Huawei: Eerste telefoons zonder Google-apps in 2020 naar Nederland [Exclusief]

Huawei: Eerste telefoons zonder Google-apps in 2020 naar Nederland [Exclusief]

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei sprak met Androidworld over de Huawei Nova 5T en de omschakeling naar Huawei Mobile Services (HMS), in plaats van de diensten van Google. Huawei vertelt hoe die omschakeling naar nieuwe diensten in zijn werk gaat.

Huawei Mobile Services

Door het aanslepende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en spionagebeschuldigingen vanuit de VS kan Huawei maar in beperkte mate handel drijven met Amerikaanse bedrijven. Huawei verloor zijn Android-licentie en kan dus niet langer telefoons met Google-apps-en diensten maken. Huawei presenteerde zijn eigen alternatieve apps en diensten genaamd Huawei Mobile Services (HMS) samen met het Mate 30 Pro-vlaggenschip dat als eerste zonder Google-apps aan boord kwam. HMS werkt op de open-source-variant van Android 10 (AOSP).

[readmore articles="203975"]

De Mate 30 Pro met HMS is nog niet in Nederland beschikbaar maar we zagen daarentegen hoe Huawei nieuwe toestellen wel met Google-apps lanceerde door oude modelnamen en onderdelen te hergebruiken. Dat zagen we voor het eerst bij de Honor 9X en later ook bij de nieuwe Nova 5T, die in de eerste plaats een rebranded-versie van de Honor 20 is

Eerste telefoons met HMS

Rick Janse Kok, communications manager bij Huawei in Nederland, liet in een gesprek met Androidworld verstaan dat Huawei Mobile Services volgend jaar belangrijker wordt voor Huawei. "Er wordt momenteel achter de schermen hard gewerkt om Huawei Mobile Services en onze eigen apps klaar te stomen voor de consument", legt hij uit. "Er is ook al meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd in HMS en we sporen ontwikkelaars aan om apps te maken voor de Huawei App Gallery. Het is een goed alternatief voor Google Mobile Services", stelt hij.

Beeld van Janse Kok

Foto van Rick Janse Kok, de communication manager van Huawei Nederland

Het Mate 30 Pro-vlaggenschip van Huawei is nog niet beschikbaar in Nederland omdat HMS nog niet volledig klaar was op het moment waarop de telefoon in september werd gelanceerd, en dus kennelijk niet omdat Huawei in Europa niet gelooft in het succes van een Android-telefoon zonder Google-diensten. Dat maakt ons gesprek met Janse Kok duidelijk. "Momenteel zijn er in Nederland nog geen telefoons beschikbaar die werken met HMS, maar vanaf volgend jaar kunnen we de eerste telefoons verwachten die op onze eigen software draaien", verklaart hij.

Keuze maken per toestel

Al legt de communications manager ook uit dat we naast telefoons die werken met HMS als alternatief voor de Google-diensten, ook nog steeds telefoons kunnen zien die wel werken met Google Mobile Services, zoals dat met de Nova 5T het geval is. "We gaan echt per toestel kijken of we het willen lanceren met Huawei Mobile Services of Google Mobile Services", zegt Janse Kok, tegen Androidworld. Hoe Huawei die selectie maakt, is nog niet duidelijk.

Beeld van HMS

Huawei Mobile Services komt met alternatieven voor onder meer  YouTube, de Play Store en Google Maps

'Omschakeling naar HMS'

Verder is het een logisch gevolg dat Huawei in de komende tijd steeds meer van Huawei Mobile Services gebruik zal maken. Het bedrijf kan geen oudere toestellen blijven lanceren, want hoewel die dan wel met de populaire Google-apps zouden verschijnen, zal de hardware dan verouderd lijken.

"Huawei streeft ernaar om zowel op het gebied van software als hardware een voorloper te zijn op het vlak van innovatie. Het is daarom te verwachten dat we steeds meer die omschakeling zullen maken naar HMS voor onze nieuwe toestellen", aldus de communications manager aan Androidworld.

Het toestel

De Huawei Mate 30 Pro is de eerste telefoon die werkt met Huawei Mobile Services

We verwachten dat in de eerste plaats vlaggenschepen met Huawei's eigen software zullen worden uitgerust, omdat zij altijd bestaan uit de nieuwste technologie, waardoor ze niet van een Android-licentie kunnen worden voorzien. Huawei's CEO Richard Yu bevestigde recent dat de aankomende P40 Pro-vlaggenschip zal werken met Huawei Mobile Services, maar hij hintte alvast dat het apparaat wel breed zal worden gelanceerd. Die verklaring komt dus overeen met wat Janse Kok zegt tegen onze redactie.

Consumenten overtuigen

Huawei gaat dus HMS volgend jaar naar buiten brengen in Nederland, en we verwachten vanaf volgend maand meer te kunnen vertellen over de verschillende diensten die deel uitmaken van het pakket aan apps. Onbekend is onbemind, en het is duidelijk dat Huawei de consument ervan zal moeten overtuigen dat zijn open-source-versie van Android samen met HMS een evenwaardig alternatief is voor apparaten die wel met Google-apps- en diensten werken. 

[readmore articles="204133"]

In een recente AW Poll maakten onze lezers duidelijk dat de aanwezigheid van Google-apps een vereiste zijn.  Dat was zo voor 63,4 procent van de meer dan 1000 lezers die onze poll hebben ingevuld. Wat denk jij van Huawei's strategie om volgend jaar over te schakelen naar telefoons met Huawei Mobile Services? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk