Huawei zonder Google: alles wat je moet weten over de nieuwe HMS Core

Huawei zonder Google: alles wat je moet weten over de nieuwe HMS Core

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Ontwikkelaars kunnen vanaf nu het hele pakket aan tools gebruiken, de HMS Core, om hun apps te optimaliseren voor het Huawei-ecosysteem. Hier lees je alles wat je moet weten over Huawei's Android-alternatief.

Huawei Mobile Services 

Huawei stelt in Londen tijdens Huawei Developer Day de HMS Core voor, ofwel de Huawei Mobile Services Core. Ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag aan de slag met het pakket aan tools van Huawei waarmee ze apps en diensten kunnen optimaliseren voor Huawei-toestellen.

[readmore articles="199644"]

Stel, je opent de Uber-app, dan kan je op de kaart aanduiden waar je taxichauffeur je kan oppikken. Alleen gebruikt de app daarvoor de gegevens van Google Maps dat deel uitmaakt van een onderliggend pakket aan diensten: Google Mobile Services (GMS). Nieuwe Huawei-telefoons die met Huawei Mobile Services komen, kunnen door een handelsverbod in de VS niet langer Googles pakket aan diensten gebruiken en dus moet Huawei met HMS Core eigen ontwikkelaarstools aanbieden om die leegte op te vullen.

Beelden van de Huawei-diensten

Huawei hield in Londen zijn tweede developers conference

Voordelen ten opzichte van Google

Met HMS Core wil de Chinese gigant ontwikkelaars helpen om Android-apps compatibel te maken met Huawei Mobile Services, maar Huawei pakt ook uit met extra functionaliteiten waarmee Huawei het verschil wil maken ten opzichte van de ontwikkelaarstools die Google aanbiedt in Android met Google Mobile Services.

[readmore articles="204610"]

Beelden van de Huawei-dienst

Kunstmatige intelligentie speelt naar eigen zeggen een centrale rol in Huawei's visie voor HMS

Huawei zegt dat een van de speerpunten van deze tools de Machinelearning Kit is. Ontwikkelaars kunnen zo hun apps uitrusten met kunstmatige intelligentie om objecten of gezichten  te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan een fotogalerij die gezichten automatisch kan taggen, vergelijkbaar met Google Foto's. Volgens Huawei kan zijn gezichtsherkenning tot vijf gezichten tegelijk in een frame herkennen in vergelijking met drie gezichten bij de concurrentie. Huawei pakte ook al uit met Quick Apps, dat volgens het bedrijf een beter alternatief is voor de Instant Apps van Google, en met de Huawei Assistent.

Ontwikkelaars aantrekken

In Londen gaf Huawei op zijn Developer Day meer informatie over de kits waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen. Er zijn tool om apps te ontwikkelen en ook om ze te laten groeien en er een verdienmodel aan te koppelen. 

Beelden van de Huawei-dienst

De drie stappen waarin Google ontwikkkelaars ondersteunt met Software Development Kits (SDK's)

Ook op dat laatste gegeven legt Huawei de nadruk. Huawei introduceert nieuwe manieren voor ontwikkelaars om te adverteren. Stel je bent een Marvel-fan, dan kan Huawei je advertenties tonen van een Iron Man-game in het vergrendelscherm van je telefoon. In een video-app zou je ook een video kunnen zien als advertentie voor een game, maar Huawei noemt het geen advertentie maar een bijdrage aan de gebruikerservaring.

Beeld van de Huawei-diensten

Google- en Huawei Mobile Services

We gaan de komende maanden ontdekken in welke mate Huawei er daadwerkelijk in geslaagd is om een sterk alternatief voor Googles ontwikkelaarstools te ontwikkelen, want Huawei Nederland verklaarde alvast bij Androidworld dat we dit jaar de eerste telefoon zullen zien die enkel op HMS werkt. 

[readmore articles="204136"]

In principe krijgen alle telefoons die de Android 10-update krijgen Huawei Mobile Services mee, ook als dat toestel tegelijk al werkt en blijft werken met Google Mobile Services. Een Androidworld-lezers liet ons recent al weten dat hij een update naar HMS heeft ontvangen op zijn Honor View 20. Huawei gebruikt dus ook zijn HMS framework voor telefoons die nog werken met GMS. HMS Core maakt dus deel uit van een langetermijnstrategie van het bedrijf.

Beelden van de Huawei-diensten

Huawei rolt Huawei Mobile Services uit naar alle telefoons met de Android 10-update

Het grootste pijnpunt van Huawei's ecosysteem is het gemis van een aantal belangrijke apps zoals: Facebook, Instagram, YouTube en Google Maps, die momenteel geen deel uitmaken van de Huawei App Gallery. Dat is Huawei's eigen applicatiewinkel. Momenteel er 55 000 apps in de App Gallery die aangepast zijn aan de HMS Core, maar de bedoeling is dat dat aantal de komende maanden stijgt. Volgens Huawei duurt het ook slechts enkele uren voor een ontwikkelaar om zijn apps compatibel te maken met de Software Development Kits (SDK's) van HMS Core.

'Overgangsfase'

"Op dit moment zitten we in een transitiefase", Dat zegt Jurgen Thysmans, woordvoerder van Huawei België. "Wij beoordelen eerst in welke mate HMS in onze markt klaar is voor het grote publiek en wanneer dat het geval is, zullen we een toestel uitbrengen dat enkel met Huawei Mobile Services werkt. Tot die tijd kunnen consumenten nog steeds de telefoons kopen die werken met Google Mobile Services, zoals de nieuwe Huawei P30 Lite New Edition", zegt Thysmans tegen Androidworld. Huawei-telefoons die met GMS op de markt komen, blijven ook met de Google-apps- en diensten werken. 

[readmore articles="202496"]

De New Edition van de P30 Lite

De Huawei P30 Lite New Edition kwam met Google Mobile Services en Android Pie

Huawei bracht de afgelopen maanden, ondanks het handelsverbod in de VS, nog steeds telefoons uit die werken met alle Google-diensten. Dat doet het bedrijf door eerder gelanceerde modellen te rebranden en in een ander jasje te stoppen. Als voorbeeld zagen we alvast de Huawei Nova 5T en de Huawei P30 Lite New Edition voorbij komen. De Nova 5T is in feite de Honor 20 in een nieuw jasje, en je leest er hier alles over.

Huawei Mate 30 Pro

Deze maand wordt in België alvast de Mate 30 Pro met een beperkte voorraad gelanceerd. Dat is de eerste Huawei-telefoon die zonder Google-apps werkt. Wij kijken er alvast naar uit om met zo'n toestel aan de slag te gaan die enkel met Huawei Mobile Services werkt. Het is nog niet duidelijk of de telefoon ook in Nederland zijn opwachting maakt.

[readmore articles="203561"]

Wat denk jij van Huawei's alternatief voor de Google-diensten. Geloof jij dat Huawei Mobile Services op bepaalde vlakken GMS te snel af kan zijn? Zou jij een telefoon met Huawei Mobile Services willen testen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Bedankt voor de tip, Jelle!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk