'Huawei wil Android in thuisland China nog steeds vervangen door Hongmeng'

'Huawei wil Android in thuisland China nog steeds vervangen door Hongmeng'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei zou nog steeds plannen hebben om zijn eigen besturingssysteem verder te ontwikkelen en vervolgens in China te lanceren, dat zou een insider binnen het bedrijf hebben verteld.

Huawei's eigen besturingssytseem

Door het handelsverbod dat de Verenigde Staten had opgelegd, konden Amerikaanse bedrijven, waaronder Google een tijdlang geen handel voeren met Huawei. Om die reden was het onzeker of nieuwe Huawei-telefoons nog met  Android als besturingssysteem konden verschijnen. Vorige week raakte bekend dat de Verenigde Staten het verbod weer ongedaan heeft gemaakt, maar daarmee zijn nog niet alle gevolgen van de baan.

[readmore articles="200609"]

Huawei heeft namelijk geïnvesteerd in een snellere ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem dat Hongmeng zou heten, of Ark OS voor de westerse variant. Dat die westerse variant ooit het daglicht zal zien zolang Huawei van Android kan gebruikmaken, is momenteel erg onwaarschijnlijk. Vorige week benadrukte Walter Ji, de West-Europese topman van Huawei, aan Androidworld dat volgens zijn bedrijf Android de beste gebruikerservaring biedt voor de consument.

Beelden van de verschillende kleurvariaties van de P30 Pro

Hongmeng in China

Al zou dat voor de Chinese markt weleens anders kunnen liggen, omdat de Android-ervaring van Chinese gebruikers er al radicaal anders uitziet zonder Play Store of Google-apps. China blokkeert namelijk die diensten en ruilt ze om voor eigen alternatieven. Een bron van Huawei Central stelt dat Hongmeng nog steeds verder ontwikkeld wordt, en nu alvast getest wordt op een nieuw toestel. Het is niet bekend om welke telefoon het precies gaat. Het besturingssysteem zou vervolgens in China gelanceerd worden samen met het Huawei Mate 30 Pro-vlaggenschip van het bedrijf.

[readmore articles="200214"]

Conceptafbeeldingen van de telefoon

Voorbereidingen en investeringen

Eerder bespraken we hier op Androidworld hoe het merk verschillende stappen zet om zijn eigen Android-alternatief voor te bereiden. Het bedrijf sloeg de handen in elkaar met het bedrijf achter de Portugese Aptoide-applicatiewinkel, het deed een oproep aan ontwikkelaars om apps te maken voor zijn eigen App Gallery en vervolgens werd de Ark Compiler die het sinds 2009 ontwikkelt open-source.

[readmore articles="200606"]

Als Huawei in thuisland China volledig de touwtjes in handen heeft wat betreft software, zou dat verschillende voordelen met zich mee kunnen brengen. Het bedrijf zou bijvoorbeeld ongelimiteerd nieuwe manieren kunnen ontwikkelen om meer te verdienen aan zijn software. Met eigen software kan een fabrikant meer inkomsten genereren, dat is ook een belangrijke reden waarom de meeste merken een eigen softwareschil verkiezen boven een kale, pure Android-ervaring. Een lancering van Hongmeng in China lijkt gezien de investeringen die Huawei alvast heeft gedaan, dus geen onlogische zet.

Huawei Mate 20 Pro

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk