Vertrek Gundotra
Toen enkele weken geleden het nieuws naar buiten kwam dat topman Vic Gundotra na jaren trouwe dienst de handdoek in de ring gooide bij Google, begon het grote speculeren. Gundotra was dé man achter Google+ en daags na zijn aangekondigde vertrek dreven er al meteen verhalen boven over de onzekere toekomst van zijn geesteskindje. Google+ zou geflopt zijn volgens de hoge bazen, G+-personeel zou bij de Androidtak ondergebracht worden en wat achter zou moeten blijven is slechts het karkas van wat nu nog Google+ is. Allemaal geruchten, die naar verluidt weliswaar door insiders verspreid werden maar door Google direct keihard werden ontkend.
Uit een 25 pagina’s tellende patentaanvraag van Google bij de USPTO (United States Patent and Trademark Office) die via Phandroid opgedoken zijn, valt op te maken dat er misschien toch wel een kern van waarheid in die geruchten zit. Op de documenten -nog ingediend door Gundotra, nota bene- is te zien en te lezen dat Google ernaar streeft om op termijn een manier te vinden om Amerikaanse telecomproviders bij het sociale netwerk te betrekken.
Segregatie
In de VS is de scheiding tussen gebruikers van diverse telecomproviders veel sterker dan bij ons en is er haast sprake van een soort mobiele verzuiling. Het werkt bijna als religie: zijn je ouders joods, dan ben je ook joods. Is je vader aangesloten bij T-Mobile, dan zijn jij, je moeder en de rest van je familie potdikke ook aangesloten bij T-Mobile. Al die providers versterken die segregatie door gereduceerde tarieven aan te bieden voor bijvoorbeeld hun eigen gebruikers onderling maar ook voor bepaalde groepen mensen die onderling veel met elkaar bellen.
Hier gaan we even speculeren. Laatstgenoemde is cruciaal in dit verhaal want uit de patentaanvragen van Google blijkt (als we de documenten goed interpreteren) dat Google+ juist daarop in wil gaan spelen. Het idee is om de mobiele providers te gaan betrekken en die gereduceerde tarieven of zelfs gratis minuten anders te gaan verdelen. In plaats van als gebruiker die korting of gratis minuten te pakken op mensen binnen jouw contactengroep met dezelfde provider, pak je die korting in de visie van Google op telefoontjes met mensen uit jouw preferred callers-groep in Google+; oftewel de mensen die jij (wellicht via Google+) het liefst of vaakst belt.
Doe je als nieuwe gebruiker hiervan nog niets met Google+? Dan zou Google in dat geval dat als een kans zien om jou in Google+ te betrekken door jouw contacten te importeren vanuit het adresboek van je telefoon of provider. En zou het dan niet enorm handig zijn als dat via de mobiele applicatie of via het Android-besturingssysteem zou gebeuren?
Conclusie(?)
Kortom: het lijkt er dus op dat Google+ wel degelijk meer te maken gaat krijgen met mobiele telefonie en in die geest zou de vermeende grote verhuizing van G+-personeel naar Android een logische zijn. Wel moet gezegd worden dat de onlangs ingediende patentaanvraag onderdeel is van een hele reeks patentaanvragen die in de afgelopen jaren zijn ingediend dus het idee is (in ieder geval bij Google) niet helemaal nieuw. Daarnaast is het maar de vraag of dit model ook buiten de VS succesvol kan zijn, daar Europese telecommarkten toch iets anders in elkaar steken.
Zie jij toekomst voor Google+ als een soort telecom-tussenpersoon?
Bron: USPTO
Via: Phandroid
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
In het artikel staat: Google zou geflopt zijn volgens de grote bazen van Google. Van waar haal jij deze informatie? er is nooit, maar ook NOOIT door hen gezegd dat het een flop was, door één van de bazen. Als je een artikel schrijft, moet je je berusten op feiten en niet op veronderstellingen en de verhuis naar android was verpreid door Techcrunch, die met twee personeelsleden hadden gesproken… Bekijk maar deze video ook maar eens goed.
Gelieve eerst alle bronnen te checken… https://www.youtube.com/watch?v=1yeZus1FwNc
Wel een gigantische omweg om gebruikers te winnen. Operators zijn allang bit pipes en de laatste circuit switched (2G) gebaseerde gesprekken ebben langzaam weg.
Voor Google+ hoef je niet bewust te groeien. Het zou subtiel met je mee moeten groeien terwijl je google/gmail/picasa/etc gebruikt. De driver daarvoor zou een veel betere integratie tussen diensten moeten zijn. Laat hen daar maar eerst aan werken. Verder vind ik de hangouts /SMS integratie nog altijd er vaag waardoor ik die niet wil gebruiken (en dan noemt mijn omgeving me zelfs al een geek) 🙂
Gok dat het iets teveel speculatie is. Niets van het vertrek en de verhuizing is nog zeker volgens mij, of de gevolgen daarvan. Google+ is ook als sociaal netwerk / landingspagina denk ik erg belangrijk. Informatie met wie je contact hebt hebben ze met Android al nagenoeg volledig.