Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Heeft Google een enorm probleem met quantum computers opgelost?

Sebastien Marien
Sebastien Marien
23 februari 2023, 14:51
2 min leestijd
Heeft Google een enorm probleem met quantum computers opgelost?

Lees verder na de advertentie.

Google heeft een nieuwe generatie van quantumprocessors genaamd Sycamore. Google slaagt erin om minder foute berekeningen te maken met dezelfde hoeveelheid qubits, dat zijn de bouwstenen van een quantumprocessor. Google lost zo een van de grotere problemen op met quantumcomputers.

Googles quantumprocessor

Quantumcomputers zijn als gewone computers op steroïden. Ze maken snellere berekeningen en verwerken grotere hoeveelheden data. Quantumcomputers hebben het potentieel om gegevens die door encryptie zijn versleuteld te achterhalen, terwijl een normale computer daar miljoenen jaren voor nodig heeft.

Maar tegelijk zijn quantumprocessors ook een ontzettend complexe en experimentele materie. Bedrijven als Google, NASA en IBM doen al jarenlang onderzoek naar de technologie met wisselend succes. In 2019 stelde Google al een quantumprocessor voor, die volgens het bedrijf functioneel was.

Mislukte berekeningen vermijden

Toch leverde de processor nog te vaak een ‘error’ af voordat een berekening was voltooid. Dat probleem is ook niet simpelweg om te lossen door meer qubits toe te voegen. Dat zijn de onderdelen van een quantumprocessor die worden gebruikt om data te verwerken volgens de quantummechanica. Meer qubits zorgen volgens de experimenten van Google vaak voor nog meer gefaalde berekeningen. 

Google heeft voor dat moeilijke probleem nu een oplossing gevonden, dat blijkt uit een nieuwe onderzoekpaper. Het heeft met  Sycamore een nieuwe opstelling gebruikt met zogenaamde ‘meetqubits’. Zij zijn opgesteld tussen de dataqubits en ze controleren hun werk op fouten, zodat het aantal gefaalde bij berekeningen significant wordt verminderd.

Eerst was er nog een foutgehalte van 3,028% en dat is nu afgenomen tot 2,914%. Als je dat zo leest klinkt dat niet als een enorme winst, maar het is wel degelijk een enorme vooruitgang voor quantumcomputers. Het totaal aantal qubits is met Sycamore ook niet toegenomen – want die mogelijkheden zijn ook beperkt – maar de nieuwe processor is dus wel een stuk productiever en betrouwbaarder geworden. 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op TelegramFacebookInstagram en Twitter.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

23 februari 2023, 18:40

Mijn vraag is dan ook als hij fouten maakt en die zijn zo complex dat het anders niet binnen een miljoen jaar op te lossen valt, hoe weet je dan dat het goed of fout is. Tijdreizen is volgens mijn nog niet mogelijk.