zijn gewend aan het gebruik van deze toets en als jij er als ontwikkelaar voor kies deze knop, die te allen tijde aanwezig is, te vervangen door een iOS-achtige, software-matige terug-toets. Naast het feit dat dit niet in de richtlijnen van Android past, zorg je er als ontwikkelaar voor dat de gebruikerservaring voor alle apps anders zal worden, ook al willen merken tegenwoordig graag een ‘uniforme gebruikerservaring bieden binnen alle platformen’. Het niet laten functioneren van de terug-toets is eigenlijk niet acceptabel. Daarmee lijkt het dat het vrij weinig uitmaakt hoe een Androidgebruiker de app ervaart, als hij maar terug kan, maar dan vooral zonder de terug-toets te gebruiken. Deze ontwikkelaars wil ik graag ‘struisvogels’ noemen.

Terug-toets: afsluiten, opruimen, klaar!

Er is ook een (grote) groep ontwikkelaars die de terug-toets gebruikt om de app af te sluiten. Deze ontwikkelaars hebben de richtlijnen deels begrepen, de terug-toets kan een app inderdaad afsluiten, maar mag dit alleen doen als je je in het eerste scherm van de applicatie bevindt. Heb je bijvoorbeeld geklikt op een menu-item of volgende pagina, dan dient de terug-toets, net zoals je dat in een browser gewend bent, terug te gaan naar de vorige pagina en uiteindelijk de beginpagina. Dit zelfde geldt voor bijvoorbeeld het openen van (slide)menu’s of andere verwijzingen binnen de app. De terug-toets mag dus alleen afsluiten als je in het hoofdscherm, of eerste scherm van de app bent. Deze ontwikkelaars wil ik graag ‘klokkenluiders’ (zonder klepel) noemen. 

Terugtoets: zo zou het moeten

Gelukkig zijn er ook veel ontwikkelaars die wel de richtlijnen van Google volgen als het gaat om het maken van applicaties. De terug-toets dient ook daadwerkelijk als terugtoets te functioneren. Ben je in een ander scherm dan het begin- of openingsscherm, dan moet deze je terugbrengen naar de vorige pagina en aangekomen bij de begin- of eerste pagina dan moet de applicatie afsluiten. Wordt je door een applicatie naar bijvoorbeeld een externe website gestuurd, dan zal de terug-toets, mits goed ingesteld, je na het drukken op de terug-toets op deze externe website, terugbrengen naar de laatste pagina in de applicatie die ervoor geopend was. Dit geeft soms nog wel eens wat verwarring, maar zorgt ervoor dat je eigenlijk terugkomt waar je begonnen bent, zonder apps opnieuw te openen. Laten we deze ontwikkelaars de mooie naam ‘Androidontwikkelaars’ geven.

Ohoh, nog meer richtlijnen

Android heeft, net als elk ander platform, vele richtlijnen als het gaat om functionaliteit en ontwerp. Zo worden er nog steeds legio apps gemaakt die een regelrechte port van een ander platform zijn. Hier zijn waarschijnlijk tal van goede redenen voor te bedenken, maar er zijn vele gebruikers met mij die hier op zijn zachtst gezegd een beetje van over hun nek gaan. Misschien is het budget, struisvogel-gedrag of het feit dat opdrachtgevers ‘ook een Android-app willen’, maar het komt niet ten goede aan de gebruikerservaring van Androidgebruikers. Elk platform is anders, elke gebruiker is anders, maar uniformiteit zorgt voor een veel betere, gebruikerservaring. 

Missie of illusie

Laat ik voorop stellen, iedereen is natuurlijk vrij in het maken van ontwerp- en ontwikkelkeuzes, maar een klein begrip, of op zijn minst interesse in de richtlijnen van een platform zou wenselijk zijn. Of het de missie moet zijn om alle miljoen Android-apps op de juiste manier te laten functioneren, dat denk ik zeker niet, maar het bewust maken van ontwikkelaars en opdrachtgevers dat Androidgebruikers ook serieus genomen dienen te worden lijkt me een reeël doel. Dus, of je nu struisvogel, klokkenluider of Androidontwikkelaar bent, denk aan je gebruikers! Benieuwd hoe het wel zou moeten? Download dan de Androidworld Reader.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

21

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

31 augustus 2013, 15:20

Beste Ruud, kunnen jullie geen waarborgmerk van Android world maken, waarbij jullie aangeven in hoeverre de app in jullie opinie voldoet aan de regels van Android? Wij als consument kunnen dan een bewuste keuze maken voor de juiste Android ervaring.

30 augustus 2013, 4:02

Android world loopt op mijn s3 en s4 ook steeds vast de gelezen berichten knop doet ze wel uit maar bij opstart Stan de berichten weer die al gelezen zijn ook als je een link aan klikt dan loopt het programma vast.

29 augustus 2013, 23:19

Ruud droeftoeter waar the fuck maak je jezelf druk om?? Je maakt je volslagen belachelijk met dit artikel en niemand zit te wachten op jouw ‘mening’. Donderstraal op en ga godverdomme leren je eigen plasser vast te houden, als je die wel hebt althans….

29 augustus 2013, 16:26

Mooi artikel. Ben blij dat ik de back-toets goed heb geïmplementeerd in mijn nieuwe app die nog in ontwikkeling is 🙂 Ik weet zelf hoe vervelend het is als deze toets niet (goed) werkt.

29 augustus 2013, 15:27

In de derde alinea lopen deze twee zinnen niet:

Steeds meer gebruikers zijn gewend aan het gebruik van deze toets en als jij er als ontwikkelaar voor kies deze knop, die ten alle tijden aanwezig is, te vervangen door een iOS-achtige, software-matige terug-toets. Naast het feit dat dit niet in de richtlijnen van Android past, zorg je er als ontwikkelaar voor dat de gebruikerservaring voor alle apps anders zal worden, ook al willen merken tegenwoordig graag een ‘uniforme gebruikerservaring bieden binnen alle platformen’.

29 augustus 2013, 12:31

Android heeft de meest geweldige features, Maar qua gebruikersvaringen… Is het zeker altijd de minste van alle smartphones besturingssystemen geweest. Het is ook nietzo gek… Dat Google worstelt met gingerbread, En ingewikkelde richtlijnen.

29 augustus 2013, 10:38

@ruud
Ik ben het niet altijd eens met de richtlijnen zo ervaar ik zelf de terug toets om al te sluiten niet zelden als erg irritant. Ik weet zeker dat er veel mensen zijn die ongewild de app afsluiten omdat ze net als ik soms te vaak op ‘back’ toetsen.

Het vrijheid blijheid-concept van Android heeft zo zijn prijs. Enerzijds ben ik het volledig met je eens en is het opvoeden van ontwikkelaars maar ook zeker opdrachtgevers vaak niet overbodig. Aan de andere kant is het ook gelijk de charme van Android en wellicht komen er door dit concept nieuwe, mooie ontwikkelingen.

Ik denk dat Google een mooi evenwicht heeft gevonden door ongedwongen richtlijnen te geven.

29 augustus 2013, 1:33

Google heeft te veel vrijheid gegeven voor ontwikkelaars tov de terug toets, dat is wel duidelijk.
Vele apps doen het verkeerd, bv Whatsapp, tweakers om naar een hele bekende en veelgebruikte ??n andere toch it site app te noemen.

Er zou maar 1 ding mogelijk moeten kunnen zijn om de terug toets echt te overschrijven en dat is als je binnen in de app een soort van transactie schermen hebt, zeg maar een paar betaal schermen, wat de gebruiker niet meer naar terug mag gaan. Dus de api is delete de vorige 2 schermen uit de historie. Dus hoofdscherm, betaal 1, betaal 2, afgrond. Dan als je op afgerond zit ga je met de terug toets, terug naar je hoofdscherm.

Voor de rest kun je er alleen maar naar luisteren en als je merkt dat jouw hoofdscherm de laatste is kun je gewoon overwegen om echt te gaan afsluiten.

28 augustus 2013, 23:26

Dat er richtlijnen zijn vind ik helemaal prima. Maar richtlijnen moeten dan ook Door gehandhaafd Daniel gecontroleerd worden Door de opsteller hiervan. Het ligt mijn inziens dus niet bij de ontwikkelaars maar bij Google. Want wees eerlijk we rijden allemaal ook alleen maar 120 als er controle is en je weet dat die er is (ja ja er zijn ook van die mensen die wel consequent zich aan de snelheid houden, net zoals de ontwikkelaars)..

28 augustus 2013, 23:23

Leuk om ook eens een wat andere artikelen te zien! ga zo door

Ik ,moet wel zeggen dat ik de app van androidcentral net iets lekkerder vind werken. In ieder geval op 10′ tablets. Want doordat er 3 kolommen naast elkaar zitten wordt het al snel onoverzichtelijk.

PS ik weet dat we daar een mooie google+ community voor hebben maar dit ging even wat sneller

28 augustus 2013, 23:18

Over de android reader, ben ik de enige die een lege reader krijgt als ik via de notificatie open?, zelfs sync knop geeft geen resultaat, best irritant

28 augustus 2013, 22:32

Google volgt zijn eigen richtlijnen niet eens. Als ik een notificatie open van een Google app gaat hij niet terug naar de vorige app maar naar het home screen, zeer frustrerend.

28 augustus 2013, 22:23

Vind dat app develepors moeten denken aan de gebruiker en de trug toets moeten respec woorden dus ja leuk artiekel vond het leuk te lezen

28 augustus 2013, 22:12

Die knop links bovenin nog nooit gebruikt. Ik kan er moeilijk bij en gebruik daardoor altijd de knop onderin.

28 augustus 2013, 22:09

Mooi , helder en duidelijk. Maar wordt dit artikel alleen hier (Android world)geplaatst?

28 augustus 2013, 22:08

Bijna duidelijk. Voor mij ontstaat weer de verwarring in het gebruik van “vorige scherm” en “vorige pagina”. In het verhaal staan deze voor mij net andersom. Net als in een boek volgen “pagina’s” elkaar op, binnen dezelfde boek. Dus voor mij is de “vorige pagina”, de pagina binnen dezelfde applicatie die voor de huidige zit. Het “vorige venster” is zoals applicaties in hun eigen venster draaien, de applicatie vanwaar je kwam. Dus als ik een mp3tje opstart vanuit een folder en ik zou op de terugknop drukken (een fysieke op een telefoon of onderin in het Android-balk), dan moet ik weer terug keren naar “het vorige scherm” de folder vanwaar ik kwam.

Dus als de terugknop van Android verkeerd gebruikt wordt is dit volgens mij een fout van Android. Deze mag niet door een programma gebruikt kunnen worden. Als deze niet gebruikt kan worden dan blijft zijn functie intact en dwingt het ontwikkelaars een eigen implementatie te maken als zij willen dat gebruikers naar een vorige pagina kunnen gaan binnen de huidige applicatie, ook al kwamen zij vanuit een andere applicatie.

28 augustus 2013, 21:47

als julie zo goed bezig zijn. maak dan eens een forum androidworld app xda kan t ook:)

28 augustus 2013, 21:45

In de Androidworld app overkomt het mij nogal eens dat wanneer ik in de reacties zit, de terugknop automatisch gebruik om terug te gaan naar het artikel. Maar je gaat terug naar de lijst met artikelen. Is dit dan volgens de richtlijnen of niet?

28 augustus 2013, 21:39

Helemaal mee eens!

28 augustus 2013, 21:27

Interessant en duidelijk bericht 🙂

28 augustus 2013, 21:21

tip voor degen die de plaatjes maakt. Zet altijd een een dunne zwarte border om je witte tekst heen. Ziet er dan een stuk beter uit