Google: waarom Android veel meer van je data stuurt dan iPhones

Google: waarom Android veel meer van je data stuurt dan iPhones

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android-telefoons versturen 20 keer zoveel gegevens naar Google-servers dan iPhones data naar Apple sturen. Die vaststelling van een onderzoek deed veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Maar Google beweert nu dat het cijfer in feite weinig zegt.

Datahonger

Onze smartphones verzamelen de hele tijd door gegevens die in het geval van Android-telefoons naar Google worden verzonden, of in het geval van iPhones naar Apple. Dat gebeurt wanneer we onze telefoons starten, wanneer we ze voor het eerst uit de verpakking halen bij het instellen, en zowel met of zonder simkaart.

De onderzoeker Douglas Leith van het Ierse Trinity College publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat Google tot twintig keer meer gegevens verzamelt vergeleken met Apple bij de iPhone. Bij het opstarten bijvoorbeeld, stelde de man vast dat Android 1 MB aan data naar Google stuurt vergeleken met de 42 KB die iPhones verzenden richting Apple.

Google: waarom Android veel meer van je data stuurt dan iPhones

De Pixel 2 werd gebruikt voor het onderzoek

'Niets bijzonder'

Leith kwam meermaals tot vergelijkbare bevindingen wanneer de datahonger van Android en iOS op andere momenten werden vergeleken. Bij Google was het opvallend dat ook de individuele Google-apps veel gegevens verzamelen.

Een woordvoerder van Google zegt nu dat het bedrijf het oneens is met de methodiek die de onderzoeker heeft gebruikt en dus ook met het rapport. "Dit onderzoek legt in grote lijnen uit hoe smartphones werken. Moderne auto's sturen basisinformatie over componenten, de veiligheidsstatus en info over onderhoud naar autofabrikanten. Dat is met telefoons niet anders. Dit rapport toont gedetailleerd hoe die communicatie werkt die ervoor zorgt dat iOS- en Android-software up-to-date is, dat diensten werken zoals het hoort, telefoons veilig zijn en efficiënt werken", aldus de Google-woordvoerder tegen Ars technica.

Google: waarom Android veel meer van je data stuurt dan iPhones

Leith moest de iPhone jailbreaken om de resultaten te verkrijgen

Vragen bij de methodiek

De woordvoerder van Google zegt er nog bij dat de Ierse onderzoeker fouten heeft gemaakt met de methodiek waarbij gegevens zijn gemeten op iPhones en dat daardoor bepaalde soorten van data door de mazen van het net is geglipt. Uit het onderzoek blijkt dat Leith een Pixel 2 gebruikte met Android 10 om de gegevens te onderscheppen van Google, en de Apple-gegevens werden onderzocht met een iPhone 8 en iOS 13.6.1 waarbij een jailbreak werd uitgevoerd om de benodigde rechten te verkrijgen.

Google: waarom Android veel meer van je data stuurt dan iPhones

Het alternatief

Androidworld sprak recent met Gaël Duval, de oprichter van /e/ Foundation. Dat bedrijf ontwikkelt een besturingssysteem dat gebaseerd is op Andorid maar volledig 'Google-vrij' is. Er wordt dus ook geen data richting Google verstuurt. Gaël gaf aan dat hij de datahonger van Apple en Google zelf "beangstigend" vindt.

"Mensen realiseren zich ook niet dat wanneer ze een iPhone gebruiken ze ongeveer 6 MB aan gegevens per dag delen met Google", dat zegt Gaël. "Google is ook de standaard zoekmachine op de telefoons en daar betaalt het bedrijf miljarden dollars voor. Neem daar nog eens bij dat iOS een volledig gesloten systeem is. Dat is het altijd al geweest, dus je weet niet wat er achter de schermen gebeurt. Je moet het bedrijf maar op zijn woord geloven. Wij [E Foundation, nvdr.] doen dat anders, want bij ons kan je wel een kijkje nemen in de code. Los daarvan denk ik wel dat Apple wel met interessante functies komt als het om privacy gaat, en daar kijken we zeker naar."

Gerelateerde artikelen

Maak jij je zorgen om de gegevens die Google verzamelt over gebruikers? Zou jij om die reden aan de slag kunnen gaan met alternatieven voor Android? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk