Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • Huawei Mate 20 Pro

 • Pocophone F1

 • Samsung Galaxy Note 9

 • Nokia 7 Plus

 • OnePlus 6

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Rustaaaghh

Google reageert op Gmail-controverse met uitleg over proces

· 04 juli 2018

Twee dagen geleden bracht de Wall Street Journal een artikel waarin Google 'beschuldigd' werd van het delen van e-mail met niet-Google-apps. Google reageert hier nu op.

Kijk maar in mijn mail

Dat er niet-Google-apps zijn die gebruik kunnen maken van Gmail is geen verrassing. Dat deze ontwikkelaars ook daadwerkelijk de berichten kunnen lezen en niet alleen een software-tool er overheen kunnen laten gaan was nieuw. Het feit dat het eventueel mogelijk is dat medewerkers van een ontwikkelaar letterlijk een bericht kunnen openen en doorlezen schoot bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat. In een blogpost op een van de eigen sites heeft Google het een en ander toegelicht over het proces waar een niet-Google-app doorheen moet gaan om een dergelijke toegang te krijgen.

Google benadrukt dat door het toegang geven tot Gmail aan andere app-ontwikkelaars ze de gebruikers van Android een keuze geven. Een keuze voor een andere e-mail-app of je Gmail importeren in bijvoorbeeld Outlook, of de mogelijkheid om een CRM-systeem te gebruiken met je zakelijke e-mailaccount. Volgens Google doen ze er alles aan om elke ontwikkelaar die gebruik wil maken van deze data goed door te lichten. Voordat een ontwikkelaar toestemming krijgt moet het bedrijf door een controleproces heen. Dit proces draait om twee kernpunten.

Het eerste kernpunt is: duidelijkheid over de identiteit, apps mogen hun identiteit niet verkeerd voorstellen en moeten duidelijk zijn over hoe ze de gegevens gebruiken. Apps kunnen zich bijvoorbeeld niet voordoen als een CRM-app en dan totaal iets anders doen. Daarnaast moeten ze een helder en een prominent privacy-statement hebben. Het tweede kernpunt is: apps mogen alleen om relevante data vragen die het doel van de app dienen. En ze moeten duidelijk zijn naar de gebruiker hoe ze het gaan gebruiken. Google zegt deze informatie continu te blijven controleren ook na het geven van de toestemming. Houdt een ontwikkelaar zich niet aan de regels dan wordt de toestemming ingetrokken.

Controle over eigen data

Google benadrukt in hun artikel dat de gebruiker zelf beslist wat er met zij data gebeurt. Als gebruiker krijg je altijd te zien welke gegevens een app van jou gaat gebruiken en daar moet je dan expliciet toestemming voor geven.

Gmail

Google wil ook graag duidelijk maken dat ze al enige tijd tools aanbieden waarmee gebruikers hun veiligheid kunnen controleren. Een daarvan is de beveiligingscheck waarin tips gegeven worden om je toestel en je account nog beter te beveiligen. Daarnaast kun je in je eigen account zelf nakijken en beheren welke apps er toegang hebben tot de data op je smartphone en binnen je account. De administrators van een G Suite-account kunnen apps 'whitelisten' voor de organisatie.

Beveiliging in Gmail

Wat betreft Gmail zelf heeft Google ook nog wat te vertellen. Gmail beschikt over hele goede veiligheidsvoorzieningen en het voorkomt dat 99,9 % van de spam- en phisingberichten je inbox bereiken. Google benadrukt dat het geen inhoud van e-mails leest en gebruikt om advertenties te tonen en ook de ontwikkelaars hoeven niet te betalen voor het gebruik van de API. Kortom Google heeft geen (direct) commercieel voordeel bij het delen van informatie uit je Gmail. Dat geld verdienen ze met het verkopen van de G Suite-accounts aan organisaties. Er worden wel advertenties vertoond in de consumentenversie van Gmail maar die zij niet gebaseerd op de inhoud van de berichten. Ook kun je de advertentie-instellingen op elk gewenst moment aanpassen.

Als laatste komt Google wel specifiek terug op gerucht dat Google de e-mails van de gebruikers leest. Ze zeggen daar het volgende over: "De praktijk van automatische verwerking heeft ertoe geleid dat sommigen ten onrechte speculeren dat Google uw e-mails "leest". Voor de duidelijkheid: niemand bij Google leest uw Gmail-berichten, behalve in zeer specifieke gevallen waarin u ons om toestemming vraagt, of waar dat nodig is voor veiligheidsdoeleinden, zoals het onderzoeken van een bug of misbruik."

Conclusie

Google zet helder en nadrukkelijk uiteen hoe het proces in elkaar zit en waar we als gebruikers moeten zijn om het een en ander te controleren en aan te passen. Waar Google niet specifiek op terugkomt is het gerucht dat ontwikkelaars de e-mails soms laten lezen door medewerkers. Altijd zal er ergens een factor van vertrouwen aanwezig zijn. Google zal er op moeten vertrouwen dat de partners in deze de afspraken nakomen en zelf ook een ethische code hebben. Het enige wat Google kan doen is controleren en handhaven. Het belangrijkste is dat jij als gebruiker aan het begin staat. Dit 'probleem' speelt alleen wanneer jij een bepaalde app of dienst wil gebruiken. 

Bron: Google

De nieuwste artikelen over Gmail

Google stopt met Inbox eind maart 2019

Update Gmail-app verwijdert functie beantwoorden en opvolgen

Gmails snelle toegangspaneel komt naar Docs en Agenda

Gmail voor Android kan nu verzonden e-mails ongedaan maken

Tip: Zo verstuur je een vertrouwelijke e-mail in Gmail voor Android

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (4)
Bezig met laden van reacties...