LG G8 ThinQ officieel: ontgrendelen met je hand door geavanceerde ToF-camera

LG G8 ThinQ officieel: ontgrendelen met je hand door geavanceerde ToF-camera

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

LG G8 ThinQ

LG heeft op MWC in Barcelona de LG G8 ThinQ onthuld. Dit nieuwe vlaggenschip van LG is de opvolger van de vorig jaar gepresenteerde LG G7 ThinQ. De G8 richt dit jaar vooral op een nieuwe camera aan de voorzijde van het toestel. Deze heet de Z-camera en beschikt over ToF, ofwel: Time of Flight. Hiermee worden er door middel van meerdere sensoren zoals infrarood een accuraat beeld inclusief diepte en afstanden in 3D geschetst van waar de camera nou precies naar kijkt. Zo is het bijvoorbeeld met een ToF-sensor mogelijk om geavanceerde gezichtsherkenning mogelijk te maken, waarbij er een (uitgeprinte) foto niet de sensoren kan misleiden: deze foto is immers 2D en geen 3D.

LG G8 ThinQ persafbeelding

Z-Camera: Hand ID en gestures

Het meest bijzondere element aan de LG G8 ThinQ is de zogenoemde Z-camera. Deze ToF-camera bevindt zich aan de voorkant van de telefoon, samen met infraroodsensoren. LG heeft hiervoor een aantal toepassingen bedacht.

Het begint met Hand ID. Hierbij wordt de geavanceerde camera gebruikt om je hand in te scannen. Er wordt gekeken naar de vorm, dikte en andere kenmerken van de binnenkant van je hand. Door je hand ongeveer 15 centimeter voor de front-facing camera te houden zal je telefoon worden ontgrendeld. Dit werkt ook als het scherm uit is. Houd je hand boven de camera, wacht even en de telefoon zal worden ontgrendeld. De camera wordt ook niet beïnvloed door omgevingslicht door deze sensoren. LG claimt dat Hand ID veiliger is dan vingerafdrukscanners.

Een andere manier van ontgrendelen kan met geavanceerde gezichtsherkenning, door LG Face Unlock genoemd. Door je gezicht 3D in kaart te brengen en de afstand tot je gezicht via infrarood te bepalen kan de Z-camera ook hiervoor worden gebruikt. Een gewone vingerafdrukscanner is echter ook nog gewoon aanwezig, mocht je voorkeur hier naar uitgaan.

LG G8 ThinQ

Een andere toepassing zijn gestures zonder dat je handen de G8 aanraken, genaamd Air Motion. Air Motion komt vooral van pas als je bijvoorbeeld aan het rijden bent of handschoenen aanhebt en je even je handen niet kan gebruiken om het scherm aan te raken. Zo kan je belletjes beantwoorden of beëindigen, screenshots maken, tussen applicaties wisselen of het volume aanpassen door enkel met je hand voor de front-facing camera te bewegen in een zwaai- of pinchbeweging. Als je je hand voor de front-facing camera houdt en vervolgens je hand wat naar achteren beweegt wordt Air Motion geactiveerd. Hoe dit precies verder werkt zullen we tijdens onze hands-on moeten ervaren.

Selfies worden ook beter gemaakt met de Z-camera. Zo kan de achtergrond beter worden onderscheiden van de voorgrond om zo te bepalen hoe wazig deze achtergrond moet worden, te kiezen tussen 256 verschillende niveau's. Dit effect wordt ook wel het bokeh-effect genoemd. De sensor aan de voorzijde is daarnaast 10% groter dan de LG V40 ThinQ waardoor er meer licht op de lens valt.

De cameramodule aan de achterzijde herbergt 3 lenzen. De eerste is een 16 megapixel f/1.9 groothoeklens van 107 graden, een oude bekende van LG. De gewone camera is een 12 megapixel exemplaar met een diafragma van f/1.5 en beslaat 78 graden. De laatste lens is een telefotolens van 12 megapixels met een diafragma van f/2.4 waarmee je kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies. De gehele module steekt niet uit de achterkant uit, iets wat LG specifiek nog noemt. Het filmen in bokeh-modus is ook mogelijk met deze camera. LG noemt nog wel dat de exacte camera-configuratie per regio verschilt: zo zijn op de bovenstaande afbeeldingen van de G8 ThinQ twee camera's op de achterzijde te zien.

LG G8 Thinq ToF

Scherm

Het scherm is voor het eerst op een G-serie nu van OLED. Voorheen maakte LG uitstekende LCD-schermen die heel erg fel konden. Dit jaar is de overstap naar OLED gemaakt, waar dit eerder al bij de V30 en V40 was gebeurd. Met OLED ontstaat er een hoger contrast wat voor een betere kijkervaring zorgt. Hierdoor is er ook ondersteuning voor de HDR10-standaard aanwezig. Het scherm zelf is 6.1 inch groot met een resolutie van 3210 x 1440 en een beeldverhouding van 19.5 bij 9.

LG G8 ThinQ persafbeelding

Dit scherm doet ook dienst als een soort van speaker door het geluid te versterken. Hierdoor is er geen specifieke front-facing speaker meer nodig. In dit artikel kan je meer lezen over deze bijzondere techniek. Geluid blijft belangrijk bij dit LG-toestel, met de BoomBox Speaker nu in staat om stereo-output te geven en de aanwezigheid van de 32-bit hifi Quad-DAC zorgt voor goede output aan bedrade koptelefoons via de 3,5 mm koptelefoonaansluiting.

Specificaties

De G8 ThinQ zal worden aangedreven door de nieuwste Snapdragon 855 van Qualcomm. Er is standaard 6 GB aan werkgeheugen aanwezig samen met 128 GB opslag. Deze kan nog worden uitgebreid door middel van een sd-kaartje tot wel 2 TB in totaal. De batterij is 3.500 mAh groot, een stap vooruit. Hiermee zullen de meeste gebruikers prima een dag kunnen halen. Ter vergelijking: de Galaxy S10 heeft een accu van 3.400 mAh terwijl de G7 ThinQ een accugrootte van 3.000 mAh.

Ten slotte zijn er nog de features die niet perse nieuw zijn maar wel weer aanwezig. Denk aan integratie van Google Lens en Google Assistent met een aparte knop en IP-68 certificering voor waterbestendigheid. Ook kan het toestel tegen een stootje getuige de militaire MIL-STD 810G certificering en is er standaard Android 9.0 Pie aanwezig.

LG G8s ThinQ

Een iets groter broertje van de G8 ThinQ zal de G8s ThinQ zijn. Deze telefoon beschikt ook over een Snapdragon 855 maar heeft een 6,2 inch OLED-scherm met een iets lagere resolutie van 2248 x 1080. Ook hier is er standaard 6 GB werkgeheugen aanwezig, samen met 64 of 128 GB opslag, een 3.550 mAh accu en stereo speakers.

De camera's aan de achterzijde zijn er ook drie, met enkel de groothoeklens met een iets lagere resolutie van 13 megapixel in plaats van 16 bij de gewone G8. Aan de voorkant is opnieuw de Z-camera aanwezig met Hand ID, Face Unlock en Air Motion. LG noemt de G8s een 'G8-ervaring tegen een scherpe prijs.'

LG G8s ThinQ persafbeelding

Prijzen en beschikbaarheid LG G8 ThinQ

LG heeft op dit moment nog niks losgelaten over specifieke beschikbaarheid van de LG G8 ThinQ. Er zullen wel drie kleuren komen: Carmine Red, New Aurora Black en New Moroccan Blue. Aangezien voorgaande toestellen in deze serie altijd naar de Benelux kwamen zou dit nu ongetwijfeld ook het geval zijn. Ook over de LG G8s ThinQ hebben we nog geen specifieke informatie: LG laat enkel weten dat de komende maanden G8s zal worden uitgebracht. Zodra we meer weten wordt dit artikel bijgewerkt.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk