Wil je content door laten spelen terwijl je op Google TV iets anders doet? Bij de Android 14-update voor Google TV zit de ondersteuning voor picture-in-picture-modus. Wel zitten er wat haken en ogen aan.
Picture-in-picture-modus onderweg naar Google TV
De picture-in-picture-modus zit al sinds Android 8.0 op smartphones. Smartphone-schermen zijn vaak niet groot genoeg om twee volledige apps naast elkaar te kunnen zetten. Daarom werd PiP ontwikkeld. Ideaal als je een podcast via YouTube luistert terwijl je door social media scrolt. Na jaren op Android-smartphones komt de modus nu ook naar Google TV. Zo kan je straks meerdere apps in gebruik nemen en zo op de hoogte blijven.
Het lijkt erop dat Google van Google TV en Android TV een grotere hub wil maken. Ook is het aannemelijk dat de techgigant ervoor wil zorgen dat je ook apps op je tv kan gebruiken die niks met streaming of content te maken hebben.
Of picture-in-picture straks op jouw Google TV-apparaat beschikbaar is, is niet gegarandeerd. Dit komt mede door hardware-limieten. Apparaten die op Android TV en Google TV draaien, beschikken vaak over weinig werkgeheugen. Best wel een tekortkoming als je erop wilt multitasken.
Voor Android 13 was er überhaupt geen ondersteuning voor picture-in-picture-modus op Google TV. Was er wel ondersteuning, maar te zwakke hardware, dan besloten ontwikkelaars om de functie in zijn geheel uit te schakelen. Met de Android 14-update voor TV komt picture-in-picture er nu, zij het met wat kanttekeningen.
Limieten door hardware
Niet elke Google TV-gadget krijgt straks picture-in-picture-modus. Hoeveel werkgeheugen je apparaat heeft, bepaalt of de Android 14-update straks de nieuwe functie brengt. Google zegt dat PiP beschikbaar is op een beperkt aantal apparaten dat voldoet aan de hardware-criteria. Wat er precies vereist wordt, is niet naar gecommuniceerd.
Een andere kanttekening is dat Google geen media-content in het picture-in-picture-venster gaat tonen. Dat is een afwijking van de modus voor smartphones, tablets en desktops. Wat je er dan wel mee kan? De techgigant heeft de mogelijkheden opgedeeld in vier categorieën.
- Communicatie, zoals videobellen of reguliere oproepen
- Smarthome-integraties, zoals verbonden deurbellen of babyfoons
- Gezondheidsinformatie, zoals fitness-tracking en gezondheidsinformatie
- Live sport-scores, aandelen-nieuws en beleggingsnieuws
Ontwikkelaars moeten van tevoren uitgebreid aangeven onder welke categorie de apps zitten en hoe zij de PiP-modus willen gebruiken. Google krijgt toegang tot de app-bestanden en kan ze zo overzien.
Wanneer de picture-in-picture-modus officieel op je Google TV verschijnt, is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat dit langer duurt om voor meer apparaten compatibel te zijn. Ook is de Android 14-update nog niet breed uitgebracht, dus die ontvang je waarschijnlijk later.
Ga jij gebruikmaken van de picture-in-picture-modus op Google TV of heeft de functie geen toegevoegde waarde voor jou? Laat het weten in de reacties!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Fijn, daar zaten wij al een poos op te wachten, alleen jammer dat je er geen mediacontent in kunt streamen aangezien wij graag 2 verschillende voetbalwedstrijden tegelijk kijken zo af en toe