Tijdelijke handelslicentie
Toen Huawei in 2019 op de Amerikaanse Entity List kwam te staan, rees de vraag of Huawei met Google mocht samenwerken aan zijn Android-toestellen. In het kort: dat was onder de voorwaarden van de Entity List niet toegestaan. Kort na het plaatsnemen op de Entity List kwam het verlossende woord naar buiten: er zou voorzien worden in een tijdelijke handelslicentie (TGL). In de praktijk bood de licentie mogelijkheid om Android-toestellen te blijven updaten; let wel, dit gold enkel voor Android-toestellen die voor 16 mei 2019 waren gelanceerd.
Huawei's nieuwste versie, de P30 Pro New Edition, bevat nog altijd de Play Store
Huawei’s TGL (Temporary General License) is het afgelopen jaar meermaals vernieuwd, dit gebeurde in de meeste gevallen vlak voor het verlopen van zo’n licentie. Volgens The Washington Post hoeft het aflopen van de licentie zonder verlenging niet te betekenen dat Huawei de TGL daadwerkelijk verliest. Het Amerikaanse handelsdepartement zou Huawei op termijn een nieuwe licentie kunnen overhandigen. Tegelijkertijd zou dit het einde van de licentie voor Huawei kunnen betekenen, met nog erg weinig informatie over de effecten van het verlopen van zulke licenties.
Toekomstige updates?
Met de licentie kon Huawei tijdelijk met Google samen blijven werken om z’n Android-toestellen van updates te blijven voorzien. Zonder zo’n licentie blijft het toegestaan om updates uit te rollen, maar zal Huawei vermoedelijk alle Google-apps van de telefoons moeten verwijderen. Het is onbekend of Huawei daadwerkelijk Google-apps van toestellen die voor 16 mei 2019 zijn uitgebracht moet halen, of dat dit enkel zal gelden als nieuwe updates worden uitgerold nu de licentie inactief is.
Huawei's Mate 30 Pro is het eerste toestel in Westerse markten zonder de Play Store
XDA ziet de situatie positief in en verwacht dat Huawei niet verplicht zal worden de Google-apps van zijn telefoon te verwijderen. Desondanks zal het wel implicaties hebben voor Huawei-toestellen; een bank-app vereist bijvoorbeeld een SafetyNet-certificaat van Google. Updates die niet via Google zijn gecertificeerd, missen zo’n certificaat, waardoor niet alle bank-apps zullen werken. Huawei zou daardoor het drastische besluit kunnen nemen om updates stop te zetten op deze telefoons, zodat de Google Play Services in zijn geheel functioneel blijven.
Huawei Mobile Services
Huawei Mobile Services, ook bekend als ‘HMS’, is Huawei’s vangnet voor het wegvagen van de Play-services van Google. Sinds de Mate 30-serie, brengt de Chinese fabrikant HMS-toestellen uit in Europa. HMS heeft, net zoals Google Mobile Services, zijn eigen appwinkel genaamd ‘AppGallery’. Ondanks alle inzet van Huawei, zal het lastig zijn om de AppGallery op het niveau van de Google Play Store te krijgen. Recente berichtgeving over het opdrogen van Huawei’s chipvoorraad en daarvan de gevolgen voor Huawei’s toekomst, draagt daar niet (positief) aan bij.
De AppGallery is Huawei's vervanger van de Play Store
Voorlopig blijft het afwachten op een besluit van het Amerikaanse handelsdepartement over de TGL die Huawei toegewezen kreeg. Deze handelslicentie diende overigens niet alleen voor Google, maar ging ook in op het uitrollen van mobiele netwerken in dunbevolkte gebieden. Kosten voor providers om Huawei-apparatuur te vervangen liggen torenhoog, waardoor zij erbij gebaat zijn om de Huawei-apparatuur te mogen gebruiken. Onbekend is of het einde van de TGL een einde zet onder Huawei’s samenwerking met de telecomproviders.