Het Google-kerkhof is in 2025 een tool rijker: Jamboard. Jamboard is een digitaal whiteboard dat je kan gebruiken als losse tool of binnen Google Meet. Je kunt van alles op doen zoals je op een echt whiteboard gewend bent, zoals post-its plakken, tekeningen maken en dingen opschrijven. Echter besluit Google door de concurrentie te stoppen met Jamboard.
Einde van Jamboard
Google schrijft: “De afgelopen jaren hebben we van klanten gehoord dat whiteboarding tools zoals FigJam van Figma, Lucidspark van Lucid en Miro hen helpen om beter samen te werken. Omdat deze tools steeds meer mogelijkheden bieden, zoals een oneindig canvas, use case-sjablonen, stemmen en meer, hebben we besloten om ons partner-ecosysteem te gebruiken voor whiteboards in Workspace. Onze focus ligt op samenwerking in Docs, Sheets en Slides. Daarom zullen we eind 2024 de Jamboard-app voor whiteboarden afbouwen en doorgaan met de eerder geplande beëindiging van de ondersteuning voor Google Jamboard-apparaten.”
Google wil dus met Figma, Lucid en Miro gaan samenwerken om hun whiteboards te integreren. Ook is het de bedoeling dat je je opgeslagen Jams straks kunt overhevelen naar hun platforms, zodat je niets kwijtraakt. Uiteindelijk gaat Jamboard helemaal offline op 31 december 2024, al stelt de Nederlandse pagina dat Jamboard op 1 oktober wordt beëindigd. Hoe het ook zij: je hebt nog wel even om de overstap te maken. Wel waarschuwt Google dat je in de verhuizing wel de mogelijkheid kunt verliezen om echt alles van die Jam-bestanden nog aan te passen.
Jamboard-bestanden overzetten
Je kunt vanaf nu je Jamboard-bestanden importeren naar Figjam, Lucidspark en Miro. Vervolgens heb je op 1 januari 2024 helemaal geen toegang meer tot Jamboard en kun je je Jams en alle data rondom Jamboard niet meer raadplegen. Zeker voor wie ook regelmatig Jamboard binnen Google Meet is het verstandig om zo spoedig mogelijk over te stappen naar een alternatief. Zo scheelt het weer bij nieuwe projecten die je bijvoorbeeld nu opstart.
Gebruik jij Jamboard wel eens? Deel het nu in de reacties bij dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Nooit van gehoord
Dat was waarschijnlijk het hele probleem
Beter maken ze een crematorium van hun begraafplaats, dat neemt minder ruimte in beslag .
Misschien kunnen ze beter familiecryptes maken: googleplus, orkut, … andere sociale netwerkexperimenten etc. zijn toch verwant aan elkaar, die kunnen ze dan in eén familiegraf leggen ipv. ieder afzonderlijk onder eigen grafzerk. Idem met andere gelijkaardige voorbeelden. Misschien moeten ze zelf maar eens over dat kerkhof lopen en de grafstenen goed lezen, dan weten ze ineens welke experimenten ze niet meer moeten herhalen om nog meer slachtoffers te vermijden. Daar zouden ze toch eens iets mee moeten doen rond halloween.