Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Google onthult AI-foodcoach voor eten op basis van stemming

Laura Jenny
Laura Jenny
17 mei 2023, 15:25
2 min leestijd
Google onthult AI-foodcoach voor eten op basis van stemming

Lees verder na de advertentie.

Google ontwikkelt een AI-foodcoach waarmee je recepten krijgt voor gerechten die helemaal bij je stemming passen. In een ontwikkelaarsblog schrijft het over de ontwikkeling van een serie generatieve AI-sjablonen waarmee de Large Language Models kunnen worden gecombineerd met de API’s van Google.

Mood Food

Als je je slecht voelt, dan wil je gewoon een bak chocolade-ijs, maar als je je goed voelt, dan ga je wel voor die salade. Iedereen weet dat dat zo werkt, maar Google wil je helpen om daar toch wat betere beslissingen in te nemen. Onder de naam Mood Food met als ondertitel ‘Eat your feelings’ ontwikkelde Google een manier om advies over het leven te combineren met recepten: we zoeken het immers allebei wel eens via de bekende zoekmachine. Google introduceert met Mood Food een grappige persoonlijke chefkok die luistert naar hoe je dag was, hoe je je voelt en wat je denkt, om vervolgens op de proppen te komen met een gerecht dat past bij jouw stemming.

Gebroken hart-ijsjes

Zo is er het gebroken hart-ijsje en het oxymoron-broodje, de maandag-blues-lasagne: allemaal zijn het bedenksels van een ‘voedseltherapeut’, ontwikkeld door Google. Zo kun je bijvoorbeeld vragen: “Ik moet indruk maken op mijn toekomstige schoonmoeder. Als het me niet lukt, dan zal mijn vriend waarmee ik 10 jaar samen ben, me niet ten huwelijk vragen.” Hoewel dat nogal een intens dilemma is waar je veel vragen bij kunt stellen, moet je niet vergeten dat het gaat om menselijke emoties. Die vriend weet waarschijnlijk niet eens dat dit in hem of haar omgaat, maar dit is wat mensen Mood Food toevertrouwen in de hoop op een gerecht dat de smaakpapillen meeneemt in een hemelse rollercoaster van hoogtepunten. Waar Mood Food mee terugkomt op zo’n vraag? ‘Mijn toekomstige schoonmoeders kippensoep’ bijvoorbeeld. Je krijgt een ingrediëntenlijst, het recept en kunt dan aan de slag.

Bovendien ziet Google wel meer toepassingen dan alleen binnen voedsel. Misschien kan het ook liedjes aanraden of reisbestemmingen. Of zelfs recepten die je dan meteen via een Thuisbezorgd-achtig systeem kunt bestellen. Voor Google is het nog een soort experiment om te kijken hoe de PaLM-API kon worden gebruikt voor verschillende doelen, zoals een grappig antwoord genereren, met recepten komen, enzovoort. Google schrijft: “In de huidige demo gebruiken we de LLM vier keer. De eerste keer wordt de LLM gevraagd creatief te zijn en recepten te bedenken voor de gebruiker op basis van de input van de gebruiker en de context. De tweede vraag formatteert de reacties in JSON (JavaScript Object Notation). De derde vraag zorgt ervoor dat de naamgeving gepast is als waarborg. De laatste vraag zet ongestructureerde recepten om in een geformatteerd JSON-recept.”

Open source-project

Mood Food wordt open source (via GitHub), dus ontwikkelaars en startups kunnen ermee aan de slag. Daarnaast blijft Google er binnen zijn Partner Innovation-team ook mee experimenteren. Wil je meer weten over de techniek erachter, lees dan het blog van Google. 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

17 mei 2023, 21:18

Tja,en dan moet die coach nog weten hoe handig je in de keuken bent of hoeveel tijd je nog hebt. Echte kippensoep (dus niet met bouillon van een pakje) neemt wel wat tijd in beslag en je moet ook handig genoeg zijn om dat beest in en uit die pot te krijgen, van botten etc. te ontdoen, het vet van de soep te halen, … En als je geen ijsmachine hebt, lijkt het mij ook een heksentoer om die ijsjes te maken, tenzij het gewoon waterijsachtige dingen zijn die je simpelweg in de vriezer kan zetten. Maar dan nog moet je over keukenmateriaal beschikken dat je misschien niet hebt.

Als experiment of grapje kan het wel doenbaar zijn, maar of het ook een echte hulp is, …