Huawei's eigen besturingssytseem
Door het handelsverbod dat de Verenigde Staten had opgelegd, konden Amerikaanse bedrijven, waaronder Google een tijdlang geen handel voeren met Huawei. Om die reden was het onzeker of nieuwe Huawei-telefoons nog met Android als besturingssysteem konden verschijnen. Vorige week raakte bekend dat de Verenigde Staten het verbod weer ongedaan heeft gemaakt, maar daarmee zijn nog niet alle gevolgen van de baan.
[readmore articles="200609"]
Huawei heeft namelijk geïnvesteerd in een snellere ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem dat Hongmeng zou heten, of Ark OS voor de westerse variant. Dat die westerse variant ooit het daglicht zal zien zolang Huawei van Android kan gebruikmaken, is momenteel erg onwaarschijnlijk. Vorige week benadrukte Walter Ji, de West-Europese topman van Huawei, aan Androidworld dat volgens zijn bedrijf Android de beste gebruikerservaring biedt voor de consument.
Hongmeng in China
Al zou dat voor de Chinese markt weleens anders kunnen liggen, omdat de Android-ervaring van Chinese gebruikers er al radicaal anders uitziet zonder Play Store of Google-apps. China blokkeert namelijk die diensten en ruilt ze om voor eigen alternatieven. Een bron van Huawei Central stelt dat Hongmeng nog steeds verder ontwikkeld wordt, en nu alvast getest wordt op een nieuw toestel. Het is niet bekend om welke telefoon het precies gaat. Het besturingssysteem zou vervolgens in China gelanceerd worden samen met het Huawei Mate 30 Pro-vlaggenschip van het bedrijf.
[readmore articles="200214"]
Voorbereidingen en investeringen
Eerder bespraken we hier op Androidworld hoe het merk verschillende stappen zet om zijn eigen Android-alternatief voor te bereiden. Het bedrijf sloeg de handen in elkaar met het bedrijf achter de Portugese Aptoide-applicatiewinkel, het deed een oproep aan ontwikkelaars om apps te maken voor zijn eigen App Gallery en vervolgens werd de Ark Compiler die het sinds 2009 ontwikkelt open-source.
[readmore articles="200606"]
Als Huawei in thuisland China volledig de touwtjes in handen heeft wat betreft software, zou dat verschillende voordelen met zich mee kunnen brengen. Het bedrijf zou bijvoorbeeld ongelimiteerd nieuwe manieren kunnen ontwikkelen om meer te verdienen aan zijn software. Met eigen software kan een fabrikant meer inkomsten genereren, dat is ook een belangrijke reden waarom de meeste merken een eigen softwareschil verkiezen boven een kale, pure Android-ervaring. Een lancering van Hongmeng in China lijkt gezien de investeringen die Huawei alvast heeft gedaan, dus geen onlogische zet.