'Huawei P9 Lite krijgt geen Android 7-update'

'Huawei P9 Lite krijgt geen Android 7-update'

Rens Blom

door Rens Blom

Laatst geüpdatet

Een door Huawei gepubliceerd updateschema zou bevestigen dat de P9 Lite-smartphone van nog een jaar oud niet wordt geüpdatet naar Android 7 Nougat. Omdat andere, vergelijkbare Huawei-toestellen de update wel krijgen, is het nog niet zeker of de P9 daadwerkelijk buiten de boot valt.

Huawei-updateschema

Huawei heeft de afgelopen weken diverse smartphones een update gegeven van Android 6.0 Marshmallow naar versie 7.0 Nougat, dat in augustus uitkwam. Niet alleen bevat de software verbeteringen en vernieuwingen van Google, Huawei levert ook zijn nieuwste EMUI 5.0-schil mee. Die debuteerde eind vorig jaar op de Mate 9 en is ook te vinden op de recent gepresenteerde P8 Lite (2017). Maar welke smartphones en tablets van Huawei en dochteronderneming Honor worden geüpdatet naar Android 7 met EMUI 5?

De fabrikant noemt in een blogpost op zijn Chinese website de betreffende modellen. Het gaat om de Huawei Mate 8, P9, P9 Plus, G9 Plus (niet in Nederland te koop), Nova en MediaPad M3-tablet. Honor voorziet de 8, V8 (niet in Nederland te koop), 6X en Note 8 (niet in Nederland te koop) van de update. 

[readmore articles="185228"]

Dat lijken aardig wat toestellen, maar er zijn ook veel modellen die blijven steken op Android 6 (of lager). Denk aan de volledige Huawei P8-serie, de Honor 7 en de Huawei Mate S - het geflopte topmodel dat eind 2015 uitkwam. Maar de grootste afwezige is de Huawei P9 Lite, een mid-range telefoon die nog geen jaar geleden verscheen.

Huawei P9 Lite

Verwarring

Dat Huawei's updateschema geen melding maakt de P9 Lite, doet vermoeden dat hij geen update krijgt naar Android 7 en EMUI 5. Dat zou bijzonder vreemd zijn, want het is een 'jong' toestel dat nog geen enkele grote software-update heeft gehad. Als Huawei daadwerkelijk besluit de P9 Lite niet te updaten, gaat het daarmee lijnrecht in tegen de wensen van Google (de maker van Android), dat graag ziet dat smartphonemakers hun toestellen zo lang mogelijk blijven ondersteunen. De P9 Lite acht maanden na zijn release sofwarematig afschrijven, zal ook tegen het zere been van bijvoorbeeld de ConsumentenBond stoten, een organisatie die Samsung voor de rechter daagde vanwege een slecht updatebeleid. 

[readmore articles="187379"]

Omdat Huawei op zijn Chinese website voor Android-updates geen melding maakt van de P9 Lite, hoeft dat niet direct te betekenen dat de telefoon ook in Nederland niet geüpdatet wordt. Androidworld heeft Huawei Nederland om opheldering gevraagd en zal dit artikel van een update voorzien bij een reactie. 

Update 21 januari 13:30: Huawei Nederland bevestigt tegenover Androidworld dat de P9 Lite in Nederland wél wordt geüpdatet naar Android 7.0 Nougat met EMUI 5.0. Verdere details worden later bekendgemaakt.

Via: GSMArena

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk