Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Yo Mate, want a 8?

Hands-on Huawei Mate 8: premium, stijlvol en EMUI

· 15 december 2015

Huawei heeft de Mate 8 officieel alleen nog in China aangekondigd, maar wij hebben het toestel wel al kunnen testen. Mijn ervaringen met de Mate 8 lees je in deze hands-on preview.

Huawei Mate 8

Op uitnodiging van Honor ben ik de afgelopen week in China geweest en naast veel Honor, stond er ook een bezoek aan het Huawei HQ gepland. In een showroom vond ik de Huawei Mate 8, een nieuw toestel in de bekende Mate-serie van de Chinese fabrikant en was in de gelegenheid om deze kort te gebruiken. 

De Huawei Mate 8 draait op de HiSilicon Kirin 950-chipset waarin acht rekenkernen verwerkt zijn. De versie die ik getest heb, betrof de 3GB-versie, maar er is ook een 4GB-versie beschikbaar. Of deze uitvoering naar Nederland zal komen, is vooralsnog niet bekend.

Hands-on-foto van Huawei Mate 8.

Scherm en design

De Mate-serie staat bekend om zijn grote schermen, maar er is wel een kleine afname te zien in formaat ten opzichte van de eerdere modellen. Dat heeft niet direct te maken met de schermgrootte, dit is nog steeds 6 inch, maar de behuizing is relatief klein. Dat is dan ook direct hetgeen opvalt bij de Huawei Mate 8, de bezels zijn relatief klein, waardoor het toestel niet direct aanvoelt als 6 inch. Een knappe prestatie van Huawei, de screen to body ratio is 86%. Hiermee ligt het toestel goed in de hand, maar hou er wel rekening mee, er bestaat geen kleine 6 inch-smartphone. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080, hetgeen resulteert in 367 pixels per inch. Ook kenmerkend aan de Mate-serie is de accu, ook in de Mate 8 zit op papier een grote jongen met 4000 mAh.

Hands-on-foto van Huawei Mate 8.

De behuizing van de Mate 8 is gemaakt van metaal en is erg herkenbaar als we naar de Mate S kijken. Huawei lijkt ook hier definitief de stap gemaakt te hebben om in de Mate-serie definitief voor een ander formaat te kiezen. Aan de achterzijde vinden we ook de welbekende vingerafdrukscanner terug. Helaas heb ik deze niet kunnen testen, maar als we Huawei mogen geloven is deze nog beter geworden. Daarbij moet ik vermelden dat de scanner van de Huawei Mate S bizar snel is. Werd er voorheen soms wat vreemd naar een Mate-device gekeken, tegenwoordig hoef je je niet meer te schamen om de Mate 8 uit je zak te halen. Ook de dikte viel goed mee, met 7,2 mm.

Android 6.0, EMUI 4.0 en prestaties

Op De Mate zien we ook nieuwe software. Deze wordt out-of-the-box geleverd met Android 6.0. Inmiddels zijn er wel al een aantal bètatests die lopen voor de verschillende Huawei toestellen, maar de Mate 8 zal de eerste smartphone worden die geleverd wordt met de nieuwste Android-versie. Voor 'ons' Westerlingen is de schil die Huawei gebruikt niet altijd even aantrekkelijk. Nu gaf de fabrikant aan dat er hier verandering in ging komen. Met EMUI 4.0, de nieuwste, nog niet uitgebrachte versie van deze skin, is dat echter nog niet het geval. De looks zijn, herkenbaar, en het is vooral heel veel. Zo is er bijvoorbeeld geen app-drawer aanwezig.

Hands-on-foto van Huawei Mate 8.

De visuele verschillen zijn dus minimaal, maar er zijn wel nieuwe opties bij gekomen voor bijvoorbeeld spraakbediening en de mogelijkheid om te defragmenteren (ja, die optie van Windows). Waarom dat op het toestel noodzakelijk zou zijn, is bij ons niet bekend.

Ook al is het lastig om een toestel te beoordelen op zijn prestaties in een hands-on, toch voelde het toestel snel aan. Er waren geen vertragingen merkbaar en alles leek soepel te draaien. Helaas was er geen werkende internetverbinding, dus het installeren van benchmark-apps was niet mogelijk. De 16 megapixel-camera aan de achterzijde heb ik helaas nog niet kunnen testen.

Beschikbaarheid

Al met al heeft Huawei met de Mate 8 weer een toestel neergezet waarmee je gezien mag worden. Het is groot, maar mede door de kleine bezels voelt het niet direct aan als een 6 inch-device. Wanneer de Mate 8 in Nederland te koop zal zijn is nog niet bekend, net als de prijs.

De nieuwste artikelen over Huawei Mate 8

Huawei P9 (Plus/Lite) en Huawei Mate 8 ontvangen Android 7.0 Nougat

Deze Huawei-toestellen krijgen begin 2017 Nougat en EMUI 5

Android 7.0 via omweg te installeren op Huawei Mate 8

Huawei legt 'SuperCharge'-merknaam vast: 5 minuten opladen voor 50 procent accu?

Huawei Watch Jewel & Elegant: smartwatch voor vrouwen

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (15)
Bezig met laden van reacties...