Groot datalek: gegevens Europese internetters worden dagelijks 376 keer gedeeld

Groot datalek: gegevens Europese internetters worden dagelijks 376 keer gedeeld

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Uit onderzoek blijkt dat gegevens van Europese internetgebruikers door online advertentiebedrijven dagelijks gemiddeld 376 keer gedeeld worden. Deze gegevens omvatten onder andere de internetgeschiedenis en informatie over welk apparaat je gebruikt. De ICCL, Irish Council for Civil Liberties, spreekt over een groot datalek.

Datalek, Google de schuldige?

Uit een rapport, dat is gepubliceerd door de ICCL, blijkt dat de gegevens van Europese internetters door online datahandelaren onderling worden gedeeld. Dit gebeurt volgens ditzelfde rapport onder andere op veilingen van advertentieruimtes op apps en websites. Op deze veilingen worden dagelijks gegevens en data van én over Europese internetgebruikers 376 keer gedeeld. Dit gebeurt ook als je hiervoor geen toestemming hebt gegeven. Hierdoor noemt de ICCL het een groot datalek.

Vooral Google speelt volgens ICLL hierin een grote rol, door meer dan 4500 bedrijven toegang te geven tot zijn RTB-systeem. Dit is een techniek waarbij een advertentieruimte in bijvoorbeeld apps 'last minute', op het moment dat jij een desbetreffende app of pagina opent, worden verhandeld. Zie het als een soort marktplaats van digitale advertenties, waarin advertenties automatisch en via algoritmes de juiste doelgroep weten te vinden. Advertentiebedrijven moeten hiervoor systemen bedenken en inzetten, die snel de juiste mensen weten te bereiken. Doordat Google de bedrijven toegang geeft tot deze 'algehele marktplaats', kunnen bedrijven hun data over gebruikers onderling met elkaar delen. Hierdoor ontstaat er één grote databank met hierin gegevens en data van gebruikers. Volgens de ICCL is het RTB-systeem hiermee: ''Het grootste datalek ooit geregistreerd. Het volgt en deelt wat mensen online bekijken en hun echte locatie 178 biljoen keer per jaar in de VS en Europa.'' Het volledige rapport is via deze link te lezen en te downloaden.

Groot datalek: gegevens Europese internetters worden dagelijks 376 keer gedeeld

Iets tegen te doen?

In het onderzoek is gekeken naar de datahandel van Google in de afgelopen dertig dagen. Google heeft nog niet gereageerd op het rapport. Wil jij nou niet online gevolgd worden, of er in ieder geval voor zorgen dat dit een stuk lastiger zal zijn? Lees dan even dit artikel waarin we de vijf beste 'privacyvriendelijke' browsers bespreken.

Gerelateerde artikelen

Thanks, Patrick!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk