19 kleine aankondigingen van Google I/O die je niet wil missen

19 kleine aankondigingen van Google I/O die je niet wil missen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Op Google I/O kregen we de Pixel 6a te zien, een onverwachte tablet verscheen in beeld, Google kwam aandraven met een Pixel 7-teaser en er was ook een augmented realitybril. Dit zijn alle kleinere aankondigingen waarvan je ook echt op de hoogte moet zijn.

Verbeteringen voor Android-telefoons en tablets

 • RCS en Google Berichten: Met RCS kan je rijke chatfuncties gebruiken in Google Berichten en die zijn al langer versleuteld bij één-op-één-gesprekken. Google gaat encryptie nu ook mogelijk maken in groepsgesprekken. Er volgt later dit jaar een open bèta.
 • Verbeterde tabletapps: Google gaat 20 van zijn apps optimaliseren voor tablets, zodat de extra schermruime goed wordt benut. Het gaat al zeker om YouTube Music, Google Maps en Berichten. Verder gaan ook andere bekende diensten dit jaar hun apps verbeteren voor tablets. Het gaat om onder meer: TikTok, Zoom en Facebook. Dat bovenop de verbeteringen voor tablets in Android 12L en Android 13.
 • Nieuwe talen in Translate: Er zijn 24 nieuwe talen voor de app op een totaal van 133 talen in Translate.
 • Multisearch: Met Multisearch voor Google Zoeken kan je zoekresultaten bekijken op basis van zowel een afbeelding als tekst. Nu kan je als extra factor je locatie gebruiken. Stel, je gebruikt bijvoorbeeld een afbeelding gebruikt van 'dragon eye'-sushistukken samen met de zoekterm "sushi-restaurants" en daarbij een locatie. Google toont je dan alle sushirestaurants dichtbij die locatie waar ze dragon eyes-stukken hebben zoals op jouw foto.
De vernieuwde Play Store voor tablets

De vernieuwde Play Store voor tablets

Nieuw in Wear OS

 • Google Wallet: Deze Google-dienst maakt niet alleen op telefoons een comeback, maar ze komt naar horloges. Het werkt als eerste met betaalpassen.
 • Google Assistent: De Assistent moet sneller werken en de functie komt binnenkort ook naar de Galaxy Watch 4. Wanneer dat het geval is, heeft Google niet bekend gemaakt.
 • Meer apps: Google stelt dat we ons nu mogen verwachten aan nieuwe apps van Spotify, Adidas Running, LINE en KakaoTalk. later dit jaar komen er apps van SoundCloud en Deezer.
Aankomende apps voor Wear OS

Aankomende apps voor Wear OS

Slimme apparaten laten samenwerken

 • Chromecast: je kan straks vanaf je telefoon naar meer soorten apparaten casten. Google noemt Chromebooks en auto's.
 • Gedeeld klembord: Binnenkort kan je tekst, een afbeelding of url kopiëren op je telefoon en dan plakken op je tablet.
 • Fast Pair: Met Fast Pair kon je al snel een bluetooth-apparaat koppelen met je telefoon. Fast Pair gaat op termijn ook andere apparaten ondersteunen, zoals smarthome-toestellen die met de Matter-standaard werken.
Het gedeelde klembord op telefoons en tablets

Het gedeelde klembord op telefoons en tablets

Huidskleur en Google

 • Huidskleuren in Google Zoeken: Google wil relevante zoekresultaten aanbieden voor mensen met alle huidskleuren. Wanneer je bijvoorbeeld inspiratie zoekt voor make-up, dan verschillen die stijlen afhankelijk van je huidskleur. Mensen met een donkere tint kunnen straks hun huidskleur selecteren in Google Afbeeldingen om relevante resultaten te krijgen. Google hanteert de Monk Skin Tone-schaal van professor Ellis Monk om alle verschillende huidskleuren aan bod te laten komen.
 • Huidskleuren in Google Foto's: Google lanceert zogenaamde Real Tone-filters waarmee je foto's kan bewerken. Deze filters zijn gemaakt om alle huidskleuren op een realistische manier weer te geven. De functie wordt in de komende weken uitgerold.
Voorbeeld van de Monk-schaal in de zoekresultaten van Afbeeldingen

Voorbeeld van de Monk-schaal in de zoekresultaten van Afbeeldingen

Google Workspace

 • Portrait restore: Wanneer je tijdens een Meet-vergadering nauwelijks zichtbaar bent door het felle tegenlicht, gaat Meet het beeld automatisch verbeteren.
 • Portrait light: Meet kan nu in real-time te belichting van je webcambeeld verbeteren. Je kan je videofeed lichter maken en ook de positie van het invallende licht bepalen.
 • Echo's wegfilteren: Horen je collega's een storend galmend geluid wanneer je met ze in een videovergadering zit? Dat geluid gaat Meet nu automatisch wegfilteren.
 • Live Sharing: Als je media deelt in Meet kan je deelnemers van een vergadering nu zelf die media laten bedienen. 
 • Automatische transcripties: Meet gaat automatische transcripties maken van vergaderingen. Die zijn bedoeld voor mensen die de vergadering niet konden bijwonen. Deze functie zal verwachting enkel in het Engels werken.
 • Automatische samenvattingen: In Google Chat gaat Google bovenaan in ruimtes een samenvatting weergeven van het gesprek. Die samenvattingen zijn automatisch gegenereerd. 
 • Waarschuwingen voor malware en phishing: Deze meldingen waren al in Gmail te zien, maar ze verschijnen nu ook in andere Workspace-diensten. Google noemt Spreadsheets, Documenten en Presentaties.
Portrait light komt met krachtige instellingen voor de belichting in Meet

Portrait light komt met krachtige instellingen voor de belichting in Meet

Meer nieuws over Google I/O

Met deze lijst hebben we de kleine maar interessante dingen aangepakt, maar er zijn ook nog heel wat grote aankondigingen gedaan. Google stelde de Pixel 6a en de Pixel Buds Pro voor en we kregen ontzettend veel teasers te zien. Van de Pixel Watch die al verwacht werd tot een Pixel-tablet, een augmented realitybril en de Pixel 7-serie. Je ontdekt hier alles over de belangrijkste aankondigingen op Google I/O 2022.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android en Google-diensten? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk