Google wilde gebruikers ontmoedigen om de privacy op hun telefoons aan te scherpen door de privacyinstellingen moeilijk vindbaar te maken. Dat blijkt uit documenten van het gerecht in de Verenigde Staten. Google heeft ook andere fabrikanten aangespoord om hun privacyinstellingen te verbergen.
Privacyinstellingen in Android
Google wordt ervan beschuldigd dat het bewust de privacyinstellingen diep heeft weggestopt in de menu’s van Android-telefoons. Die onthullingen werden tegen Google gebruikt door de procureur-generaal van de staat Arizona in de VS.
Google werd er in die rechtszaak van beschuldigd dat het de locatiegegevens van gebruikers blijft verzamelen ook als ze er geen toestemming voor geven. Drie jaar geleden was daar een schandaal rond en Google heeft toen de omschrijvingen van zijn locatie-instellingen aangepast.
Druk op fabrikanten
In de documenten komt ook naar voren dat Google zelf experimenteerde met privacyinstellingen die makkelijk vindbaar waren, maar daarbij kwam het bedrijf tot de conclusie dat mensen ook veel meer van die instellingen gebruik gingen maken. Daarom besloot het bedrijf om de instellingen wat dieper weg te stoppen, en het heeft daar ook smartphonefabrikanten, waaronder LG, toe aangezet.
Verderop in de documenten staan ook transcripties met conversaties van Google-medewerkers waarin ze bespreken dat het onmogelijk is om je locatie op je telefoon te gebruiken zonder die gegevens naar Google te verzenden. Uit het gesprek blijkt de onenigheid die erover bestaat binnen het bedrijf. Jen Chai, de senior product manager die Googles locatiediensten overzag, gaf ook zelf toe volgens de documenten dat hij zelf niet begreep hoe Googles complexe privacyinstellingen met elkaar in interactie gingen.
Nieuwe privacyfuncties
Google kondigde recent nieuwe privacyinstellingen aan tijdens Google I/O. Android krijgt een nieuw privacydahboard en het zal mogelijk zijn om de laatste 15 minuten van je browsegegevens te wissen op je telefoon met een druk op de knop. Onder indirecte druk van Apple heeft het bedrijf ook beslist om in de Play Store meer transparantie te geven over de manier waarop apps met de privacy van gebruikers omgaan.
Maar zijn al die nieuwigheden echt van harte of enkel om critici de mond te snoeren? Wat denk jij van Googles privacybeleid? Stoor jij je in de houding van het bedrijf en de manier waarop de privacyinstellingen in Android werken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Afbeelding: Steve Rhodes, CC BY-NC-ND 2.0
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Je kunt ook prima bluetooth spekers krijgen van jbl en sony die niet smart zijn en beter geluid produceren. Android telefoon vind ik meer dan genoeg. Andere “slimme” apparatuur komt er bij mij niet in en ook niet in de auto. Ik wil zelf blijven denken en leren wat ik wil weten. Daar heb ik Google en Apple en Facebook absoluut niet voor nodig
facebook google en apple zijn directe graaiers in je privacy en alle goedkope Chineese telefoons dien het ongemerkt. Maar dat Big Brother nu echt leeft en aanwezig is moge duidelijk zijn.
“Android krijgt een nieuw privacydashboard en het zal mogelijk zijn om de laatste 15 minuten van je browsegegevens te wissen op je telefoon met een druk op de knop.”
Dan zijn ze van je telefoon, dat nemen we wel aan. Maar zijn ze ook uit het profiel dat Google van jou maakt? Dat is veel belangrijker voor je privacy!
Ik denk dat de gemiddelde, goed geïnformeerde Androidworld, Androidpolice, Androidcentral, Androidpit, etc. lezer wel weet waar de Google Privacy instellingen zich bevinden, wat ze betekenen en hoe in te stellen.
Maar hoeveel procent van alle Android gebruikers zijn dat ?
Mijn buikgevoel zegt mij max. 5%.
Ach Google denk met u mee alleen Google beslist het allerlaatste over jouw en mij. Dus Google blijft het gewoon doen de boel in de gaten houden.
Ik begin mij steeds meer te ergeren aan Google. Thuis betrap ik de home apparatuur en speakers erop dat zij steeds vaker geactiveerd worden zonder hotword. Daarnaast vind ik de assistent steeds slechter reageren op hetgeen ik echt nodig heb. Het valt mij ook op dat er steeds meer reclame komt over dingen die ik met mensen bespreek, maar niet op zoek met mijn telefoon.
Het laatste wat ik ook slechter aan de assistent vindt, op reis heb ik er bijna niks meer aan. Reserveringen komen niet of nauwelijks voorbij, ook geen lokale adviezen of een vertaling. Iets wat de ouderwetse Google now wel had. Maar als het aankomt op reclame dan staat alles mooi in mijn feed.
Verbaasd me niet, ik heb ook niet de illusie dat Google (en internet in het algemeen) betrouwbaar en veilig zal worden.
Tukker, je hebt, weer, gelijk. Goed geargumenteerd ook.
FB houd met zijn schandalen de wind uit de zeilen van Google anders hadden zij al veel meer negatief in het nieuws geweest, denk wel dat Google op de goede weg is nu want er is echt veel aandacht besteed aan je account.
Inmiddels een stuk overzichtelijker, nu nog mensen die dit ook serieus gaan instellen.